26/04/2024

Το μποξ των Σοβιετικών: Προτεραιότητα στον «αθλητή» και μετά στον «πυγμάχο»

Το Σοβιετικό μποξ έχει αναδείξει σπουδαίους πρωταθλητές τόσο στο ερασιτεχνικό κομμάτι όσο και στο επαγγελματικό.


Χαρακτηριστικό το γεγονός πως σήμερα πρωταγωνιστούν στα παγκόσμια ρινγκ αθλητές όπως ο Vasyl Lomachenko και Gennady Golovkin. Η βασική διαφορά που εντοπίζουμε στο Σοβιετικό μποξ σε σχέση με τις υπόλοιπες σχολές(Κουβανική, Μεξικάνικη) είναι η προτεραιότητα που δίνουν στον «αθλητή» και ύστερα στον «πυγμάχο».

Με απλά λόγια δίνουν βαρύνουσα σημασία ο πυγμάχος που θα ανέβει πάνω στο ρινγκ να είναι άρτια γυμνασμένος. Στην Αμερική και δη στο Μεξικό που είναι μία πυγμαχική «φωλιά», βλέπουμε πολλούς πυγμάχους να μην είναι αθλητικοί. Στην Σοβιετική σχολή ο στόχος είναι ο αθλητής να γίνει πυγμάχος.Στις σχολές τους γυμνάζονται ανελλιπώς και κομμάτι της προετοιμασίας τους είναι η πυγμαχία.

Στην Αμερική πολλοί πυγμάχοι απλά πυγμαχούν και λιγότερο γυμνάζονται. Οι Σοβιετικοί είναι υπέρ των ασκήσεων με βάρη που θεωρούν πως τους δίνει δύναμη και καλή φυσική κατάσταση. Δίνουν επίσης μεγάλο βάρος στην ψυχολογία του αθλητή και στην διατροφή.

Χαρακτηριστικό το γεγονός πως βλέπουμε βίντεο της δεκαετίας του ’80 με Σοβιετικούς να κάνουν ασκήσεις με βάρη που σήμερα χρησιμοποιούν σύγχρονα γυμναστήρια και τα λανσάρουν σαν δικά τους πρωτοποριακά προγράμματα. Οι Σοβιετικοί στο κομμάτι γνωστικού επιπέδου της προπόνησης ήταν έτη φωτός μπροστά από τους υπόλοιπους λαούς.

Σημαντικά στοιχεία που πρέπει να σημειώσουμε:

Οι Σοβιετικοί δίνουν μεγάλη σημασία στο αθλητικό κομμάτι της προπόνησης, στο πάτημα των ποδιών,το μπροστινό χέρι να είναι ψηλά και ενεργό. Αρέσκονται να μπαίνουν με αριστερό και ένα δεξί κροσέ. Με 1-2 ή 1-2-1. Σημαντικό κομμάτι είναι και άμεσες απαντήσεις στις επιθέσεις του αντιπάλου.

Στόχος τους στο παιχνίδι είναι να εξουθενώνουν τον αντίπαλο με την φοβερή τους φυσική κατάσταση. Αφιερώνουν μεγάλο χρόνο στην σκιαμαχία, και οι ασκήσεις τους επικεντρώνονται στην δύναμη και ταχύτητα.

Προτιμούν την σκιαμαχία και τα σπάρινγκ από τον σάκο και τους στόχους. Εν αντιθέσει με τους Κουβανούς που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην τεχνική, οι Σοβιετικοί λειτουργούν σαν…επιστήμονες στην προπόνηση και προτιμούν να κινούνται με τους αριθμούς. Χρόνος προπόνησης, επαναλήψεις, μέθοδος προπόνησης και προγραμματισμός.

Οι Σοβιετικοί προετοιμάζουν τους αθλητές από μικρή ηλικία γι’αυτό και βλέπουμε μεγάλα ονόματα του επαγγελματικού μποξ να έχουν 300 ερασιτεχνικούς αγώνες. Και πιστέψτε μας το επίπεδο των αγώνων αυτών είναι πολύ υψηλό, τόσο ώστε όταν μπαίνουν στο επαγγελματικό μποξ είναι έτοιμοι αθλητές και τους φαίνονται πιο βατοί οι αγώνες.

https://www.youtube.com/watch?v=_ZlYZlw3W18