26/04/2024

Κραβ Μαγκά: Μάχη σώμα με σώμα…

ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΑΝΤ

Η τέχνη του Κραβ Μαγκά αναπτύχθηκε στο Ισραήλ και είναι το βασικό όπλο των ειδικών δυνάμεων της χώρας (σ.σ. Μοσάντ) που εκπαιδεύονται ανελλιπώς σε στρατόπεδα στη συγκεκριμένη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολεμική τέχνη…

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ 

Το Κραβ Μαγκά δεν περιέχει κάποια ιδιαίτερη φιλοσοφία όπως οι περισσότερες παραδοσιακές πολεμικές τέχνες. Καλλιεργεί αποκλειστικά και μόνο την ικανότητα του ανθρώπου να αμύνεται απέναντι στον εχθρό με ποικίλους τρόπους, βασιζόμενος πάντα στα άκρα και τη δύναμή του. Διδάσκει τρόπους αντιμετώπισης για πολλά διαφορετικά είδη και καταστάσεις βίας, καθώς και τακτικές ενάντια σε επιθέσεις από έναν ή πολλούς άοπλους ή ένοπλους επιτιθέμενους. Περιλαμβάνει πάλη, πυγμαχία και επιλεγμένες λαβές από το αϊκίντο και άλλες πολεμικές τέχνες αυτοάμυνας…

Πριν από περίπου 40 χρόνια με την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους ο Ίμι Λίχντενφελντ δημιούργησε το Κραβ Μαγκά. Ο λόγος ήταν η ανάγκη του Ισραηλινού προσωπικού να μάθει ένα είδος πολεμικής τέχνης σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα σαράντα χρόνια ζωής του το κάνουν μια από της πιο νεαρές τέχνες άμυνας. Ο Ίμι Λίχτενφελντ ένας αξιωματικός του ισραηλινού στρατού το τελειοποίησε και το εισήγαγε στην εκπαίδευση του ισραηλινού στρατού.

ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ

Τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Κραβ Μαγκά πραγματικά να ξεχωρίζει από άλλα συστήματα είναι τα εξής:

1) Οι τεχνικές του είναι εξαιρετικά πρακτικές και αποτελεσματικές στον δρόμο

2) Η εκμάθησή τους είναι εύκολη και η εκτέλεσή τους φυσική

3) Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να αποκτήσουν και να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο ικανότητας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης.

ΤΟ ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα αρκετές σχολές που διδάσκουν το σύστημα και οι οποίες διοργανώνουν αρκετά ανοιχτά και εξειδικευμένα ή μη σεμινάρια και κύκλους εκπαιδεύσεων. Σε ό,τι αφορά τους φορείς του συστήματος στη χώρα – όπως και σε πολλές άλλες πολεμικές τέχνες και μαχητικά αθλήματα – υπάρχουν δύο ομοσπονδίες οι οποίες υπάγονται, ακολουθούν ή αν θέλετε συνδέονται με διαφορετικές παγκόσμιες, διεθνείς ή επίσημες ομοσπονδίες και οργανώσεις.