24/04/2024

Γιάννης Κοκολάρας: Mε τον Johny’s personal training δουλεύεις στοχευμένα

Η δουλειά φέρνει αποτελέσματα και απόδειξη ήταν η σπουδαία εμφάνιση του Γιάννη Κοκολάρα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Brazilian Jiu Jitsu όπου διακρίθηκε. Στο πλευρό του ο Johny’s Personal Training που ανέλαβε τον αθλητή και τον έφτασε στην κορυφή. Αναλυτικά η συνέντευξη του πρωταθλητή.


johnys-personal-trainingΈκανες σπουδαία εμφάνιση και τα πήγες περίφημα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Jiu Jitsu. Πόσο σε βοήθησε η συνεργασία με τον Johny’s Part και σε ποιους τομείς ένιωσες ότι βελτιώθηκες;

«Η συνεργασία με την ομάδα του Johny’s Personal Training ήταν πριν ξεκινήσουμε, μία ανάγκη που δεν γνώριζα.Ήρθε ανέλπιστα, κι ευχαριστώ γι’αυτό τον δάσκαλο μου Χρήστο Μαρκέζ που με πρότεινε στον Johny, όταν του ζήτησε μαγιά για να δουλέψει πάνω στο άθλημα αυτό. Τι εννοώ..Η κοινότητα του Βραζιλιάνικου Jiu Jitsu αναφέρει το άθλημα μας ως «ανθρώπινο σκάκι» λόγω της τεράστιας ποικιλίας τεχνικών, κινήσεων που συνδέονται στρατηγικά μεταξύ τους, αντικινήσεων και δολωμάτων κτλ. 

Παρόλαυτα όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι είναι ένα παλαιστικό άθλημα που ζητά δυνατό σώμα, ταχύτητα όταν απαιτείται, και φυσική κατάσταση. Ταυτόχρονα η καταπόνηση που δεχόμαστε παλεύοντας καθημερινά, οδηγεί σε εξάντληση, τραυματισμούς και μειωμένη απόδοση όταν δεν σε αφήνει ένας τραυματισμός ή η κούραση να κινηθείς ελεύθερα και αποτελεσματικά.

Όλα αυτά τα αγνοούσα και τα θεωρούσα δευτερεύοντα, ρίχνοντας όλο το βάρος στην αφομοίωση και την βελτίωση της τεχνικής του αθλήματος. Ξεκινώντας λοιπόν με τον Johny, κατάλαβα πως αν  και ήμουν καφέ ζώνη, δεν ήξερα πως να κάνω σωστή προετοιμασία, πόση ώθηση μπορεί να μου δώσει μία δίαιτα, μία φυσικοθεραπεία. Με τον Johny δεν κάνουμε απλά μία προσωπική προπόνηση. Δουλεύουμε στοχευμένα, κάνουμε αγωνιστική προετοιμασία για το άθλημα που λατρεύω και το βλέπουμε σοβαρά αυτό. Η επιτυχία δεν είναι πάντα μία ομαλή πορεία. Είναι δύσκολη, με χαρές και λύπες και την κυνηγούν και άλλοι. 

Θεωρείς πως κάθε αθλητής υψηλού επιπέδου πρέπει να έχει έναν personal trainer;

Στο επίπεδο που έχω φτάσει ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και το παιχνίδι δυσκολεύει πολύ. Αλλά ταυτόχρονα είναι μία πρόκληση. Το να είσαι μαύρη ζώνη, για μένα τουλάχιστον που βρέθηκα αρκετά νωρίς σε αυτήν, είναι ένα βάρος όταν θέλεις να είσαι αγωνιστικός και θέλεις να θεωρείσαι υψηλού επιπέδου. Αυτό το σκαλοπάτι πραγματικά νιώθω ότι μου το δίνει ο Johny με όλα αυτά που επιμελείται για μένα. Οι φυσικοθεραπείες της Κατερίνας Λιανού, τα συμπληρώματα, η διατροφή, η προσωπική προπόνηση είναι πλέον κάποια στοιχεία που δεν τα είχα πριν την καφέ ζώνη.

Το κομμάτι της διατροφής σου το επιμελείται ο Johnys Part;

Η διατροφή είναι ένα κομμάτι που με δυσκολεύει λόγω της καθημερινότητας μου, δουλειά, τρέξιμο κτλ. Όμως η καθοδήγηση και επιμονή του Johny πάνω σ’αυτή, με οδηγεί πλέον σε λύσεις που την κάνουν εφικτή και σταθερή. Έχω ήδη αρχίσει να βλέπω αποτελέσματα. Είναι τρόπος ζωής.

Που θα σε δούμε από εδώ και πέρα αγωνιζόμενο και ποιοι είναι οι στόχοι σου για το 2017;

Σαν σημείο αναφοράς πάντα έθετα τα πρωταθλήματα του εξωτερικού. Αυτά με βοηθούσαν να αντιληφθώ καλύτερα που βρίσκομαι στην ζώνη μου. Είμαι κακός,μέτριος, καλός; Τι πρέπει να βελτιώσω; Που πηγαίνει το άθλημα στο εξωτερικό; Πως παίζουν οι ξένοι παίκτες; Πόσο καλοί είναι; Δυστυχώς στην Ελλάδα το άθλημα είναι πολύ φρέσκο σε σχέση με το εξωτερικό και πληθυσμός της Ελλάδας δεν προσφέρεται για πολύ δυνατά πρωταθλήματα. Αν και οι προσπάθειες των τελευταίων χρόνων για καλές διοργανώσεις και το ενδιαφέρον των Ελλήνων είναι αξιοσημείωτα. Οπότε προσπαθώ να συμμετάσχω σε διοργανώσεις της IBJJF και της UAEJJF που είναι οι δύο διεθνείς, αναγνωρισμένες ομοσπονδίες στον κόσμο του αθλήματος τουλάχιστον 2-3 φορές τον χρόνο.Μακάρι να μπορούσα και περισσότερες.

Ταυτόχρονα φυσικά συμμετέχω σε όλα τα Πανελλήνια και Open πρωταθλήματα της Ελλάδας. Το 2017 θα πάω σίγουρα στο London International Open του Μαρτίου με πρωτοβουλία του χορηγού μου MMATeam.Gr που τον ευχαριστώ πολύ για την κίνηση αυτή.Δεν έχω ακόμα πλάνο ποια άλλα πρωταθλήματα θα ακολουθήσω. Είναι δύσκολη η φετινή χρονιά όντας στην μαύρη ζώνη αλλά πάντα βαδίζω με αισιοδοξία και πείσμα.

Φώτο: Demi Karatzaferi