25/04/2024

25 πολεμικές τέχνες που αποτελούν…φόβητρο

Μία πολεμική τέχνη είναι μία κουλτούρα και ο κάθε λαός εκπροσωπείται από ένα διαφορετικό μαχητικό στυλ.


Πέρα από τις δημοφιλείς πολεμικές τέχνες-μαχητικά σπορ που όλοι γνωρίζουμε(μποξ, kickboxing, MMA κτλ) πάμε να δούμε μία ενδιαφέρουσα λίστα με 25 από αυτές και τα στοιχεία που τις χαρακτηρίζουν.

Bokator

Μία αρχαία πολεμική τέχνη της Καμπότζης που προέρχεται από τα πραγματικά πεδία μάχης και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η μετάφραση του είναι «χτυπάω το λιοντάρι».

Το στυλ χαρακτηρίζεται από ποικίλες κινήσεις και χτυπήματα αλλά και χρήση όπλων. Αξίζει να σημειώσουμε πως το Bokator έχει γίνει αιτία για πολλούς θανάτους στην Καμπότζη.

Combato

Αν και έχει χαθεί στο πέρασμα των χρόνων και ελάχιστη κατέχουν την γνώση του, οι Καναδοί στρατιώτες το χρησιμοποίησαν κατά κόρον στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Διδάχτηκε από τον Bill Underwood  με στόχο την επιβολή του νόμου.

Ο εμπνευστής κλήθηκε να εκπαιδεύσει τα σώματα ασφαλείας. Αργότερα αρνήθηκε να συνεχίσει την διδασκαλία λόγω του ότι ήταν ένα πολύ βίαιο στυλ.  Αντ’ αυτού το αντικατέστησε με το Defendo που ήταν κυρίως με γνώμονα την αυτοάμυνα και πιο φιλικό προς τον πολίτη.

Jeet Kun Do

To συγκεκριμένο στυλ το έκανε γνωστό ο Bruce Lee ως μία υβριδική πολεμική τέχνη που στόχο είχε να αμφισβητήσει άλλες πολεμικές τέχνες που ίδιος δεν θεωρούσε αποτελεσματικές. Ο Lee έβλεπε πως οι άλλες πολεμικές τέχνες έδειχναν ελκυστικές ωστόσο η δική του ήταν η πιο πλήρης.

Shippalgi

Το στυλ αυτό προέρχεται από τον στρατό της Κορέας που εδώ και εκατοντάδες χρόνια το ακολουθούν. Το Shippalgi χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Στην ώθηση, τα χτυπήματα και τα κοψίματα. Σε αντίθεση με άλλες Κορεάτικες πολεμικές τέχνες υπάρχει το καθαρά πρακτικό κομμάτι και δεν επικεντρώνεται στην θεωρία.

Capoeira

Σήμερα είναι περισσότερο σε επίπεδο επίδειξης το συγκεκριμένο στυλ που χαρακτηρίζεται από την δεξιοτεχνία του. Η πολεμική τέχνη αυτή όμως έχει βαθιές ρίζες από την Βραζιλία και τους σκλάβους, εκατοντάδες χρόνια πριν.

Αρχικά είχε ως στόχο οι δούλοι να μπορούν να αμυνθούν. Οι έξυπνες και εντυπωσιακές κλωτσιές μετατράπηκαν αργότερα σε χορό, ώστε να μην φαίνεται πως οι σκλάβοι εκπαιδεύονται. Το Capoeira έχει περάσει από πολλά κύματα και απαγορεύσεις ωστόσο ζει έστω και σε μορφή επίδειξης σήμερα.

Kajukenbo

Το Kajukenbo ξεκίνησε από τους δρόμους της Χαβάης και θεωρείται ένα πολύ αποτελεσματικό στυλ. Έδωσε την δυνατότητα στους ντόπιους να αμύνονται από επιδρομές ληστών και συμμοριών ή μεθυσμένους ναυτικούς που δημιουργούσαν συνεχώς καυγάδες. Σήμερα είναι ένα δημοφιλές στυλ σε πολλές χώρες ακόμα και στην Ελλάδα.

Keysi Fighting Method

Η μέθοδος του Justo Deigues Serrano είναι διαδεδομένη σήμερα και προήλθε από τις εμπειρίες του ίδιου στους δρόμους της Ισπανίας. Το στυλ του Keysi χρησιμοποιήθηκε κατά βίαιων επιθέσεων στον δρόμο. Μάλιστα το στυλ συναντήσαμε στις νεότερες ταινίες του Batman.

Sambo

To Sambo έχει ως βάση την πάλη και αναπτύχθηκε από τον Κόκκινο Στρατό των Σοβιετικών το 1920. Ο στόχος ήταν να βελτιωθούν οι ειδικές δυνάμεις στην μάχη σώμα με σώμα.

Αργότερα όταν αυξήθηκε η εγκληματικότητα, εκπαιδεύτηκαν τα σώματα ασφαλείας για την επιβολή του νόμου.

Dim Mak

To Dim Mak δίνει βαρύτητα στην ανατομία του σώματος και στα σημεία πίεσης. Η επίθεση στα…σκοτεινά σημεία όπως αναφέρονται, μπορεί να οδηγήσουν σε νοκ άουτ ή και τον πλήρη εξολόθρευση.

Πολλοί άνθρωποι έχουν υποτιμήσει αυτές τις πρακτικές ωστόσο οι ελάχιστοι εκπαιδευτές που υπάρχουν στον κόσμο, πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα του.

Kyokushin

Από τα πιο σκληρά στυλ στο Καράτε με πλήρη επαφή στην όρθια μάχη. Το Kyokushin έχει μεγάλη παράδοση και στόχο την αυτο-βελτίωση, την πειθαρχία και τον σεβασμό. Το μότο της πολεμικής τέχνης είναι πως «η καρδιά του Καράτε είναι η πραγματική μάχη».

Bojuka

Αυτό το σχετικά άγνωστο στυλ άνθισε την δεκαετία του ’90. Ιδρυτής ο Tom Schrenk που ήθελε να βρει μία πρακτική με την οποία κάποιος θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε πολυάριθμη επίθεση στον δρόμο.

Έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από άλλες πολεμικές τέχνες και τονίζει πως παίζει σημαντικό ρόλο η δύναμη του αμυνόμενου.

Silat

Το πολύ δημοφιλές στυλ μας έρχεται από την Μαλαισία. Το Silat έχει τεράστιο φιλοσοφικό υπόβαθρο μέχρι να φτάσει στις πρακτικές της μάχης. Ο στόχος είναι να εκμεταλλευτεί ο ασκούμενος τις αδυναμίες των αντιπάλων και να τους εξολοθρεύσει. Είναι μία απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση της μάχης.

Kung Fu

Το Κουνγκ Φου δεν είναι απλά μία πολεμική τέχνη αλλά όλο το φάσμα των πολεμικών τεχνών στην Κίνα. Εκατοντάδες στυλ τα οποία συνδυάζονται με στόχο να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο, βασιζόμενα στην ταχύτητα και την εξωπραγματική δύναμη. Οι Δυτικοί αφορίζουν το Κουνγκ Φου διότι δεν μπορούν να το κατανοήσουν.

 Systema

Πάμε ξανά στις ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας όπου εκτός από το Sambo υπάρχει και το Systema με την διαφορά ότι δεν είναι αγωνιστικό στυλ, αλλά καθαρό μέσω αυτοάμυνας και εξόντωσης. Έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το Krav maga και με στόχο να κάνει ταχύτερη και αποτελεσματική ζημιά στον αντίπαλο.

Brazilian Jiu Jitsu

To στυλ έκανε γνωστό ο Royce Gracie αφού κατέκτησε το πρώτο τουρνουά του UFC και απέδειξε πόσο αποτελεσματικό είναι το Brazilian Jiu Jitsu. Το πλεονέκτημα το έχει ο ασκούμενος στο έδαφος που μαθαίνει να χειρίζεται τον αντίπαλο ακόμα κι αν είναι πιο μεγαλόσωμος. Σήμερα είναι μία από τις πιο διαδεδομένες πολεμικές τέχνες στον πλανήτη.

Muay Thai

Η τέχνη των οκτώ άκρων προέρχεται από τους σκληροτράχηλους Ταϊλανδούς. Αγκώνες και γόνατα αποτελούν μεγάλα όπλα ενώ αθλητές όπως ο Buakaw, o Saenchai, o Yodsanklai έχουν τεράστια φήμη στα παγκόσμια ρινγκ. Είναι αγωνιστικό στυλ αλλά και μία καλή λύση για αυτοάμυνα.

Kapu Ku’ialua

Γνωστό και ως Lua προέρχεται από την Χαβάη και ξεχωρίζει για τις σκληρές του πρακτικές του. Επικεντρώνεται στα σπασίματα των οστών του αντιπάλου και το ίδιο το όνομα μεταφράζεται ως «δύο χτυπήματα». Εκτός από την μακρά ιστορία του στα πεδία μάχης οι μαχητές επικαλύπτονται με λάδι καρύδας κάτι που αποτελεί παράδοση για εκείνους.

Bacom

To Περουβιανό στυλ μάχης γεννήθηκε στους δρόμους της Λίμα. Συνδυάζει πολλές πολεμικές τέχνες και ο στόχος είναι η μέγιστη ζημιά στον αντίπαλο. Στα έξτρα είναι πως χρησιμοποιούν διακριτικά όπλα με στόχο τον αποπροσανατολισμό.

Arnis

Το αγαπημένο στυλ των Φιλιππινέζων γνωστό και ως Kali και Eskrima. Η πολεμική τέχνη αυτή δίνει μεγάλη βαρύτητα στην πειθαρχία και τις ηθικές αξίες. Γίνεται συνήθως χρήση ζαχαροκάλαμου για την εκπαίδευση αλλά και χρήση μαχαιριού.

Pugilism

Γνωστή και ως πυγμαχία που έχει διάφορες παραλλαγές στον κόσμο. Ο στόχος είναι το κεφάλι ενώ κατά την διάρκεια του 190 αιώνα απαγορευόταν αφού υπήρχαν θύματα κατά την διάρκεια των αγώνων.

Vale Tudo

Είναι ένα στυλ πλήρους επαφής, δημοφιλές στην Βραζιλία.Έχει περιορισμένο αριθμό κανόνων και συμπεριλαμβάνει πολλές πολεμικές τέχνες. Το στυλ θεωρείται ιδιαίτερα βάρβαρο και στην Βραζιλία προτίμησαν να το κρατήσουν πιο undeground. Αργότερα ακολούθησαν οι MMA με λίγο πιο…κυριλέ στυλ.

Ninjutsu

‘Ενα παρεξηγημένο στυλ το οποίο ακολουθούσαν οι πληρωμένοι εκτελεστές ή ninja στην Ιαπωνία. Ήταν ένας αντισυμβατικός τρόπος να πολεμήσει, να κατασκοπεύσει και να εξολοθρεύσει ο εκπαιδευόμενος. Οι άνθρωποι που κατείχαν την τέχνη αποκαλούνταν ως «hinin», δηλαδή «μη ανθρώπινοι».

Rough and Tumble

Ευδοκίμησε κατά την διάρκεια της Αμερικανικής επανάστασης και θεωρείται μία ντόπια πολεμική τέχνη. Το συγκεκριμένο στυλ δεν είχε ηθικές αξίες καθώς οι επιτιθέμενοι μπορούσαν να δαγκώσουν, να χτυπήσουν στα μάτια των άλλων και οτιδήποτε μπορεί να σκαρφιστεί κάποιος για να κάνει ζημιά.

Η συγκεκριμένη τέχνη εξαφανίστηκε με το πέρασμα των χρόνων, αλλά προκάλεσε λουτρά αίματος κατά την αποικιοκρατία.

Line

Το πλήρες όνομα είναι Linear Infighting Neural Override Engagement και χρησιμοποιήθηκε από το Αμερικανικό ναυτικό την δεκαετία του ’90.

Επειδή η πρακτική ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρα και ο στόχος ήταν η πλήρης εξόντωση, δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις και εξαφανίστηκε στο πέρασμα των χρόνων.

Krav Maga

Θεωρείται από πολλούς το αρτιότερο σύστημα σήμερα αφού το χρησιμοποιούν σχεδόν όλο τον κόσμο οι εκπαιδευτές. Αναπτύχθηκε στο Ισραήλ και δεν είναι μία αθλητική πολεμική τέχνη.

Το σύστημα δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία του αντιπάλου. Ο στόχος είναι η μέγιστη δυνατή ζημιά. Δημιουργήθηκε κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς όμως την συναντάμε και σε σχολές ως μορφή αυτοάμυνας.