20/04/2024

Γραντζίδης – Ντόπι και Μαργαριτόπουλος vs Καπερώνης στο μικροσκόπιο

Ο BigA γράφει μια πολύ ωραία ανάλυση για δύο μάχες από Ελληνικές διοργανώσεις τον τελευταίο μήνα! Δείτε περισσότερα στο Blog του. 


Νίκος Γραντζίδης – Νίκος Ντόπι

Ο ανερχόμενος Γραντζίδης (Diamond Camp) και ο σκληροτράχηλος Ντόπι (Blue Dragon) αναμετρήθηκαν στην διοργάνωση New Heroes για την ζώνη της WKN. Ο Γραντζίδης συνηθίζει να προσποιείται αρκετά με τα πόδια και είναι καλός στο να τραβάει την προσοχή του αντιπάλου χαμηλά ενώ επιτίθεται ψηλά με τα χέρια. Στον συγκεκριμένο αγώνα τις χρησιμοποίησε εύστοχα και ξεκινώντας τον πρώτο γύρο επιθετικά, κατάφερε να περάσει χτυπήματα με τα χέρια.
Στο παρακάτω gif κάνει την ίδια τεχνική με μια παραλλαγή. Προσποιούμενος πως θα κλωτσίσει με το δεξί τραβάει την προσοχή του Ντόπι χαμηλά. Στην συνέχεια δίνει ένα «ψεύτικο» low kick και αναγκάζει τον αντίπαλό του να σηκώσει μπλοκ ενώ αυτός χτυπάει ψηλά.
Ο Ντόπι αρκέστηκε σε παθητικό ρόλο προσπαθώντας να επιτεθεί κυρίως με κάποια round-kicks και κατάφερε να περάσει και ένα δυνατό low που φάνηκε να ταρακουνάει τον Γραντζίδη.
Στον δεύτερο γύρο και οι δύο αθλητές μπήκαν αρκετά επιθετικά με τον Γραντζίδη να χρησιμοποιεί πάλι προσποιήσεις και να κερδίζει τις πρώτες κοντινές ανταλλαγές χτυπημάτων.
Ο μαθητής του Παύλου Καπώνη φαινόταν να υπερέχει μέχρι περίπου τα μισά του πρώτου γύρου όπου φάνηκε να κατεβάζει τον ρυθμό του και να δείχνει κάποια σημάδια κόπωσης οπισθοχωρώντας προς τις γωνίες του ρίνγκ. Ο Ντόπι εκμεταλλεύτηκε τον χώρο που του άφησε ο αντίπαλός του και αύξησε την επιθετικότητά του.
Ο γύρος συνεχίστηκε με τον Γραντζίδη να οπισθοχωρεί και τον Ντόπι να ακολουθεί αλλά χωρίς να εκμεταλλεύεται πλήρως τις ευκαιρίες που του δίνονταν και να τις μετατρέπει σε χτυπήματα, δείχνοντας διστακτικός σε κάποιες περιπτώσεις. Στο παρακάτω gif ενώ ο αντίπαλός του είναι κλεισμένος στα σχοινιά, ο Ντόπι αντί να κινηθεί ευθεία, αποκλείοντας τον χώρο που έχει ο Γραντζίδης να διαφύγει, κινείται δεξιόστροφα αφήνοντας την αριστερή πλευρά ανοιχτή και χάνει την ευκαιρία να χτυπήσει ουσιαστικά.
Προς το τέλος του δεύτερου γύρου ο Ντόπι όμως αρχίζει να εκμεταλλεύεται την αδράνεια του αντιπάλου του και με δυνατά και γεμάτα low φαίνεται να πονάει σε 3 τουλάχιστον περιπτώσεις τον Γρανζτίδη.
Αυτά τα low έκριναν και τον αγώνα αφού στον τρίτο γύρο και ενώ ο Γραντζίδης έχει και πάλι κολλήσει στην γωνία του ρίνγκ, ο Ντόπι με ένα ακόμα δυνατό λάκτισμα τελειώνει τον αγώνα και κερδίζει επάξια την ζώνη του πρωταθλητή.

Οι δύο αθλητές άφησαν καλές εντυπώσεις και περιμένω να δω περισσότερα στο μέλλον και από τους δύο.


Δημήτρης Μαργαριτόπουλος-Ζώης Καπερώνης

 
Στο πανελλήνιο No-Gi και την open κατηγορία των μώβ ζωνών, ο Καπερώνης αντιμετώπισε τον Μαργαριτόπουλο σε έναν αγώνα με αρκετή ένταση. Η κόντρα μεταξύ των σχολών Rio Grappling και Gracie Barra είναι γνωστή στους κύκλους του bjj και απ’ ότι φάνηκε οι δύο αθλητές είχαν και μεταξύ τους διαφορές.
Ο Μαργαριτόπουλος προτίμησε να κινηθεί κυκλικά και να αποφύγει το έδαφος στην αρχή του αγώνα, περιμένοντας τον βαρύτερο και δυνατότερο Καπερώνη να ξεμείνει σιγά σιγά από ανάσες.
Συνέχισε την τακτική του για τα πρώτα λεπτά και φάνηκε να παίρνει σιγά σιγά το πλεονέκτημα της ψυχολογίας από τον Καπερώνη ο οποίος φάνηκε να εκνευρίζεται σε δύο περιπτώσεις.
Στο 5ο περίπου λεπτό του αγώνα ο Μαργαριτόπουλος πήγε το παιχνίδι στο έδαφος και έβαλε τον Καπερώνη σε half guard ο οποίος φάνηκε να μην μπορεί να την περάσει και να πάρει τον πλευρικό έλεγχο.
Ο Μαργαριτόπουλος στην συνέχεια κατάφερε να περάσει το δεξί του χέρι κάτω από το αριστερό πόδι του Καπερώνη και να το χρησιμοποιεί για να τον σπρώξει να να περάσει από κάτω του. Αφού βγήκαν εκτός ορίων, ο διαιτητής τους επανατοποθέτησε και εν τέλει ο Μαργαριτόπουλος συνεχίζοντας να πιέζει με τον ίδιο τρόπο κατάφερε να διώξει αρκετά τον αντίπαλο από πάνω του ώστε να καταφέρει να βρει χώρο να πατήσει και να βάλει τον Ζώη με την πλάτη στο τατάμι.

Στην συνέχεια ο Μαργαριτόπουλος προχώρησε στον πλευρικό έλεγχο

και απο κει και πέρα άλλαζε θέση και πήρε πόντους φροντίζοντας να τελειώνει κάθε φορά με dab (το γνωστό).
Μάλιστα αυτό λειτούργησε και υπέρ του αφού εκνεύρισε τον Καπερώνη και τον οδήγησε να δράσει βιαστικά με αποτέλεσμα να του πάρει την πλάτη προς το τέλος του αγώνα (τελειώνοντας πάλι με dab).
Απολαμβάνω τους αγώνες με ένταση και λίγο trash talking (αρκεί προφανώς να μένουν στο τατάμι) και έτσι ευχαριστήθηκα τον συγκεκριμένο αγώνα. Και οι δύο αθλητές βρίσκονται συχνά μέσα στους διακριθέντες των διαφόρων πρωταθλημάτων και φυσικά περιμένω να τους ξαναδώ να αναμετριούνται μεταξύ τους ξανά στο μέλλον.

O BigA είναι φανατικός οπαδός των μαχητικών αθλημάτων, ερασιτέχνης αναλυτής και ο επόμενος Dana White σε επίπεδο τριχόπτωσης