23/04/2024

Tragic Stories: Πρώην πυγμάχος ελεύθερος μετά από 47 χρόνια φυλάκισης!

Αθωώθηκε μετά από 47 έτη φυλάκισης, πρώην επαγγελματίας πυγμάχος σήμερα 78 ετών, Iwao Hakamada. 10 Μαρτίου 2011 η περίπτωση του μπήκε επίσημα στο  Guinness World Records,  ως το πιο μακροχρόνιο θανατοποινίτη.


Τα 34 από τα έτη φυλάκισης τα πέρασε σε πτέρυγα επικίνδυνων θανατοποινητών. Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που τον βάρυναν χάρη της σύγχρονης τεχνολογίας ιατροδικαστικής, ανίχνευσης και ανάλυσης του ανθρώπινου DNA. Η περίπτωση Hakamada είναι η έκτη κατά σειρά απελευθέρωση αθώου στην εποχή της μεταπολεμικής Ιαπωνίας. Η είδηση έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, κατόπιν απόφασης του Shizuoka, επαρχιακού Δικαστηρίου, το οποίο για άλλη μία φορά αξιολόγησε τους φακέλους των υποθέσεων του εγκλήματος που έλαβε μέρος πριν από μισό αιώνα και επιτέλους έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο. Το δικαστήριο ανατρέποντας  την θανατική ποινή, άφησε ελεύθερο τον Hakamada.

загруженное

Συνελήφθη ως ύποπτος για τη δολοφονία μιας τετραμελούς οικογένειας, ενός ζευγαριού και δύο παιδιών τους. Ο κ. Iwao εργαζόταν στην οικογενειακή τους επιχείρηση. Ο άγνωστος μέχρι σήμερα δράστης προσπαθώντας να καλύψει τα ίχνη του εγκλήματος, έκρυψε το ματωμένο του πουκάμισο σε ένα δοχείο με ζυμαρικά, το οποίο ανακαλύφθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως βασικό στοιχείο από την αστυνομία.

Η δολοφονία συνέβη το καλοκαίρι του 1966. Δύο χρόνια αργότερα ο νέος επαγγελματίας πυγμάχος Ηakamada συνελήφθη κατηγορούμενος για τους φόνους. Εξ αρχής ο Ηakamada παραδέχθηκε το φρικαλέο έγκλημα, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, δηλώνοντας στο δικαστήριο ότι οι ομολογίες του αποσπάστηκαν από την αστυνομία με τη βία.

Παρ όλες τις προσπάθειες συγγενών, φίλων, αλλά και της Επαγγελματικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας το Ανώτατο Δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο. Ο κατηγορούμενος προσπάθησε μέχρι και το 2008 να προσβάλει πολλές φορές την απόφαση, αλλά όλες οι προσπάθειες ήσαν μάταιες. Νεότερες προσφυγές υπέβαλε πλέον η νεότερη αδελφή του, επειδή ο ίδιος ήταν πλέον σε κατάσταση διανοητικής κατάθλιψης και δεν μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα κατά του δικαστικού συστήματος της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Μετά από άπειρες προσπάθειες απεδείχθη ότι το αίμα στο πουκάμισο δεν ανήκει Ηakamada, με το δικαστήριο να βγάζει απόφαση καταπέλτη για τα χρονικά και νομικό σύστημα της Ιαπωνίας. Η απόφαση του δικαστηρίου όχι μόνο αθωώνει τον κατηγορούμενο, αλλά υποψιάζεται ότι τα αποδεικτικά στοιχεία αλλοιώθηκαν από την αστυνομία.

Η μόνη βοήθεια στο έργο του συνήγορου ήταν η επιμονή, αλλά κι η εξέλιξη στο χώρο της ιατρικής, του DNA. Μέχρι και το 1988 στις ΗΠΑ, αφετηρία τέτοιου είδους εξετάσεων τα δικαστήρια αθώωναν ολίγους κατόπιν έφεσης, ενώ χάρη της προόδου της τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια εκδόθηκαν πάνω από 300 αθωωτικές αποφάσεις.

Σήμερα οι αθώοι κατηγορούμενοι «πτωχεύουν» την αστυνομία, απαιτώντας εκατομμύρια σε αποζημιώσεις. Ωστόσο, οι αποζημιώσεις δε δίνονται σε όλους, ενώ τα χρόνια πίσω από τα κάγκελα έχουν φύγει για πάντα…

Ένας άλλος πυγμάχος ο Αμερικανός Dewey Bozell 56 ετών σήμερα, υπηρέτησε 26 χρόνια από τη ζωή του στην περίφημη φυλακή Sing Sing. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, συνέχισε επιτυχώς την επαγγελματική του καριέρα. Το 2009, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες για τη δολοφονία μίας 91χρονης, ενώ το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο «Ανδρείας» που ιδρύθηκε από το σκουρόχρωμο πρωταθλητή του τένις Arthur Ashe.

http://akboxing.ru