20/04/2024

Η… μαγεία του Wing Chun!

Το wing chun kung fu είναι μια από τις πιο δημοφιλής πολεμικές τέχνες. Στην χώρα μας έγινε περισσότερο γνωστή τα τελευταία κυρίως χρόνια με τις ταινίες οι οποίες αναφέρονται στη ζωή κ τη διδασκαλία του Master Ip Man δασκάλου του Bruce Lee.

Η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης τέχνης έγκειται στην οικονομική χρήση ενέργειας , χρόνου και χώρου για την μέγιστη απόδοση που απαιτείται για μια μάχη ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει τον αντίπαλο από οποιαδήποτε αποτελεσματική χρήση του ίδιου χώρου και του χρόνου. Έτσι ο αντίπαλος δεν έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί στη δική του υποκειμενική πραγματικότητα. Διαφέρει από τις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες γιατί ο ασκούμενος δεν κάνει πρώτα άμυνα και μετά επίθεση όπως συνηθίζεται αλλά η άμυνα και η επίθεση γίνονται ταυτόχρονα. Επίσης επιτίθεται από κάθε πιθανή θέση στον αντίπαλο αυξάνοντας την ταχύτητα και τον ρυθμό επίθεσης χρησιμοποιώντας τη σωστή στάση του σώματος και εξουδετερώνοντας έτσι αντιπάλους πολύ πιο μεγαλόσωμους από τον ίδιο. Στις μέρες μας η δημοτικότητα του Wing Chun αυξάνεται λόγο της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του wing chun ξεκινάει στη νότια Κίνα πριν από περίπου 400 χρόνια την εποχή που την εξουσία είχε η κυβέρνηση Μαντσού (Manchu) η οποία και πίστευε ότι στο ναό των σαολίν εκπαιδευόταν ένας στρατός. Έτσι επιτέθηκαν, έκαψαν το μοναστήρι και σκότωσαν τους μοναχούς. Από το ολοκαύτωμα γλίτωσαν πέντε μοναχοί οι οποίοι δημιούργησαν μια νέα πολεμική τέχνη το wing chun που απαιτούσε λιγότερο χρόνο εκπαίδευσης και ήταν ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικό. Ανάμεσα σε αυτούς τους πέντε μοναχούς ήταν και μια γυναίκα η Ng Moi η οποία βρήκε καταφύγιο στο ναό του Λευκού Γερανού οπού γνώρισε μια νεαρή κοπέλα την Γιμ Γουιν Τσουν και έγινε η πρώτη μαθήτρια της περνώντας με την σειρά της την τέχνη του wing chun από γενιά σε γενιά . Φυσικά πολλοί πλέον μελετητές θεωρούν την ιστορία αυτή ως έναν ρομαντικό μύθο πλασμένο με σκοπό να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια για την πραγματική γέννηση του wing chun. Υποστηρίζουν ότι η ιστορία με την μοναχή Νg Moi είναι πλαστή γιατί δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για την ύπαρξη αυτής της γυναίκας ως ιδρύτρια του συστήματος, δεν θα επιτρεπόταν την εποχή εκείνη σε καμία άγαμη γυναίκα να ζει σε ναό μοναχών και τρίτο και πιο σημαντικό, κυνηγημένη ως επαναστάτρια δεν είχε νόημα να διδάξει ένα προηγμένο σύστημα μάχης σε ένα τοπικό κορίτσι με ρομαντικά προβλήματα… Με λίγα λόγια το επικρατέστερο πλέον σενάριο γέννησης του wing chun kung fu είναι η ανάγκη του καταπιεσμένου λαού της εποχής, που η κυβέρνηση Manchu είχε απαγορεύσει την χρήση όπλων κ τη διδασκαλεία πολεμικών τεχνών , να εκπαιδευτεί σε ένα καινούργιο άριστο και γρήγορο σύστημα μάχης σε κοντινή απόσταση χωρίς να αφήνουν το περιθώριο στον αντίπαλο να προλάβει να αντιδράσει ή έστω να καλέσει σε βοήθεια, γι αυτό τον λόγο και οι περισσότερες κινήσεις του είναι ακαριαίες. Εν κατακλείδι το Wing Chun είναι ένα πολύ επιθετικό σύστημα με θαυμάσιες και όχι περιττές επιθέσεις και άμυνες.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Το Wing Chun Kung Fu σαν παραδοσιακή κινέζικη πολεμική τέχνη συμμετέχει στην αγωνιστική του μορφή σε αγώνες Sanda (επίσης γνωστό και ως Sanshou-Chinese boxing). Το Sanda συνδυάζει το full contact kick boxing, που περιλαμβάνει γροθιές και κλωτσιές, με την πάλη, takedowns, ρήψεις και σαρώματα. Οι αθλητές διαγωνίζονται πάνω σε υπερυψωμένη ανοιχτή εξέδρα και προκειμένου να αποφευχθούν σοβαροί τραυματισμοί φέρουν κλειστά γάντια πυγμαχίας, μασέλα και προστατευτικά για κεφάλι, θώρακα και γεννητικά όργανα. Κάποιοι γνωστοί αθλητές sanda που συμμετέχουν στη IKF είναι ο Cung Le και ο Marvin Perry, και αθλητές με βάση το sanda που έχουν εισέλθει με μεγάλες διακρίσεις στο ΜΜΑ είναι ο KJ Noons, o Patrick Barry και ο Antony Jonhson. Και μη ξεχνάμε φυσικά τον Anderson “The Spider” Silva που τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύεται και στο Wing Chun.

 

Alice in Fight