17/09/2024

Παράδοση, δράση και πολλά KO’s στο Sanda! (VIDEO)

SANDASANSHOU

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Sanda είναι το επίσημο full contact  μαχητικό άθλημα του μοντέρνου Wushu/Kung Fu που εξελίσσεται ραγδαία σε δημοτικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιγραφές της ιστορίας του Sanshou(ελεύθερο χέρι) ή Sanda όπως είναι το παραδοσιακότερο όνομα του (το οποίο σημαίνει ελεύθερη πάλη)Η παρακάτω περιγραφή έχει γίνει μέσω ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της προέλευσης του.

Κατά τη δημοκρατική περίοδο1912-1949 οι κινεζικές πολεμικές τέχνες έγιναν πιο προσιτές στο ευρύ κοινό καθώς πολλοί επαγγελματίες δάσκαλοι ενθαρρύνθηκαν να διδάξουν την τέχνη στον κόσμο. Εκείνη την εποχή ορισμένοι θεωρούσαν τις πολεμικές τέχνες μέσο για την προώθηση της εθνικής υπερηφάνειας και της δημιουργίας ενός ισχυρού έθνους. αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθούν πολλές σχολές και ακαδημίες πολεμικών τεχνών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναπτύχθηκε  το σύγχρονο Sanshou από τον κινεζικό στρατό. Το Shanshou βασιζόταν στην εντατική εκμάθηση τεχνικών και  εφαρμογών από διάφορα συστήματα πολεμικών τεχνών όπως τα Baqua Zhang,Zui Quan ( Drunken Boxing) , Wing Chun, Hung Gar, Bak Mei Pai και άλλα.

Οι πρώτοι αγώνες άρχισαν να γίνονται πάνω σε υπερυψωμένη εξέδρα 8×8 μέτρων που ονομάζεται Lei Tai παρόμοια με το πυγμαχικό ρινγκ αλλά χωρίς σχοινιά με τους διαγωνιζόμενους να μάχονται με γυμνά χέρια και χωρίς κανόνες που είχαν συχνά σαν αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και τον θάνατο ενός εκ των δυο αθλητών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο εθνικό Κινέζικο τουρνουά του 1928 στην πόλη Nanking στο οποίο οι αγώνες ήταν τόσο βίαιοι που τελικά απαγορεύτηκε στους 12 φιναλίστ να παίξουν τελικό από τον φόβο μη σκοτωθεί κάποιος από τους μεγαλύτερους δασκάλους της εποχής. Έπρεπε λοιπόν να γίνουν αλλαγές !

ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ / ΚΑΝΟΝΕΣ

Το Sanda αναπτύχτηκε σαν άθλημα στην σημερινή του μορφή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Οι μεγαλύτεροι δάσκαλοι της εποχής ανέλαβαν το έργο να οργανώσουν την τεράστια κληρονομιά των κινέζικων πολεμικών τεχνών σε ένα σύστημα κανόνων με τους οποίους θα μπορούσαν να διαγωνιστούν πολλά διαφορετικά στυλ. Πρόσθεσαν επίσης και τον προστατευτικό εξοπλισμό με σκοπό να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού.

Οι κανόνες του Sanda επιτρέπουν ένα ευρύ φάσμα της πλήρους επαφής όπως γροθιές, λακτίσματα, takedowns και ρήψεις που προέρχονται από την παραδοσιακή εφαρμογή των κινέζικων πολεμικών τεχνών. Τελειώματα όπως πνιγμοί και κλειδώματα έχουν εξαιρεθεί από τους κανόνες που επιβάλλουν να συνεχιστεί ο αγώνας σε ταχείς ρυθμούς.

Ο αθλητής μπορεί να νικήσει με knockout ή με πόντους που απονέμονται για τις τεχνικές ανάλογα με την αποτελεσματικότητά τους. Σε ένα τουρνουά θα αγωνιστούν για 2 γύρους των 2 λεπτών καθώς και σε έναν τρίτο γύρο σε περίπτωση ισοπαλίας στους 2 πρώτους. Η έξοδος από το ρινγκ είναι ανεπιθύμητη αφού κοστίζει ακριβά σε σημεία.

Χωρίζεται σε τρείς κατηγορίες, το  Qinqda (Light Contact), San Shou (Full Contact) και Pro-San Da (Professional Full Contact).

ΤΟ SANDA ΣΤΟ ΜΜΑ/ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Αμερικανοί προπονητές του ΜΜΑ θεωρούν την εκμάθηση Sanda απαραίτητη για τους αθλητές τους ώστε να ανταπεξέλθουν τον ανταγωνισμό. Ο τρόπος όρθιας μάχης του διαφέρει από το Kick Boxing και το Muay Thai και μπορεί να μπερδέψει αρκετά τον αντίπαλο! Πιστεύουν πως αν ένας μαχητής BJJ μπορεί να συνδυάσει Sanda στο παιχνίδι του, αυτό θα τον κάνει καλύτερο μαχητή στο UFC.

Χρειαζόταν ένας αθλητής που θα κατάφερνε να γοητεύσει τα ΜΜΕ. Για το Sanda ο αθλητής αυτός ήρθε από την χώρα που γνωρίζει καλά ότι τα σπορ είναι σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της βιομηχανίας του θεάματος και δεν είναι άλλος από τον Αμερικανό (Βιετναμέζικης καταγωγής) Cung Le. Έχει ένα επαγγελματικό ρεκόρ 16-0 στο Sanda και πριν την μετάβασή του στις μεικτές πολεμικές τέχνες με πολλές νίκες μέσα στο κλουβί, πραγματοποίησε το αήττητο 17-0 στο kick boxing. Του έχει αποδοθεί ο τίτλος ως ένας από τους «μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών»

Ο Le δεν είναι όμως ο μοναδικός μεγάλος αθλητής Sanda. Πολύ γνωστοί είναι ο Bao Li Gao και ο Liu Hailong γνωστός και ως «κατακτητής του Muay Thai» καθώς έχει κερδίσει πολλούς από τους κορυφαίους Muay Thai μαχητές, ο Marvin Perry, αθλητές του ΜΜΑ όπως ο KJ Noons, o Patrick Barry, ο Antony Jonhson, ο Zhang Tiequan και ο Muslim Salikhov ο πρωταθλητής από τη Ρωσία που έχει γίνει και ο πρώτος μη-Κινεζος κατακτητής του τίτλου «King of Sanda».

TO SANDA ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

H Ελληνική Ομοσπονδία Γουσού Κουνγκ Φου (Ε.Ο.ΓΣ.Κ.Φ.) ιδρύθηκε το 1993 αντικαθιστώντας την μέχρι τότε Ομοσπονδία Κουνγκ Φου Ελλάδος (ΟΚΦΕ). Τα ενεργά μέλη της συνεχώς αυξάνονται , γενιές νέων αθλητών εκπαιδεύονται και προβάλλουν την χώρα μας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αθλητική σκηνή σημειώνοντας συνεχώς επιτυχίες.

 

Το Sanda-Sanshou έχει χαρακτηριστεί «Μαχητικό άθλημα της νέας χιλιετίας» από το περιοδικό πολεμικών τεχνών COMBAT . Υπερβολή ή απλά κοινοτυπία; Τίποτε από τα δύο. Η ποικιλία των τεχνικών, το σπουδαίο θέαμα, ο ρεαλισμός και η έμφαση στην ασφάλεια των αθλητών που συμμετέχουν, αποτελούν εγγύηση για την ταχύτατη εξάπλωση του επίσημου αγωνίσματος μάχης πλήρους επαφής… σημειώστε τον όρο Sanda, σε λίγο καιρό θα το ακούτε όλο και πιο συχνά.

Alice in Fight