20/04/2024

Σταυρούλα Κωτούλα: O συνδυασμός crossfit και πολεμικών τεχνών μπορεί να σε κάνει ολοκληρωμένο μαχητή

Οι απαιτήσεις για έναν μαχητή την σήμερον ημέρα έχουν μεγαλώσει και οι σύγχρονοι τρόποι εκγύμνασης βοηθούν στην κατάλληλη προετοιμασία του. Έτσι βλέπουμε συχνά τους αθλητές που κάνουν πολεμικές τέχνες να τις συνδυάζουν με κάποια μορφή crossfit που τους δίνει την ανάλογη ενέργεια, ταχύτητα και έκρηξη που απαιτείται.


Η Σταυρούλα Κωτούλα που προπονείται στο Fitness Riders, είναι ένα καλό παράδειγμα καθώς ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες και με το crossfit ενώ συμμετείχε πρόσφατα στην μεγαλύτερη διοργάνωση Greek Throwdown, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση. Πάμε να δούμε τι λέει για την διοργάνωση, την ενασχόληση της με τα μαχητικά και που μπορούμε να την συναντήσουμε.

Σταύρουλα πρόσφατα συμμετείχες στην διοργάνωση The Greek Throwdown όπου κατέκτησες την έκτη θέση στην κατηγορία Scaled Women. Σε τι ακριβώς διαγωνίζεστε στο συγκεκριμένο event κι αν είσαι ευχαριστημένη με την απόδοση σου;

«Το Greek Throwdown είναι η μεγαλύτερη διεθνής διοργάνωση crossfit που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην χώρα μας. Οι αθλητές καλούνται να πραγματοποιήσουν την προκριματική φάση, προκειμένου να βρεθούν στον μεγάλο τελικό όπου θα δοκιμαστούν στην δύναμη, αντοχή, φυσική κατάσταση, ανάμεσα στους καλύτερους αθλητές της κατηγορίας τους. Οι δοκιμασίες εναλλάσσουν ασκήσεις Ολυμπιακής άρσης βαρών, ενόργανης, κωπηλατικής και στίβου. Κάθε αθλητής καλείται να επιδείξει τις ικανότητες του.

Στην κατηγορία μου βρέθηκα να συναγωνίζομαι 60 αθλήτριες από όλες τις χώρες στον μεγάλο τελικό. Κατάφερα να βρεθώ στην τέταρτη θέση της προκριματικής φάσης και τελικά να τερματίσω στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης, ύστερα από 11 συνολικά δοκιμασίες. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη με τις επιδόσεις μου, αφού παρ’ όλες τις υποχρεώσεις μου και την απουσία μου φέτος από το αγωνιστικό κομμάτι, κατάφερα να λάβω τόσο υψηλή θέση. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κατηγορίες κιλών, παρ’όλα που είναι αγώνισμα δύναμης, καθιστά ακόμη πιο δύσκολο και προκλητικό για τις ελαφρύτερες αθλήτριες της κατηγορίας μας».

Γνωρίζουμε πως ασχολείσαι παράλληλα και με τα μαχητικά αθλήματα.Σε ποια στυλ προπονείσαι κι αν θεωρείς πως κάποιος μπορεί να συνδυάσει την εκγύμναση τύπου crossfit με τα μαχητικά;

«Φέτος ξεκίνησα με την ομάδα Rio Grappling και συγκεκριμένα στον αθλητικό όμιλο Hermes Club στο Brazilian Jiu Jitsu. Είναι ένα άθλημα το οποίο έχω αγαπήσει και στόχος μου είναι να φτάσω στο υψηλότερο δυνατό αγωνιστικό επίπεδο. Όσον αφορά τον συνδυασμό της εκγύμνασης τύπου crossfit με τα μαχητικά, πιστεύω πως είναι το κλειδί να είσαι ένας ολοκληρωμένος αθλητής. Ένας ολοκληρωμένος αθλητής πρέπει να έχει, ακρίβεια, ισορροπία, συντονισμό, ευλυγισία, ευκινησία, αντοχή, καρδιοαναπνευστική αντοχή, ταχύτητα, ισχύς και δύναμη. Τo crossfit στοχεύει στην βελτίωση τον παραπάνω».

Εσένα που μπορούμε να σε βρούμε και να κάνουμε μία προπόνηση μαζί σου;

«Είμαι προπονήτρια crossfit στον αθλητικό σύλλογο Ταεκβοντο Καισαριανής όπου μπορεί όποιος επιθυμεί να γνωρίσει το αγώνισμα μας».