18/04/2024

Το BJJ ενάντια στα ψυχικά τραύματα

Όλο και περισσότερο αποδεικνύεται ότι η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες κάνει καλό σε ανθρώπους που έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή ακόμη και ψυχικά νοσήματα.


Από τον μέσο άνθρωπο που πάσχει από το καθημερινό στρες της ζωής μέχρι θύματα τραυματικών εμπειρικών, βγαίνουν ωφελημένα από την ενασχόληση με μια πολεμική τέχνη ή ένα μαχητικό άθλημα, κάποιες φορές περισσότερο και από συμβατικές θεραπείες.

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριδα επικεντρώνεται στο Brazilian Jiu Jitsu και το Σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD – POST Traumatic Stress Disorder) το οποίο, σύμφωνα με την Μsc Αναπυξιακή Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νατάσα Καραμολέγκου, είναι μια συναισθηματική διαταραχή που αναπτύσσεται εξαιτίας ενός τρομακτικού γεγονότος, το οποίο απείλησε τη ζωή ενός ατόμου ή μιας ομάδας ανθρώπων, και το οποίο ξεπερνά τα όρια των συνηθισμένων ανθρώπινων εμπειριών.

Συχνά θύματα στις ΗΠΑ είναι οι απόστρατοι στρατιωτικοί που έχουν ζήσει τέτοιες τραυματικές εμπειρίες στις πολεμικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό.

Ο βετεράνος Jacob King που πάσχει από το PTSD λέει στο ksat.com ότι από τότε που ξεκίνησε προπονήσεις στο BJJ έχει παρατηρήσει τρομερή βελτίωση σε όλα τα συμπτώματα που αντιμετώπιζε πριν, όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες και άυπνες νύχτες. «Νιώθω καλά» λέει ο Αμερικάνος, «Δεν έχω τόσο έτσι από πριν πάω στο στρατό. Πριν πάω στο Αφγανιστάν, πριν από όλα αυτά. Νιώθω καλά». 

Τα ίδια συμπεράσματα βγάζει και η Alison Willing, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο και μια από τις ερευνήτριες:

«Τα συμπεράσματα της πρώτης έρευνας ήταν εντυπωσιακά. Τα σκορ του PTSD σε όλες τις βαθμίδες έδειχναν τεράστια βελτίωση σε σημείο που δεν βλέπεις συνήθως με της παραδοσιακές θεραπείες» 

Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί για να εντοπίσουν ακριβώς πως βοηθάει το BJJ σε τέτοιες περιπτώσεις.

Διαβάστε ακόμη: Οι ΜΜΑ ενάντια στις μετά-τραυματικές διαταραχές βετεράνων πολέμου!