25/04/2024

Σάββας Καρυπίδης: «Παρόλο που έχουμε κρίση και δυσκολίες, έχουμε πολύ αξιόλογους αθλητές!»

Την πρώτη θέση κατέκτησε στην κατηγορία beginners στο ADCC European Championship ο Σάββας Καρυπίδης πριν από μερικές βδομάδες και το fightsports.gr μιλάει με τον βορειοελλαδίτη αθλητή για την μεγάλη επιτυχία του.

Πρώτος στο Πανευρωπαϊκό του ADCC έστω και στην Beginners κατηγορία, είναι μεγάλη επιτυχία, πρέπει να είσαι ικανοποιημένος έτσι;

Φυσικά και είμαι ικανοποιημένος γιατί πιστεύω πολύ στον εαυτό μου, με τις προπονήσεις που έχω κάνει τα τελευταία 2 χρόνια και τις στερήσεις που είχα (φαγητό, διασκέδαση, προσωπική ζωή). Aν σκεφτώ ότι απουσίαζα περίπου 8 χρονιά από τον αθλητισμό και μπόρεσα να επανέλθω τόσο γρήγορα αυτό με ικανοποιεί περισσότερο και  συνεχεία να ανεβαίνω σαν αθλητής. Ήμουν 108 κιλά πριν από 2,5 χρονιά και τώρα είμαι 85 μετά από αγώνα τρομερό, αυτό τα λέει όλα.

Πηγαίνοντας στην Πολωνία ήταν ρεαλιστικός στόχος η πρωτιά ή ήταν υπέρβαση;
Όχι δεν ήταν υπέρβαση. Πηγαίνοντας για Πολωνία ο πρώτος στόχος ήταν η πρωτιά και το πίστευα πολύ σε αυτό και μετά από μεγάλο αγώνα και τις μηχανουργίες των Πολωνών τα κατάφερα(στον ημιτελικό μου άλλαξαν ζευγάρι με συνέπεια να παλέψω με αθλητή από το 2 group ενώ βρισκόμουν στον 1 group). Οπότε του χρόνου θα παίξω advance και θα κυνηγήσω την πρόκριση για το παγκόσμιο.

Πως το είδες γενικότερα το επίπεδο εκεί, και στους begginers και στους masters, σε σύγκριση με το Grappling στην Ελλάδα; Αν δεν είχαμε την κρίση που περιόρισε και εκεί τις συμμετοχές πιστεύεις ότι μπορούσαμε να έχουμε και άλλες διακρίσεις σε αυτό το επίπεδο;
Επειδή δεν παρακολούθησα αγώνες των άλλων αθλητών παρά μονό 3-4 ματς αξιόλογα και δυνατά και τα δικά μου, θα μπορούσα να πω ότι στην ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ παρ όλο που έχουμε κρίση και δυσκολίες, έχουμε πολύ αξιόλογους αθλητές οι όποιοι θα παγαίνανε εξίσου καλά είτε στους beginners είτε στο advance, είτε masters που είναι +35 ετών.

Πως βλέπεις γενικότερα το grappling στην Βόρεια Ελλάδα, σε τί κατάσταση βρίσκεται, τα προβλήματα που έχετε κ.ο.κ.
Στην βόρεια Ελλάδα το grappling είναι πολύ αναπτυγμένο και σε καλό επίπεδο, έχει καλούς κ δυνατούς αθλητές. Απλά σε μας υπάρχει περισσότερο το οικονομικό. Πάντα τα πανελλήνια γίνονται στην Αθήνα και τα περισσότερα παιδιά δεν κατεβαίνουν.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος από εδώ και πέρα; Πάντα σε grappling ή μπορεί να σε δούμε και σε κάτι άλλο; ΜΜΑ π.χ.!
Επόμενος άμεσος στόχος είναι οι τελικοί VIC για ζώνη grappling 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες, το πανευρωπαϊκό bjj nogi στην ρώμη 29 Ιουνίου, Σεπτέμβριο mma challenge θα παίξω για ζώνη grappling στην Θεσσαλονίκη. Παίζω grappling, πάλη kai bjj. Για mma δεν έχω κανένα στόχο ακόμα γιατί το άθλημα αυτό δεν με ελκύει πολύ οπότε ακόμα δεν είναι στα ενδιαφέροντα μου.