20/04/2024

Αμερικάνος καταδρομέας: Πρώτα το όπλο και μετά το BJJ για αυτοάμυνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνήθως όταν μιλάμε για τις πιο κατάλληλες πολεμικές τέχνες για αυτοάμυνα, το BJJ έχει περίοπτη θέση. Αν και έχει μειονεκτήματα όταν είναι πολλοί οι αντίπαλοι, έχει το πλεονέκτημα του αβαντάζ στο έδαφος και οι περισσότερες μάχες στο δρόμο αργά ή γρήγορα καταλήγουν κάτω. 


Ο Αμερικάνος καταδρομές (Navy Seal) και μαυροζωνάς στο BJJ Jocko Willink κατατάσσει το BJJ ως δεύτερο καλύτερο όπλο για αυτοάμυνα μετά από ένα..πραγματικό όπλο.

«Αν είσαι σε μια κατάσταση που πρέπει να αμυνθείς του εαυτού σου και δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο και να το αποφύγεις, το καλύτερο προφανώς είναι το όπλο, με άδεια πάντα. Αν μιλάμε για πολεμικές τέχνες το πρώτο είναι το BJJ. θα σου μάθει πως να λειτουργήσεις αν αρχίσετε να παλεύετε και πρέπει να σηκωθείς για να ξεφύγεις ή να προστατευθείς. Μετά το δυτικό μποξινγκ, το Muay Thai, η πάλη και από εκεί και πέρα αρχίσεις και κοιτάς προπονήσεις με μαχαίρια, ξύλα κοκ.  

Για τον κόσμο που πιστεύει ότι θα βρεθεί ο δάσκαλος να σου μάθει να κερδίσεις 5 αντιπάλους ταυτόχρονα, αυτός δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποιες τέχνες που έχουν προπόνηση ενάντια σε πολλούς επιτιθέμενους όπως το Krav Maga αλλά θα το χρησιμοποιούσα μόνο συμπληρωματικά στις πολεμικές τέχνες που είπα νωρίτερα.» 

Ο Willink συνεχίζει να λέει ότι δεν πρόκειται ποτέ να είσαι 100% έτοιμος να αμυνθείς με σίγουρη επιτυχία σε μια επίθεση με κάποιο όπλο ή και χωρίς, το θέμα είναι να είσαι όσο καλύτερος μπορείς όταν θα συμβεί.  Σχολιάζει και την αποτελεσματικότητα των πιο παραδοσιακών πολεμικών τεχνών, ιδιαίτερα σε σχέση με το BJJ και στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και την ανάπτυξη του αθλητή.