29/03/2024

Τι πρέπει να προσέξεις για να έχεις αντοχή στο μποξ

Βασικός παράγοντας σε  ένα πυγμαχικό σπάρινγκ ή σε αγώνα είναι η αντοχή. 


Χωρίς αυτήν ο πυγμάχος μπορεί να γίνει έρμαιο στις διαθέσεις του αντιπάλου και ένας αγώνας να έχει κακό τέλος. Υπάρχουν άνθρωποι που γενετικά αντέχουν και άλλοι που δεν αντέχουν, ωστόσο με κάποια σωστά τρικ οι άνθρωποι επιδέχονται βελτίωσης. Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει προέλθει από άλλα αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο για παράδειγμα, που χρειάζεται κανείς να τρέχει 90 λεπτά, ωστόσο οι τρεις τρίλεπτοι γύροι φάνηκαν δυσκολότεροι!

Ο πρώτος γενικός κανόνας για να αυξήσει κάποιος την αντοχή του είναι οι ασκήσεις φυσικής κατάστασης. Αυτές έχουν στόχο να λαμβάνει το σώμα περισσότερο οξυγόνο. Οι μύες χρειάζονται οξυγόνωση για να αποδίδουν.

Η μείωση της γλυκόζης(ζάχαρη) επίσης είναι πολύ σημαντική. Οι έρευνες αποδεικνύουν πως η χρήση ζάχαρης μειώνει αισθητά την απόδοση ενός αθλητή. Δυστυχώς την σήμερον ημέρα πολλά προϊόντα που βρίσκονται στο σούπερ μάρκετ καμουφλάρονται ως υγιεινά ωστόσο έχουν μορφές γλυκαντικών που κάνουν χειρότερο κακό(φρουκτόζη, δεξτρόζη, λατκόζη, μαλτόζη,γλυκόζη).

Ένα άλλο σημαντικό σκέλος είναι η γυμναστική. Γυμνασμένος δεν θεωρείται ο άνθρωπος που έχει μεγάλους μύες αλλά αυτός που αντέχει περισσότερο από τους άλλους. Το τζόκινγκ, το κολύμπι, το ποδήλατο, το σκοινάκι είναι καλά παραδείγματα για να αυξήσει κάποιος την αντοχή του.

Ο γενικός κανόνας είναι πως για να μεγαλώσει η αντοχή πρέπει να πιεστεί ο αθλητής λίγο πάνω από τα όρια του. Το να τρέχει κάποιος οκτώ χιλιόμετρα την μέρα χαλαρά πιθανότατα να μην βοηθήσει. Θα ήταν καλύτερο να αλλάζει ροή, να κάνει σπριντ, μετά σε αργό τέμπο ή και σε μέτρια ταχύτητα με λιγότερα χιλιόμετρα.

Στο πυγμαχική προπόνηση, ο σάκος, τα σπάρινγκ, η σκιαμαχία, βοηθούν επίσης στην αύξηση της αντοχής. Ένα δυνατό σώμα ιδανικό για πυγμαχία, πρέπει να έχει δυνατά πόδια, δυνατό κορμό, ώμους και χέρια. Για να γυμνάσει αυτά σημεία ο πυγμάχος θα πρέπει να επικεντρωθεί στην δύναμη, την ταχύτητα και την αντοχή.

Σημαντικό γεγονός στην αντοχή ενός αθλητής είναι η χαλαρότητα με την οποία αντιδράει κατά την διάρκεια ενός σπάρινγκ. Όσο πιο πολύ αγχώνεται η σφίγγεται ένας πυγμάχος τόσο πιο εύκολα κουράζεται. Αυτό δεν αφορά μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό.

Οι σκέψεις τύπου:»Μήπως κουραστώ γρήγορα, μήπως πιεστώ και δεν αντέξω», πρέπει να φύγουν από το μυαλό που θα είναι καθαρό και επικεντρωμένο στην μάχη. Ο πανικός πιθανότατα να κουράσει πιο γρήγορα τον αθλητή.

Κατά την διάρκεια του σπάρινγκ μπορεί κάποιος να πάρει τον χρόνο του, να αποφύγει τις άσκοπες κινήσεις που ξοδεύουν ενέργεια και να κάνει σωστή κατανομή.

Όχι συνέχεια επιθετικά, όχι συνέχεια παθητικά, η αλλαγή της ροής είναι αυτή που θα βοηθήσει να κυλήσει η δοκιμασία πιο ομαλά. Αργά, γρήγορα, εκρηκτικά, σταθερά ή και με κίνηση. Όλα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο μενού ενός πυγμάχου…