25/04/2024

Όταν τα βάρη δυσκολεύουν την πυγμαχία σου…

Του Κίμωνα Οζζ.

Υπάρχει μία λανθασμένη εντύπωση πως όσο πιο πολλά βάρη σηκώνεις, τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα έχει η γροθιά σου στο μποξ. Βλέπουμε πολλούς μαχητές να πασχίζουν, σηκώνοντας βάρη ώστε να γίνουν πιο δυνατοί.

Αρχικά όταν χτυπάς τον σάκο, ο στόχος είναι να μην τον σπρώχνεις αλλά να έχει έκρηξη το χτύπημα σου. Αυτό σημαίνει πως όσα κιλά και να σηκώσεις στον πάγκο, αυτό που μαθαίνεις είναι να σπρώχνεις. Κάτι το οποίο είναι εντελώς άχρηστο στα χτυπήματα που επιχειρείς. Παραδείγματα αθλημάτων που βοηθούν τα βάρη που έχουν κατά βάση ώθηση, είναι το ράγκμπι, το wrestling, το τρέξιμο.

Πολύ σημαντικό σε κάθε χτύπημα που επιχειρείς είναι να μπορείς να μαζέψεις τα χέρια σου. Το χτύπημα να μην μένει, έτσι ώστε να μπορείς να αμυνθείς σε περίπτωση αντεπίθεσης. Τα βάρη σε κάνουν σαφώς πιο αργό και επιβραδύνουν τα αντανακλαστικά σου. Η μείωση ταχύτητας των χτυπημάτων σου κοστίζει και στην έκρηξη του χτυπήματος που είναι το παν. Αθλήματα που χρειάζεσαι αντανακλαστικά είναι το τένις, το μπέιζμπολ(όταν χτυπάς), το βολεϊ και φυσικά το μποξ.

Η υποτιθέμενη δύναμη που σου δίνουν τα βάρη μπορεί να σε βοηθήσει να σπρώξεις ένα βαρύ έπιπλο για παράδειγμα. Η σωματική έκρηξη όμως μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στον αντίπαλο.
Όταν δεν γνωρίζεις πως θα χτυπήσεις τον σάκο, όλα τα χτυπήματα σου θα τον σπρώχνουν. Αυτός είναι ο λόγος που σε όλες τις σχολές αφιερώνουν ώρες πάνω στην τεχνική, για να σε μάθουν να χτυπάς σωστά. Όταν χτυπάς τεχνικά, το χτύπημα θα σου δώσει την δύναμη που θες κι όχι οι ασκήσεις στα δικέφαλα.

Μάλιστα αν γίνεις πιο ελαφρύς, το χτύπημα σου θα ταξιδεύει με μεγαλύτερη ταχύτητα, κάτι που το κάνει πιο αποτελεσματικό. Χρησιμοποιείς λιγότερη ενέργεια και οι μυς παίρνουν τον χρόνο τους για να μπορούν να αποδώσουν άμεσα. Πρέπει το σώμα να είναι χαλαρό για να είναι αποδοτικό. Αν είσαι χαλαρός το χτύπημα θα είναι πιο δυνατό!Όσο λοιπόν πλακώνεσαι στα βάρη ο χρόνος που χρειάζονται οι μυς για να χαλαρώσουν μειώνεται αισθητά!

Πάρτε για παράδειγμα έναν bodybuilder κι έναν χορευτή. Ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να μιμηθεί καλύτερα τις κινήσεις ενός πυγμάχο; Το ζητούμενο δεν είναι να χτυπάς με όλη σου την δύναμη αλλά η δύναμη αυτή να κρατάει για αρκετούς γύρους. Η ανάπαυση των μυών κατά την διάρκεια μίας μάχης σου δίνουν στη συνέχεια την αντοχή, την έκρηξη και την δύναμη που ζητάς. Τα βάρη δεν σε μαθαίνουν πως να αναπαύεσαι. Τέλος κανείς δεν σου εγγυάται πως το δυνατό χτύπημα θα είναι αποτελεσματικό. Το μποξ είναι ένας διαγωνισμός χτυπημάτων και όχι δύναμης!