28/03/2024

Χρόνια πολλά στο τελευταίο πραγματικό…τέρας της πυγμαχίας

Ο Mike Tyson κλείνει σήμερα τα 52 του χρόνια και το Fightsports.gr θυμάται τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην ζωή του.


O Michael Gerard Tyson γεννήθηκε το 1966 στο Μπρούκλιν, με γονείς τους Jimmy Kirkpatrick και Lorna Tyson. Όταν ήταν δύο ετών ο πατέρας του παράτησε την οικογένεια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά. Έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό τον Rodney και την εκλιπούσα Denise που πέθανε το 1990.

Όταν ήταν μικρός έπεφτε συχνά θύμα μπούλινγκ. Για να ανταπεξέλθει καυγάδιζε συχνά και έφτιαξε το δικό του στυλ στον δρόμο που πολλές φορές τον οδήγησε σε παραβατική συμπεριφορά. Μέχρι τα 13 του χρόνια είχε συλληφθεί 38 φορές! Για να ξεκινήσει το μποξ τον ενέπνευσε ο Muhammad Ali που τον επισκέφτηκε όταν ήταν φυλακή! Του έδωσε κατευθύνσεις για να πετύχει τα όνειρα του στην πυγμαχία.

Το 1980 γνωρίζει τον Cus D’Amato που έγινε ο μέντορας του και τον οδήγησε στις επιτυχίες.Το 1982 πέθανε η μητέρα του από καρκίνο και ο D’Amato ανέλαβε και τον ρόλο της διαπαιδαγώγησης του. Το 1985 κάνει τον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα και διαλύει τον  Hector Mercedes. Οι γρήγορες γροθιές του και η τρομακτική δύναμη του δίνουν το προσωνύμιο Iron Mike.

Το 1990 έγινε ο πιο υψηλά αμειβόμενος αθλητής του κόσμου ξεπερνώντας τον Michael Jordan με κέρδη κοντά στα 30 εκατομμύρια δολάρια.  Έκοψε το σεξ για πέντε χρόνια ώστε να αφοσιωθεί στην πυγμαχία καθώς θεωρούσε πως αυτό ήταν ένα κομμάτι που τον έκανε εύθραυστο. Το 1991 η Miss Black America τον κατηγορούσε για βιασμό.

Συνελήφθη και έκανε τρία χρόνια φυλακή.  Το 1997 δάγκωσε τον Evander Holyfield στο αυτί. Αποβλήθηκε από το ματς και το παιχνίδι αυτό σημάδεψε την ιστορία του μποξ. Το 2005 έκανε το τελευταίο του ματς απέναντι στον Kevin McBride και έχασε το παιχνίδι στον τέταρτο γύρο με τεχνικό νοκ άουτ.

Ο Tyson έχει παντρευτεί τρεις φορές και έχει οκτώ παιδιά. Το 1988 παντρεύτηκε την Robin Givens που τον χώρισε με τις κατηγορίες περί ενδοεικογενειακής βίας και ψυχικές διαταραχές. Το 1997 παντρεύτηκε την Monica Turner και είχε δύο παιδιά, την Rayna και τον Amir.

Χώρισαν το 2003. Το 2009, έντεκα μέρες μετά τον θάνατο της κόρης του Exodus, παντρεύτηκε την Lakiha Spicer και τον βοήθησε να αντιμετωπίσει τον χαμό της κόρης του.