18/04/2024

Χρήστος Βασιλόπουλος: Mε το Brazlian Jiu Jitsu βγάζεις νοκ αουτ τον αντίπαλο σου,χωρίς καν να τον ματωσεις!

Όταν ενημερωθήκαμε πως ο Χρήστος Βασιλόπουλος κατέκτησε μετάλλιο στο Brazilian Jiu Jitsu στην Αμερική σπεύσαμε να μάθουμε ακόμη περισσότερα.


Ο γνωστός ηθοποιός μας άνοιξε την καρδιά του για τις πολεμικές που είναι το κρυφό του πάθος κι όχι μόνο αυτό, αλλά δείχνει γνώστης του αντικειμένου καθώς από μικρή ηλικία ασχολείται με τα μαχητικά αθλήματα. Διαβάστε παρακάτω την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Βασιλόπουλος.

Xρήστο είδαμε με έκπληξη ότι ασχολείσαι με το Jiu Jitsu και μάλιστα με επιτυχία πως προέκυψε αυτό;Πόσο καιρό ασχολείσαι κι αν το έκανες μόνο όσο βρισκόσουν στην Αμερική;

«Στα 31 μου αποφάσισα να μετακομίσω στο Λος Άντζελες και να συνεχίσω τη καριέρα μου εκεί ως ηθοποιός .Μέχρι τότε είχα ασχοληθεί με το TAE KWON DO,ξεκίνησα στα 19 μου και έφτασα μέχρι τη μαύρη ζώνη,2ο νταν με προπονητή τον Γιαννη Τζιόλα .

Κατέκτησα 2 φορές το χρυσό και αργυρό στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ,2004 και 2008 αντίστοιχα και ήμουν μέλος της Εθνικής Ομάδας TAE KWON DO ITF.Στο Λος Άντζελες προσπάθησα να βρω μια καλή σχολή για να συνεχίσω τις προπονήσεις μου καθώς ήμουν ακόμα μέλος της Εθνικής και συμμετείχα και στο Παγκόσμιο το 2009 στην Αργεντινή .Δεν έβρισκα όμως μια σχολή που να με ικανοποιεί .Ένας φίλος μου λοιπόν με παρότρυνε να δοκιμάσω το BJJ.Πήγα σε μια προπόνηση και το λάτρεψα».

Το επίπεδο στα τουρνουά που αγωνίζεσαι είναι σε υψηλό επίπεδο; Πες μας λίγα λόγια για το προπονητικό σου τιμ;

«Το επίπεδο στα τουρνουά που αγωνίζομαι είναι αρκετά υψηλό.Στο North American Championship λαμβάνουν μέρος αθλητές απο ολόκληρη τη Λατινική Αμερική,και στο American National Championship της IBJJF ,αθλητές απο ολόκληρη την Αμερικη.

Ειδικά τα πρωταθλήματα της IBJJF θεωρούνται κορυφαίες διοργανώσεις καθώς συμμετέχουν πολλά ιερά τέρατα του αθλήματος .Η ομάδα μου αποτελείται από τον προπονητή μου Rodrigo Antunes(μαύρη ζώνη 4 stripes),ο οποίος βγήκε πρώτος στο American National IBJJF φέτος στο Βέγκας και ασχολείται με το άθλημα εδω και 30 χρονια. Επίσης στην ομάδα ανήκει και ο Ricardo Riveiro η αλλιώς και γνωστός ως Franjhia στους κύκλους του BJJ».

Γιατί Brazilian και όχι μία άλλη πολεμική τέχνη; Τι ήταν αυτό που σου άρεσε;

«Όπως σου είπα και πριν προέρχομαι από τον κόσμο του Ταεκβοντό ,ένα άθλημα πολύ γρήγορο ,ένα άθλημα που έχει να κάνει με το striking και όχι με το grappling.Η ταχύτητα όπως όλοι γνωρίζουμε ελαττώνεται χρόνο με το χρόνο.

Έτσι στα 31 μου και μετά από μια αρκετά εποικοδομητική καριέρα στο Ταεκβοντό,μπήκα στο ταταμι για πρώτη φορά και προπονήθηκα στο BJJ,ετσι για δοκιμή,να δω αν θα μου αρέσει .

Κατάλαβα πως ήταν ένα άθλημα που μου ταιριάζει απόλυτα ,ένα άθλημα απόλυτα ρεαλιστικό ,ένα άθλημα που έχει να κάνει με το έδαφος .Λατρεύω το striking αλλά όπως όλοι ξέρουμε πολύ καλά ,το 70%-80% ενός καβγά στο δρόμο,η μιας πάλης καταλήγουν στο έδαφος .Και όταν γνωρίζεις το έδαφος μπορείς να αμυνθείς καλύτερα .

Επίσης αυτό που λατρεύω στο BJJ είναι ότι μπορείς να βγάλεις νοκ αουτ τον αντίπαλο σου ,χωρίς καν να τον ματώσεις καθώς το άθλημα έχει πολλές λαβές για σπασίματα στα χέρια ,πόδια και πνιγμούς.

Στηρίζεται στη μόχλευση του ανθρώπινου σώματος γι’αυτο και ένας αθλητής του BJJ είναι σε θέση να ακινητοποιήσει τον κατά πολύ πιο δυνατό και πιο βαρύ σε κιλά αντίπαλο του. Η απόλυτη ικανοποίηση».

Θα συμβούλευες τον κόσμο να ασχοληθεί με μία πολεμική τέχνη σαν κι αυτή; Διότι υπάρχει μία διστακτικότητα για τα μαχητικά που πολλοί τα θεωρούν βίαια.

«Πιστεύω στις πολεμικές τέχνες. Θεωρώ πως όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητου ηλικίας θα πρέπει να ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες. Το Ταεκβοντό και το BJJ συγκεκριμένα στηρίζονται πάνω στην τεχνική.Και αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά με τα υπόλοιπα αθλήματα .Η τεχνική αποτελεί ακρίβεια και η ακρίβεια οδηγεί στην τελειότητα .Δε μπαίνεις απλά σε ένα γυμναστήριο και κοπανάς ένα σάκο.

Υπάρχει μια βαθύτερη φιλοσοφία γύρω απο αυτά τα αθλήματα. Στηρίζονται επίσης στου νόμους της δυναμικής ,στα μαθηματικά και στη φυσική!Ολα τα παραπάνω συντελούν στη επίτευξη ενός βαθύτερου πνεύματος .

Αποτελούν μια στάση ζωής. Αρμονία,ισορροπία ,άσκηση ,αυτοπεποίθηση ,αυτοάμυνα ,και όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται ΓΑΛΗΝΗ!Θα μπορούσα να σου μιλάω ώρες για το τι μας προσφέρει μια πολεμική τέχνη .

Παρακολουθείς τα μαχητικά σπορ; Για παράδειγμα οι ΜΜΑ είναι στην ακμή τους στην Αμερική; Σου αρέσουν κάποιοι παίκτες που θα ήθελες να αναφέρεις; Στην Ελλάδα υπάρχει κάποιος αθλητής πρότυπο για σένα;

«Παρακολουθώ ΜΜΑ χωρίς όμως να είμαι φανατικός του συγκεκριμένου αθλήματος αν και ΝΑΙ,στην Αμερική είναι τεράστιο!Τα πρότυπα μου σε παγκόσμια κλίμακα όσον αφορά το BJJ είναι ο Andre Galvao και ο Buschesha.Στην Ελλάδα έχω πρότυπα και αθλητές τους οποίους θεωρώ τεράστιους .Τι να πω για τον τεράστιο Μιχάλη Ζαμπιδη;

Η για τον Χρήστο Κελλετζιαν ο οποίος εκτός από εξαιρετικός τζουντόκα ,έχει και πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό στο BJJ .Πιστεύω οτι αυτός ο αθλητής έχει να μας χαρίσει πολλές ακόμα συναρπαστικές στιγμές και διακρίσεις. Επίσης ο Ηλιας ο Μπατσινιλας ,με τον οποίο προπονούμαι πάντα όταν έρχομαι στη Αθήνα!Εξαιρετικός μαυροζωνας ,με ήθος και γνώση πάνω στο άθλημα του BJJ».

Ποιες είναι οι υπόλοιπες δραστηριότητες σου στην Αμερική κι πλέον εκεί θα είσαι μόνιμα ή σκέφτεσαι την επιστροφή;

«Τελείωσα με τα γυρίσματα της τελευταίας μου ταινίας πριν από ένα μήνα στη Λουιζιάνα και το Νοέμβριο θα εχω γυρίσματα στη Νότια Αφρική για τα γυρίσματα της ταινίας Caged No More 2, ταινία δράσης που θίγει το θέμα του εμπορίου λευκής σαρκός .Έχω τελειώσει επίσης μαζι με τον Γιώργο Καραμιχο της μετάφρασης του βιβλίου»The Power of the Actor» και περιμένουμε να εκδοθεί στην Ελλάδα.

Το Λος Άντζελες είναι η βάση μου προς το παρόν γιατί βλέπω πως υπάρχει δουλειά για έναν Έλληνα ηθοποιό ,ειδικα σε ταινίες δράσης.Για όσους δε γνωρίζουν ,η μεγαλύτερη στιγμή στην μέχρι σήμερα καριέρα μου είναι η συμμετοχή μου στο σίριαλ Banshee στο οποίο είχα και την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω στο 100% τις γνώσεις μου στις πολεμικές τέχνες καθώς είχα πάρα πολλές σκηνές δράσεις.Το σίριαλ προβάλλεται στο ΟΤΕ TV αλλά όσοι ενδιαφέρονται μπορούν και να το κατεβάσουν στο Ίντερνετ».