18/04/2024

Το αιώνιο ερώτημα Muhammad Ali vs Mike Tyson μπορεί να απαντηθεί

Άρθρο του Βασίλη Οικονόμου(Head Coach του Fight Academy)

Ποιος είναι ο καλύτερος πυγμάχος όλων των εποχών? Ο Muhammad Ali ή ο  Mike Tyson? Τα πράγματα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα και κάνεις δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Στην πυγμαχία δεν υπήρξε ένας αθλητής όπως π.χ. στο μπάσκετ όπου ο Michael Jordan ήταν ο αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος. Αν δεν είχε γεννηθεί αυτός πιθανότατα να διερωτόμασταν, larry Bird ή Magic Johnson ή το αντίστοιχο ποδοσφαιρικό ερώτημα Maradona ή Pele (και τώρα Messi). Ίσως απλά δεν έχει γεννηθεί ακόμα ο κορυφαίος πυγμάχος. Ένα είναι σίγουρο ότι και οι δυο ήταν οι σπουδαιότεροι στο στυλ παιχνιδιού που είχε ο καθένας αντίστοιχα. Ο Muhammad Ali ήταν ο καλύτερος «freestyler» ή «Out-Boxer» πυγμάχος δίνοντας ρυθμό στης ως τότε στατική πυγμαχία ανοίγοντας ουσιαστικά  μια κατηγορία πυγμάχων που θα ακολουθούσας το στυλ του όπως ο Sugar Ray Leonard, Thomas Hearns, Roy Jones Jr, Lennox Lewis κ.α. Ο Mike Tyson από την άλλη ανήκε σε μια κατηγορία πυγμάχων με κορυφαία ονόματα Jack Dempsey, Rocky Marciano, Jake LaMotta, Joe Frazier. Παρ’όλα αυτά κατάφερε να εξελίξει το πυγμαχικό στυλ του “The Swarmer” προσθέτοντας το τρομερό χάρισμα της γρήγορης αντίληψης και αποφυγής τον χτυπημάτων με την μέση, κάνοντας τον κορυφαίο εκπρόσωπο της κατηγορίας αυτής.

Για πυγμαχία πας στους καλύτερους εδώ!

Παλαιοτέρα το ερώτημα που κυριαρχούσε στον κόσμο της πυγμαχίας ήταν Muhammad Ali ή Rocky Marciano (ο αήττητος πρωταθλητής) φτάνοντας στο σημείο να σκηνοθετήσουν την μονομαχία τους. Ο Ali και ο Marciano κινηματογραφήθηκαν σε κάθε τους πιθανή στάση και κίνηση επίθεσης ή άμυνας και τα δεδομένα αυτά τροφοδοτήθηκαν σε έναν υπολογιστή προκειμένου να συνθέσει και να υπολογίσει με μαθηματικούς αλγόριθμους και εξισώσεις πιθανοτήτων την εν λόγω μάχη (με τελικό νικητή τον Rocky) .

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και η ανάγκη του ανθρώπου να συγκρίνει και να συγκρίνεται παραμένει άσβεστη. Το τι θα συνέβαινε «αν», μικρή σημασία έχει. Όπως και να΄χει τα πάντα είναι εικόνα στιγμής και τίποτα παραπάνω.