29/03/2024

Λιζαραζού: Από την μπάλα στο BJJ (BINTEO)

Ένα παγκόσμιο το 1998, ένα Ευρωπαϊκό το 2000, μπόλικα πρωταθλήματα με την Μπάγιερν Μονάχου (και μια ντρίπλα από τον Ζαγοράκη που μάλλον θέλει να ξεχάσει το 2004) μάλλον δεν έφταναν στον σπουδαίο Βάσκο ποδοσφαιριστή Βιθέντε (Βινσέντ;)  Λιζαραζού ο οποίος μετά την λήξη της καριέρας του αποφάσισε να ασχοληθεί με το BJJ για.. γυμναστική και 1,5 χρόνο αργότερα κέρδιζε το χρυσό μετάλλιο στις μπλε ζώνες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2009 στην κατηγορία » Senior 1 Light».

«Όταν έφτασα εκεί το μόνο που έβλεπα ήταν ξυρισμένα κεφάλια, φουσκωμένα αυτιά, δολοφονικά πρόσωπα και σκεφτόμουν «Σκ@τ@» λέει ο ίδιος γελώντας σε μια συνέντευξή του λίγο αργότερα.

lizarazu

Τί ήταν όμως αυτό που τον έκανε στα 39 να αποφασίσει να ασχοληθεί τόσο σοβαρά με ένα νέο και διαφορετικό από το προηγούμενο, άθλημα;

«Είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία. Είναι ένας ενάντια σε έναν. Δεν έχεις συμπαίκτες πίσω από την πλάτη σου να σε στηρίξουν όπως στο ποδόσφαιρο. Είναι μία σκληρή μάχη για επιβίωση. Μου ανέβασε την αυτοπεποίθηση. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι θα ήταν σπουδαίο να μεταφέρω αυτή την εμπειρία στο ποδόσφαιρο»

Την επόμενη χρονιά μάλιστα κέρδιζε το χάλκινο μετάλλιο στις μωβ ζώνες!

O Lizarazu είναι μάλλον ο πιο αφοσιωμένος εκπρόσωπος του ποδοσφαίρου στον κόσμο του BJJ έχουν υπάρξει και άλλοι αθλητές που έχουν ασχοληθεί λίγο ως πολύ.

Το 2010 οι συμπαίκτες τότε στη Ρεάλ, Christiano Ronaldo, Kaka και Marcelo πήραν στις ΗΠΑ ιδιαίτερα μαθήματα από τον θρύλο του UFC, Royce Gracie. Αν μάλιστα ανοίξουμε το πεδίο ορισμού και σε γενικότερες διασημότητες…χάνετε η μπάλα!