26/04/2024

Ο Άρης Χατζηιακώβου εφ όλης της ύλης για το Πανελλήνιο BJJ

Συνέντευξη ποταμός από τον δάσκαλο της Gracie Barra Greece και συνδιοργανωτή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος BJJ στην Αθήνα (μαζί με τον David Δημητρόπουλο της Alliance) Άρη Χατζηιακώβου (φωτό: Demi Karatzaferi) στο fightsports.gr όπου σχολιάζει την εμφανή άνοδο του αθλήματος στην Ελλάδα αλλά και την τοποθέτηση του προπονητή της Rio Grappling Hellas Ερμή Δημητρόπουλου στο ίδιο Μέσο, ότι η τιμή εγγραφής του Πανελληνίου είναι υψηλή και δεν δικαιολογείται από το κόστος του. Διαβάστε αναλυτικά:

 

Καταρχήν ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι το Πανελλήνιο έκανε φέτος αρκετά σημαντικό άλμα στις συμμετοχές, είναι κάτι που το περιμένατε πριν κλείσουν;

Από πέρσι είδαμε μια μεγάλη άνοδο στις συμμετοχές το Acropolis του 2012 είχε αύξηση αρκετή και μετά το Πανελλήνιο BJJ  του 2013 είχε σχεδόν 200 αθλητές που έπαιξαν. Δεν περιμέναμε να κάνουμε άλμα στο Acropolis του 2013 στα 250 άτομα αυτό πράγματι ήταν έκπληξη. Όταν είδαμε την ραγδαία άνοδο βέβαια ήμασταν σχετικά προετοιμασμένοι για αυτό που ακολούθησε στο πανελλήνιο με 300 άτομα.

Πιστεύεις ότι αυτή είναι η μέγιστη δυναμική του αθλήματος σήμερα ή μπορεί μέσα σε ένα χρόνο να έχουμε πάλι διπλασιασμό από πανελλήνιο σε πανελλήνιο;

Πιστεύω ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει και ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο αν κρίνω με το πως πάνε τα πράγματα μέχρι στιγμής. Όλο και περισσότερες ομάδες σιγά σιγά έρχονται, αλλά και περισσότεροι αθλητές και φυσικά πλέον και περισσότερες ηλικίες. Δεν ξέρω αν έχουμε διπλασιασμό δεν νομίζω π.χ. να έχουμε 500 η 600 άτομα, θα είναι ευχάριστη έκπληξη σίγουρα για τους περισσότερους αλλά τέτοιο νούμερο δεν το περιμένω… ακόμα… Αν μας κάτσει πάντως προβλέπω να γίνεται μακελειό οργανωτικά (σ.σ. γελάει)

Πάντως οργανωτικά ήταν η πρώτη φορά που σε εμένα τουλάχιστον φάνηκε μεγάλη διαφορά. Περισσότερα τατάμι, κιγκλιδώματα για να ξεχωρίζουν θεατές και αθλητές με … «face control» από ανθρώπους της ομοσπονδίας για το ποιός τα περνούσε κοκ . Παίζετε «στα ίσα πια μπάλα» με την μεριά του παραδοσιακού JJ;

Ναι! Και στο Acropolis του 2013 είχαμε 4 ταπι… Είχαμε ζητήσει 3 να φανταστείς και είχαμε προβλέψει ότι τόσα θα χρειαστούμε, ενώ το Πανελλήνιο no-gi τελείωσε πολύ γρήγορα και όλα ήταν τέλεια, στο Gi (Acropolis) τα βρήκαμε σκούρα, δεν είχαμε προσωπικό για το 4ο ταπι και καταφέραμε κάποια στιγμή να το δουλέψουμε. Είχαμε προτείνει να υπάρχουν κιγκλιδώματα από πιο παλιά, είναι καλύτερα έτσι και πιο οργανωμένα, όπως γίνονται στο εξωτερικό από την ibjjf… Όμως κατάλαβα ότι δεν ήταν τόσο απλό όσο ακούγεται… Όμως στο Πανελλήνιο ήμασταν περισσότερο έτοιμοι, ήταν πιο καλά έτσι,  πιστεύω και δεν επικρατούσε το χάος που γινόταν τις άλλες φορές.

Όχι ότι δεν υπήρχαν προβλήματα φυσικά. Μπορούμε να το βελτιώσουμε και άλλο. Επίσης θα μπορούσαμε την επόμενη φορά να έχουμε και 5 και 6 ταπι. Το πρόβλημα είναι να έχουμε το προσωπικό και τον εξοπλισμό να τα υποστηρίξουμε. Tο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη έμπειρου προσωπικού.

Πρόσφατα σε συνέντευξή του στο fightsports, Ο επικεφαλής της Rio Grappling στην Ελλάδα, Ερμής Δημητρόπουλος, έκανε κάποιες παρατηρήσεις για το Πανελλήνιο. Είπε ας πούμε ότι δεν έγινε σωστή τιμολόγηση στην αξία της συμμετοχής και ότι αν δεν ήταν τόσο υψηλή θα είχε περισσότερα άτομα. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν δικαιολογείται η συγκεκριμένη υψηλή συμμετοχή και γιατί το κόστος σας είναι χαμηλό και γιατί είναι Πανελλήνιο Ομοσπονδίας Αναγνωρισμένης και θα έπρεπε να είναι ανοιχτό και σε ανθρώπους με πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Μάλιστα! Ναι διάβασα το… κείμενο… Κάνε μου μια χάρη ρίξε μια ματιά στην παρακάτω αφίσα σε παρακαλώ από το 2010. Δες λίγο τον Τίτλο στην Αφίσα, την τιμή συμμετοχής και το Mail επικοινωνίας (διοργανωτής). (σ.σ. παραθέτουμε την αφίσα)

grapp

Το παραπάνω πρωτάθλημα λοιπόν στην αφίσα που βλέπεις έγινε το 2010 από τον ίδιο προπονητή που αναφέρεις… Ήμουν και εκεί ως διαιτητής και φυσικά γραμματειακή υποστήριξη και οργάνωση.

Εν έτη λοιπόν 2000 και 10, η τιμή συμμετοχής στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Grappling του κου Δημητρόπουλου ήταν 20 ευρώ, σε κλειστό Γυμναστήριο το οποίο χώραγε ας πούμε 600-800 θεατές περίπου.

Εν έτη 2014 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα BJJ γίνεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Πάλης χωρητικότητας 15.000 θεατών και το κόστος είναι 25 ευρώ. Με προσωπικό Πολλαπλάσιο εξοπλισμό επίσης κ.ο.κ.

Χμμμμ…. Υποκρισία;

Το συγκεκριμένο είναι Πανελλήνιο πρωτάθλημα της EFFEOZ ή κάποια ιδιωτική διοργάνωση όπως κάνει τον διαχωρισμό και ο ίδιος;

Το συγκεκριμένο είναι Πανελλήνιο Πρωτάθλημα BJJ υπό την Αιγίδα της Εφεοζζ.  Από κει και έπειτα δεν καταλαβαίνω τον διαχωρισμό περί ιδιωτικής διοργάνωσης. Τα πρωταθλήματα όπως αυτό που είναι παραπάνω στην φωτογραφία τι ήταν; Κάποιας «Ιδιωτικής» διοργάνωσης; Ήταν κάποιας Ομοσπονδίας;

Δεν υπάρχει διαφορά όταν κάποιος ιδιώτης παίρνει την πρωτοβουλία και όταν το κάνει μια ομοσπονδία που παίρνει κρατικούς πόρους και επιχορηγήσεις ακριβώς για να κάνει πρωταθλήματα;

Κοίτα θα σου πω τι ξέρω και τι ισχύει. Απο ότι γνωρίζω η Εφεοζζ είναι Αναγνωρισμένη Ομοσπονδία «Ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Απο κει και έπειτα δεν γνωρίζω τι Πόρους και αν έχει από το κράτος… Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι οι πόροι έχουν κοπεί αγρίως από παντού ειδικά από τον αθλητισμό…

Όμως και να ΜΗΝ είχαν κοπεί να θυμίσω ότι το BJJ είναι κλάδος άθλησης ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ εντός της Εφεοζζ, όπως π.χ. το aikido ή το soo bahk do, δεν πληρώνεται από το Κράτος ούτος η αλλιώς και ακόμα και αν η Εφεοζζ παίρνει η δεν παίρνει επιχορήγηση ότι ύψους (πράγμα που δεν γνωρίζω), δεν έχει σχέση με το BJJ, τις όποιες επιχορηγήσεις αν παίρνει τις παίρνει, για τα δικά της πρωταθλήματα για τα οποία είναι αναγνωρισμένη.

H διαφορά που υπάρχει με κάποιον Ιδιώτη είναι ότι προφανώς ο Ιδιώτης θα χρεωθεί παραπάνω π.χ. για να απασχολήσει έναν Χώρο για να κάνει μια διοργάνωση μια Ομοσπονδία έχει διευκολύνσεις μεγάλες και στο να βρει και στο να απασχολήσει ένα χώρο…. Όχι όμως ότι δεν έχει έξοδα… Μην τρελαθούμε.

 

Μάλιστα, αν όπως είπαμε ανεβούν οι συμμετοχές και άλλο θα επηρεάσει αυτό την τιμή από μόνο του;

Όχι η τιμή δεν πρόκειται να αλλάξει. Αν ανέβει ο αριθμός συμμετοχών θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα στο «Προσωπικό» για αρχή, προκειμένου να έρθουν και να βοηθήσουν στο πρωτάθλημα. π.χ. Στο τελευταίο Πρωτάθλημα (Πανελλήνιο) είχαμε την δυνατότητα να καλύψουμε και κάποια έξοδα κίνησης για «Έμπειρους» διαιτητές που ήρθαν από επαρχία, πέραν της αμοιβής τους. Από υπόλοιπο που έμεινε θα δώσουμε κάποια έξοδα κίνησης σε διαιτητές που θα πάνε να διαιτητεύσουν στις 27 του Μήνα στο Κύπελλο Β. Ελλάδος που οργανωτικά θα είναι υπεύθυνος ο Ν. Γούγουλας της nova Uniao. κ.ο.κ. Στόχος είναι προσωπικά να βρούμε μια φόρμουλα να βοηθάμε τους Αθλητές π.χ. Νικητές κατηγοριών να παίρνουν εισιτήριο π.χ. για το European η κάποιο άλλο μεγάλο πρωτάθλημα του εξωτερικού. Είτε αυτό είναι δυνατόν να βγει από τις συμμετοχές είτε και με την βοήθεια από σπόνσορες… Φυσικά είναι πολύ δύσκολο επειδή οι κατηγορίες είναι πολλές έτσι δεν είναι εύκολο να πεις «Θα πάρει η τάδε κατηγορία εισιτήριο αλλά δεν θα πάρει η άλλη» επομένως πρέπει να υπάρχει budget και έσοδα.

Να θυμίσω δε ότι η ΤΙΜΗ συμμετοχής στα πρωταθλήματα της Ελλάδας είναι 4-5 φορές μικρότερη από οποιοδήποτε πρωτάθλημα της ibjjf στο εξωτερικό. Και πριν κάποιος αρχίσει τα «έχουμε κρίση» να θυμίσω ότι το Πανευρωπαϊκό γίνεται στην Πορτογαλία του Μνημονίου και με χαμηλότερους μισθούς από Ελλάδα… Τιμή 90 euros και αν αργήσεις να γραφτείς 100. Φέτος το European BJJ ειχε ρεκόρ συμμετοχών 3000 άτομα σχεδόν για να καταλάβεις.

Φυσικά δεν παίζουν εδώ ούτε για αστείο τέτοια νούμερα… Όμως θα σου πω το εξής ΑΝ η τιμή συμμετοχής ήταν παραπάνω, όλα όσα σου ανέφερα (π.χ. εισιτήρια και βοήθεια σε αθλητές) Θα ήταν πολύ πιο γρήγορα δυνατά να γίνουν.

Όπως και να έχει η τιμή θα μείνει στα ίδια επίπεδα, παρόλα αυτά πάντως μου κάνει τεράστια εντύπωση αυτό το πράγμα με το φοβερό ποσό συμμετοχής των 25 ευρώ… Αν θες μπορώ να στο αναλύσω παραπάνω γιατί μου ακούγεται απίστευτα υποκριτικό αλλά και λανθασμένο ως τρόπος σκέψης.

Πες μου αν θες ναι

Ένας Μέσος αθλητής BJJ έχει τα εξής έξοδα

1) Μηνιαία συνδρομή στη σχολή του που είναι μεταξύ 50 έως 80 euro το Μήνα (από όσο ξέρω)

2) Αν είναι αθλητής αγώνων χρειάζεται τουλάχιστον 2 Γκι προκειμένου να πλένει το ένα να βάζει το άλλο για να κάνει προπόνηση την επόμενη μέρα… ένα μέσο γκι στοιχίζει από 80 έως 120 ευρώ και κάθε 1μιση έτος με 2 έτη χρειάζεσαι καινούργιο καθώς θα έχει γίνει κουρέλι.

3) Η διατροφή ενός BJJer αθλητή αγώνων είναι σαφέστατα πολύ μεγαλύτερη σε ποσότητα από έναν Χομπιστα η κάποιον που δεν κάνει τακτικά προπόνηση… Εγώ να φανταστείς τρώω την μισή ποσότητα φαγητού από ότι έτρωγα όταν έκανα διπλές προπονήσεις για αγώνες και έχω βάλει και 5-6  κιλά (σ.σ. γελάει).

4) Ο μέσος ΑΘΛΗΤΗΣ BJJ θα πάει ανα έτος ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ σε ένα σεμινάριο BJJ να παρακολουθήσει. Με τιμές απο 30 εως 60 euro κατα μέσω όρο.

5) Ανά έτος ένας μάχιμος Αθλητής BJJ θα πάει τουλάχιστον μια φορά για κάποια φυσιοθεραπεία κτλ.

Δεν βάζω καν μέσα την περίπτωση να ταξιδέψει κάποιος εξωτερικό για να παίξει αλλά πιάνοντας ΜΟΝΟ το 1) και 2) το BJJ θα σου στοιχίσει κάνα 700ρι το Έτος.

Ανά έτος λοιπόν ΜΙΑ φορά έχοντας δώσει όλα τα παραπάνω, τα 25 είναι το πρόβλημα; Μια έξοδος στο Village δηλαδή άμα βάλουμε μέσα Ποπ-Κορν και Κοκα Κόλα;

Αστειότητες.

Εδώ βέβαια θα πει κάποιος «Ναι αλλά υπάρχουν και άτομα που έρχονται από Επαρχία π.χ. και έχουν περισσότερα έξοδα»…. Πράγματι έτσι είναι. Είναι δυσκολότερο για άτομα από την επαρχία δεν το συζητάμε… Αλλά αν π.χ. θέλεις το λιγότερο 100 euro για έξοδα κίνησης τα 5 και τα 10 θα σε σώσουν; Ε όχι δα.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι βάζεις προτεραιότητες στην ζωή. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα (ίσως κάποιοι μπορούν), παρόλα αυτά σίγουρα κάποιος μπορεί να θυσιάσει μια «Έξοδο» σε Κλαμπ, Σινεμά, Ταβέρνα για να συμμετάσχει σε ένα πρωτάθλημα.

Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι ο κος Δημητρόπουλος δήλωσε ότι σαν διοργάνωση δεν έχει τόσο ψηλά έξοδα ώστε να δικαιολογούν και αυτό το υψηλό κατά τον ίδιο ποσό. Ότι μπορούσε να γίνει η διοργάνωση και με χαμηλότερη συμμετοχή δηλαδή.

Αυτό το δήλωσε από μόνος του μέσα στην άγνοια του αλλά και την υποκρισία του. Καθώς αν μου το έλεγε αυτό κάποιος ο οποίος ΔΕΝ έχει κάνει ποτέ διοργάνωση θα έλεγα «Ok ο άνθρωπος δεν ξέρει επομένως λογικό είναι να λέει ανοησίες» Αλλά από την στιγμή που μιλάμε για κάποιον ο οποίος έχει κάνει διοργάνωση στο παρελθόν με τιμή που δεν απέχει από την παρούσα και μάλιστα προ 4 ετών, μιλάμε για υποκρισία και κουτοπονηριά.

Αν η διοργάνωση ήταν Φθηνότερη θα ήταν «χαμηλότερη» η ποιότητα του Τουρνουά…. Μην σου πω ότι θα υπήρχε πρόβλημα διεξαγωγής κιόλας… ως έχει παρακαλάμε άτομα να έρχονται για διαιτησία και γραμματείες και επιτέλους έχουμε την δυνατότητα να τους πληρώνουμε για την εργασία τους και σιγά σιγά να καλύπτουμε και άλλες ανάγκες, λόγο του ότι αυξήθηκε ο αριθμός συμμετοχών. Με στόχο φυσικά η ποιότητα να γίνεται Κάθε φορά καλύτερη αλλά και να καλύπτονται περισσότερες ανάγκες. Φυσικά όπως σου είπα όσο αυξάνεται ο κόσμος θα αυξάνονται οι «Παροχές» γιατί θα υπάρχει μεγαλύτερο budget… Εγώ θα είμαι ευχαριστημένος αν φτάσουμε στο επίπεδο να μπορούμε να βοηθάμε Αθλητές να μας εκπροσωπούν έξω… Δεν θα είναι εύκολο στο σύντομο μέλλον, αν ήταν η συνδρομή μεγαλύτερη θα ήταν πιο γρήγορα πάντως. Δες το και έτσι ανά έτος με ζόρι 5 έως 10 αθλητές από την Ομάδα μας κατεβαίνουν στο Πανευρωπαϊκό… στο Πανελλήνιο 50… Θα ήθελα να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να στείλουμε αθλητές έξω περισσότερους από όλη την Ελλάδα αν είναι δυνατόν… Με τέτοια μυαλά βέβαια δύσκολο αλλά ίσως στα επόμενα 2-3 χρόνια αν δεν γίνει κάνα crush and burn ίσως το καταφέρουμε.

Όσον αφορά το καλεντάρι τώρα και εντός και εκτός συνόρων, ποιοί είναι οι επόμενοι σταθμοί;

Το καλεντάρι σε ότι με αφορά δεν έχει τίποτα «διοργανωτικά» τουλάχιστον μέχρι το Acropolis από την νέα σεζόν. Δυνατότητα ΥΠΗΡΧΕ για τουλάχιστον άλλο ένα Τουρνουά και υπήρξε πρόταση, αλλά τα νεύρα μου έγιναν κουρέλια με καταστάσεις σαν αυτές που συζητάμε σε συνδυασμό με την πίεση και την ευθύνη που έχει ένα τουρνουά τέτοιου μεγέθους. Χόρτασα γκρίνια, κλάψα, άγχος κτλ. για αυτή τη Σεζόν, θα αφιερώσω χρόνο στους μαθητές μου και την σχολή και τουρνουά που έχουν να παίξουν στο εξωτερικό.

Αν θέλει κάποιος άλλος εκπαιδευτής σε συμφωνία φυσικά με τον David και την Εφεοζζ, να πάρει την ευθηνή να δοκιμάσει τις αντοχές του και τα νεύρα του, έτσι για αλλαγή μέχρι να γεμίσω μπαταρίες, fine by me.