28/03/2024

Γιώργος Ζαντιώτης: Παλαιότερα λειτουργούσε περισσότερο η σχέση δασκάλου και μαθητή

Τα 22 χρόνια παρουσίας ως σχολή μετράει το Geobukan Budo Academy με πρωτεργάτη αυτής της προσπάθειας τον Γιώργο Ζαντιώτη.


Η σχολή που έχει παραρτήματα στο Νέο Φάληρο και στο Μαρκόπουλο, εδρεύει Λεωφόρο Βάρης και διδάσκει μαχητικά στυλ όπως Kαράτε, kickboxing, MMA, Παγκράτιο, Jiu Jitsu, Capoeira και Aikido.

Όπως καταλαβαίνεται έχει μία τεράστια γκάμα επιλογών για κάθε ασκούμενο. Παρακάτω θα διαβάσετε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας έδωσε ο κ. Ζαντιώτης για την εξέλιξη της σχολής του, των μαχητικών αθλημάτων στην Ελλάδα και πιο στυλ θεωρεί πoιο αναπτυσσόμενο. Αναλυτικά:

Μετράτε 22 χρόνια παρουσίας ως σχολή και έχετε πλέον τεράστια εμπειρία στον χώρο των μαχητικών αθλημάτων. Τι είναι αυτό που θεωρείται πως έχει αλλάξει προς το καλό σε σχέση με το ξεκίνημα σας στα μαχητικά αθλήματα και πιο είναι το αρνητικό σε σχέση με παλαιότερα;

«Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δίνεται την ευκαιρία να μιλήσω μέσα από το site σας. Ασχολούμαι με τις πολεμικές τέχνες από το 1982 και για το άθλημα του ju jitsu φέτος κλείνω 20 χρόνια ενεργούς δράσης σαν Ομοσπονδιακός Προπονητής με μια μικρή περίοδο αποχής από το 2005 ως το 2009.

Σε σχέση με το ξεκίνημά μου θεωρώ ότι προς το καλύτερο έχουν αλλάξει κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οργάνωση και την δομή των αθλητικών συλλόγων και των Ομοσπονδιών σε σχέση με την παράλληλη ανάπτυξη των αντίστοιχων φορέων στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα πλέον έχει ισχυρή παρουσία με εκπροσώπους της στις Διεθνείς Ομοσπονδίες, εθνικές ομάδες και αθλητές κατακτούν πολύ σημαντικές διεθνείς νίκες και όλο και περισσότερο πλέον, λειτουργεί η επιστημονική, προπονητική στα μαχητικά αθλήματα κρατώντας βέβαια και τα πλεονεκτήματα από την εμπειρική προπόνηση.

Το αρνητικό σήμερα είναι ότι έχει χαθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ομαδικότητα και ο εθελοντισμός και οι στενές δυνατές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων του χώρου. Παλαιότερα λειτουργούσε πιο πολύ η σχέση Δάσκαλος – μαθητής.

Σήμερα λειτουργεί πιο πολύ η σχέση προπονητής –αθλητής. Στις μέρες μας είμαστε πιο απαιτητικοί και αυστηροί με τους γραπτούς νόμους. Τους άγραφους νόμους που εμπερεικλείουν ως επί των πλείστων ζητήματα ηθικής δεν τους βλέπουμε να ισχύουν τόσο συχνά.

Και αν κάποια στιγμή κάποιοι άνθρωποι λειτουργούσαν με αυτούς τους άγραφους νόμους πλέον μας φαίνεται σπάνιο, και είναι ένα κλασσικό θέμα για συζήτηση». 

Τα στυλ που ασχολείστε είναι το Καράτε, το Jiu Jitsu και το παγκράτιο. Ποιο πιστεύετε πως είναι το πιο αναπτυσόμενο στυλ; Για ποιο δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο κόσμος;

«Τα στυλ με τα οποία ασχολούμαι είναι όντως το Καράτε, το Ju Jitsu και το Παγκράτιο ασχολούμαι όμως και με το Krav Maga και το ερασιτεχνικό Μ.Μ.Α. Σε επίπεδο μαχητικού αθλήματος, θεωρώ ότι το κλασσικό και το Brazilian jiu jitsu έχουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Η ολυμπιακή αναγνώριση του Καράτε σίγουρα έδωσε ώθηση σε αυτό το μαχητικό άθλημα και το ενδιαφέρον για αγωνιστική συμμετοχή αναζωπυρώθηκε ξανά, θεωρώ όμως ότι θα έχει περίπου την ίδια τροχιά με το Tae Kwon do και θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσοχή για να συνλειτουργήσει και το αγωνιστικό και το παραδοσιακό Καράτε μέσα στις σχολές.

Και το Ju Jitsu βρίσκεται πολύ κοντά σε μια ολυμπιακή αναγνώριση και οι Διεθνείς και οι Έλληνες παράγοντες δραστηριοποιούνται και παρακολουθούν πολύ στενά, τα βήματα που μας φέρνουν πιο κοντά στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο κόσμος δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για το καράτε και για το Jujitsu πιστεύω όμως ότι το Ju jitsu κυρίως στις μικρότερες ηλικίες και στα πρώτα επίπεδα ζωνών, καταφέρνει να έχει μεγαλύτερη μαζικότητα και οι λόγοι είναι δύο :

Πρώτον γιατί το Ju Jitsu συνδυάζει περισσότερες μαχητικές τέχνες (Καράτε, Judo, Brazilian Jiu Jitsu) και δεύτερον γιατί προπονητικά τα λειτουργικά συστήματα που ακολουθούμε έχουν πολύ μεγάλη εκπαιδευτική αξία και αυτό το αντιλαμβάνονται πολύ γρήγορα τα παιδιά και το αναγνωρίζουν και οι γονείς και για αυτό οι περισσότερες σχολές είναι γεμάτες».

Το καράτε αναγνωρίστηκε από την Ολυμπιακή επιτροπή και είναι πολύ σημαντικό γεγονός. Θεωρείται πως αυτό θα βοηθήσει καταλυτικά στο ενδιαφέρον του κόσμου προς το σπορ;

«Σίγουρα η πρώτη συμμετοχή του Καράτε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν μάλιστα και στο Τόκιο θα τραβήξουν πάρα πολύ το διεθνές ενδιαφέρον, όχι μόνο των ανθρώπων του Καράτε αλλά και των ανθρώπων και από τις ευρύτερες πολεμικές τέχνες και σίγουρα πολλών φιλάθλων των σπορ.

Περιμένουμε από τους Ιάπωνες μια μοναδική, ξεχωριστή γιορτή του Καράτε και βέβαια θα είναι σίγουρα ότι θα δούμε αποδόσεις και επιδόσεις τόσο των Ιαπώνων αθλητών όσο και μεγάλων Παγκόσμιων πρωταθλητών από άλλες χώρες, όπου θα ανεβάσουν το επίπεδο ακόμα πιο ψηλά.

Ελπίζω οι τακτικές να μην καταστρέψουν την ομορφιά του αθλήματος, όπως επίσης ελπίζω να δούμε και Έλληνες αθλητές να διακρίνονται σε όλα τα αγωνιστικά συστήματα του αθλήματος.

Πιστεύω ότι ο Γιώργος Τζάνος και η Έλενα Χατζηλιάδου να κάνουν κάτι ανάλογο με αυτά που έκαναν ο Μουρούτσος, ο Νικολαιδης και τα άλλα παιδιά του Taekwondo». 

Το MMA για τις «ευγενείς» όπως λέμε πολεμικές τέχνες θεωρείται άγριο. Εσείς έχετε και τμήμα MMA. Ποια είναι η άποψη σας γι’αυτό;

«Σίγουρα το Μ.Μ.Α. είναι απαιτητικό και δύσκολο. Θα έλεγα ότι δεν είναι άθλημα και είναι μια σκληρή μονομαχία. Αντιθέτως το ερασιτεχνικό Μ.Μ.Α. είναι πολύ προσιτό και έχει πολύ μεγάλη αθλητική και εκπαιδευτική αξία για τους συμμετέχοντες.

Σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν όλοι και μικροί και μεγάλοι και αγόρια και κορίτσια. Μέσα από το ερασιτεχνικό Μ.Μ.Α . σίγουρα μπορούν να ξεπηδήσουν και κάποιοι μαχητές οι οποίοι να έχουν εξαιρετική μαχητική ικανότητα και μπορούν να προχωρήσουν στους αγώνες του ερασιτεχνικού Μ.Μ.Α. και αν υπάρχει το ψήσιμο και η εμπειρία γιατί όχι αργότερα και σε επαγγελματικούς αγώνες.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το Μ.ΜΑ. για πολλούς είναι ωραίο να το βλέπεις αλλά είναι πολύ λίγοι αυτοί που μπορούν να κάνουν το επαγγελματικό Μ.Μ.Α. Η προσέγγιση για το light εκπαιδευτικό Μ.Μ.Α. μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε».

Που μπορούν να σας βρουν οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την μαγεία των μαχητικών σπορ;

«Η βάση μου και η Κεντρική σχολή βρίσκεται στα Νότια Προάστια και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των 3Β (Βάρη – Βούλα –Βουλιαγμένη), Λ.Βάρης 94. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6944 427050 και 210 9657389.

Λειτουργούμε τμήματα προσχολικής και σχολικής αυτοάμυνας ju jitsu, παιδικού και εφηβικού αγωνιστικού Ju Jitsu, αγωνιστικού Ju Jitsu Νέων Ανδρών – Γυναικών, παραδοσιακού Ju Jitsu για όλες τις ηλικίες, τμήματα αυτοάμυνας για γονείς και παιδιά μαζί, τμήματα αυτοάμυνας για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες – ΑΜΕΑ, τμήματα Krav Maga για όλες τις ηλικίες, τμήματα Okinawa karate, Brazilian Jiu Jitsu και Judo, καθώς επίσης τμήματα ερασιτεχνικού Μ.Μ.Α. και Παγκρατίου Αθλήματος για τους λάτρεις των δυναμικών σπορ.

Τα παραπάνω προγράμματα στελεχώνονται από εκλεκτούς εκπαιδευτές, οι οποίοι είναι εμπειρικά και επιστημονικά καταρτισμένοι ανά ειδικότητα και με συνδυασμό τις πολύ καλές υποδομές και το αθλητικό περιβάλλον της σχολής, η παροχή προς τους συμμετέχοντες θεωρείται ιδανική.

Ο σύλλογός μας ο Α.Σ. ΛΕΥΚΑΡΟΣ είναι ιστορικός σύλλογος αφού είναι ο πρώτος που δραστηριοποιήθηκε στο Ju Jitsu στην Ελλάδα και είναι αυτός που λειτούργησε σαν μήτρα για την ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος σε όλη την Ελλάδα.

Μια γνωριμία μαζί μας σίγουρα θα σας συγκινήσει. Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο Δαβιτίδη και συνεργάτες του, συγχαρητήρια για την πολλή καλή δουλειά στην ενημέρωση και εύχομαι σε όλους τους φίλους των πολεμικών τεχνών, Καλά Χριστούγεννα, και Καλή Χρονιά, υγεία και αγάπη σε όλους».