28/03/2024

Nίκη Πίτα – Πυγμαχία: «Νικη-τρια»

Συνέντευξη στην δημοσιογράφο Έλενα Φάκου


Η Νίκη είναι 20 χρονών, φοιτήτρια της Νομικής, χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια της πυγμαχίας, ξέρει να παίζει ντραμς και κιθάρα, χορεύει αργεντίνικο τάνγκο και σάλσα και μιλάει τρεις ξένες γλώσσες.

Ξεκίνησε να ασχολείται με την πυγμαχία όταν το 2012 έγινε ολυμπιακό άθλημα. Προηγουμένως ήταν αθλήτρια του Kick Boxing. Ο πατέρας της στον οποίο έχει ιδιαίτερη αδυναμία ήταν εκείνος που και της πρότεινε να ασχοληθεί με τα μαχητικά αθλήματα και τη στηρίζει σε κάθε της βήμα μέχρι σήμερα αλλά και χρηματοδοτούσε κάθε της προσπάθεια.

Η Νίκη ανήκει στο σύλλογο «Ηετίων» τη σχολή Boxing Academy της οικογένειας Παπαιωσήφ και τη θεωρεί τη δεύτερή της οικογένεια.

«Το μπαμπά μου στους αγώνες μου τον θέλω στη γωνία μου όταν αγωνίζομαι. Μαζί με τον προπονητή και τον φροντιστή μου θα μου προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη και δύναμη να τον βλέπω κοντά μου.»

Η Νίκη είναι πάρα πολύ ώριμο κορίτσι και μπορεί σε αυτό να την έχει βοηθήσει το πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζει και οι γνώσει οι οποίες παίρνει από εκεί αλλά όπως η ίδια λέει:

«Όταν δοκιμάζεις πολλά πράγματα στη ζωή σου αποκτάς γνώση και κρίση και αυτός είναι και ο νόμος της ανθρώπινης εξέλιξης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μαθαίνεις να επιλέγεις και να μην σε επιλέγουν, μια διαδικασία η οποία σε οδηγεί με ακρίβεια στην αυτοβελτίωση.»

Οι διακρίσεις της ξεκινάνε από το 2013 σε ένα τουρνουά στο οποίο έγινε στη Ρουμανία και στο οποία ήρθε πρώτη στα 57 κιλά. Στη συνέχεια ένας τραυματισμός με άφησε εκτός ρινγκ και η επόμενη διάκριση ήρθε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Κίνα και συγκεκριμένα στην Ταιβάν όπου και κατέκτησα το Μάιο του 2015 το χάλκινο μετάλλιο. Η Νίκη Πίτα έφερε για την Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία του αθλήματος και για τους άντρες και για τις γυναίκες αθλήτριες.

«Το κόστος το οποίο απαιτείται για να κάνω πρωταθλητισμό είναι μεγάλο και μέχρι στιγμής βαραίνει μόνο την οικογένειά μου. Αν είχα οικονομική υποστήριξη από την πολιτεία θα μπορούσα να κάνω περισσότερα πράγματα. Αυτό που ζητώ από την Πολιτεία είναι μια στοιχειώδης αναγνώριση. Τι σημαίνει αυτό; Εμείς αγωνιζόμαστε για το τίποτα.

Κοιμάμαι και ξυπνάω με ένα στόχο κι ένα όνειρο το οποίο όμως δεν υποστηρίζεται από κανέναν κρατικό φορέα. Αν έρθει σε εμένα ένα μικρό παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα εγώ τι θα του απαντήσω; Γιατί να του πω να ασχοληθεί με την πυγμαχία όταν οι δυσκολίες είναι τεράστιες και η βοήθεια απούσα;»

Οι αθλήτριες οι οποίες κάνουν πρωταθλητισμό στην πυγμαχία είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η Νίκη πάνω που σκέφτηκε να τα παρατήσει, βρέθηκαν στο δρόμο της ο Δημήτρης Σειρηνάκης και ο Αλέκος Παπαιωσήφ οι οποίοι έχουν αναλάβει Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα της Εθνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας σε τέσσερις επιτροπές και της έδωσαν υλική και ηθική βοήθεια να συνεχίσει. Αυτοί είναι το νέο της κίνητρο.

«Για το άθλημά μας ο Δημήτρης Σειρηνάκης και ο Αλέκος Παπαιωσήφ είναι οι άνθρωποι που μπήκαν στο άθλημα και βάζουν τάξη στο χάος. Αυτό που κάνουν είναι μεγάλη μαγκιά. Ο Δημήτρης Σειρηνάκης είναι ο άνθρωπος που ότι λέει το κάνει. Όχι μόνο για εμένα αλλά για όλα τα παιδιά. Του αξίζει να είναι εκεί και μακάρι να αντέξει γιατί είναι και ο μοναδικός ο οποίος θα μπορέσει να αλλάξει τα δρώμενα.»

Η Νίκη είναι μια ήρεμη δύναμη. Ένα πολύ όμορφο κορίτσι το οποίο αποδεικνύει πως μια πυγμάχος μπορεί να διαθέτει θηλυκότητα σε συνδυασμό με δυναμισμό, μυαλό σε συνδυασμό με λέγειν και όνειρα σε συνδυασμό με ταλέντο. Τα αγόρια όταν μαθαίνουν ότι παίζει μποξ στην αρχή δεν το πιστεύουν, μετά όμως ενθουσιάζονται και το σέβονται. Δέχεται τα πειράγματά τους  και εισπράττει το θαυμασμό τους.

 «Με την πυγμαχία αποκτάς αυτοπεποίθηση για το σώμα σου και το μυαλό σου. Περνάς πολύ χρόνο με τον εαυτό σου και αυτό σε κάνει να εξελίσσεσαι.»