20/04/2024

Τεχνικές στον δρόμο για να γλιτώσεις την άγρια επίθεση!

Η αυτοάμυνα στις σκληρές εποχές που ζούμε θα πρέπει να είναι κάτι το αυτονόητο και για τους άντρες και για τις γυναίκες. Πολλές φορές η αυτοπροστασία έσωσε ζωές και παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους που θα έκαναν δύσκολη την ζωή του επιτιθέμενου, εφόσον πάντα δεν κρατάει κάποιο όπλο, όπου εκεί απλά δίνεις ότι έχεις και γλιτώνεις την ζωή σου. 


Δείξε δύσκολος στόχος 

Πριν ο επιτιθέμενος αποφασίσει την επίθεση το πρώτο που πρέπει να κάνει ο αμυνόμενος είναι να δείξει δύσκολος στόχος, που σημαίνει αυτοπεποίθηση και δύναμη. Συνήθως οι ληστές επιλέγουν εύκολους στόχους που δεν θα τους δημιουργήσουν πρόβλημα. Αν έχεις σιγουριά στον τρόπο που περπατάς, μάτια ανοιχτά ακόμα και να περπατάς στην μέση του δρόμου, μπορεί να σε κάνει να μοιάζεις δυσκολότερος στόχος.

Κάνε τον εαυτό σου δύσκολο στόχο για να μην μπορεί να σε διαχειριστεί

Το σώμα σου μπορεί να γίνει βαρύ και δύσκολα διαχειρίσιμο από τον επιτιθέμενο που προσπαθεί να  σε αρπάξει από πίσω. Κάνε κάθε προσπάθεια ώστε να μην μπορεί να σε κουβαλήσει- τραβήξει.

Όπως ο σκύλος που δεν θέλει να κουνηθεί, χαμήλωσε τα πόδια σου και ρίξε το βάρος στην βάση του σώματος σου. Γονάτισε και γίνε βαρύς. Προσπάθησε να χτυπήσεις τον θύτη στα γεννητικά όργανα και σε σημεία που θα τον ανάγκαζες να σε αφήσει.

Πιάσε τον αντίχειρα όχι τα άλλα δάχτυλα

Όταν ο άλλος σε πιάσει από τον  λαιμό βρες την ψυχραιμία και τράβα τους αντίχειρες του χεριού του. Προσπάθησε να ξεγλιστρήσεις από την δύσκολη θέση και σπρώξε με τους αγκώνες σου. Παράλληλα κλώτσησε τον με κάθε τρόπο.

Στο κεφαλοκλείδωμα κινήσου προς την πλευρά των χεριών

Μία πολύ δύσκολη κατάσταση ειδικότερα αν σε έχει πιάσει από πίσω αλλά τουλάχιστον για να αποδυναμώσεις το κεφακλείδωμα του επιτιθέμενου αυτό που έχεις να κάνεις είναι να κινήσεις το σώμα και το κεφάλι προς την πλευρά του χεριού που σε έχει πιάσει και όχι από την άλλη. Βάλε τα χέρια πάνω στα χέρια του και τραβήξτε με δύναμη για να μπορείς να αναπνεύσεις.

Χτύπα στο πιο ευαίσθητα σημεία

Αν αποφασίσεις να ανταλλάξεις γροθιές με τον επιτιθέμενο μην τον χτυπήσεις στο στήθος ή τα χέρια. Χτύπα σε ευαίσθητα σημεία όπως τα γεννητικά όργανα, την μύτη, τα μάτια και είναι η μεγαλύτερη πιθανότητα σου να προκαλέσεις ζημιά.

Πάρε θέση μάχης 

Σήκωσε τα χέρια σου ψηλά και δείξε πως είσαι έτοιμος για μάχη και όχι το θύμα. Κράτα χαμηλά το σαγόνι και τα χέρια σου να είναι στο ύψος των ματιών. Αν σε χτυπήσουν στο σαγόνι είναι πιθανόν να βρεθείς κάτω. Το κεφάλι στο πάνω μέρος του είναι γερό. Σκύψε το κεφάλι και βάλε μέσα το σαγόνι.
Αμύνσου στις γροθιές του  

Τις γροθιές θα τις δεχτείς με δύο τρόπους. Είτε θα έρθουν ίσια είτε θα έρθουν πλάγια. Δεν εξετάζουμε την περίπτωση να αρχίσει ο άλλος τα άπερκατ εκτός κι αν είναι έμπειρος πυγμάχος.

Αν έρθει ίσια γροθιά κάνε ένα βήμα πίσω και κράτα με τα χέρια την απόσταση. Κράτησε τα χέρια ψηλά γιατί αυτές είναι οι ασπίδες σας. Πρόταξε τις ασπίδες σου στις γροθιές του.

Κλότσησε αλλά το πόδι να μην σφίξει

Ένα χτύπημα στην βουβωνική χώρα (χαμηλά) μπορεί να κάνει ζημιά. Τα κορδόνια του παπουτσιού πρέπει να κοιτάνε ταβάνι και η μπροστινή κλωτσιά είναι αρκετά σημαντική για να διώξει τον επιτιθέμενο.

Μάθε πότε δεν σε παίρνει και παράτα τα

Μην γίνεις ήρωας… Οι ήρωες δεν ζουν πολύ… Αν ο άλλος έχει όπλο και θέλει το πορτοφόλι σου αντί για την ζωή σου τότε δώσε το πορτοφόλι. Τίποτα δεν αντικαθιστά την ζωή σου. Μπορείς πάντα να αντικαταστήσεις τα λεφτά σου, τα κλειδιά σου ή την ταυτότητα. Μην ρισκάρεις την ζωή σου.
Εξασκήσου! 

Ωραία όλα αυτά, αλλά με εικονίτσες και άρθρα από τον Κίμωνα Οζζ, δεν πρόκειται να προστατέψεις την ζωή σου. Τίποτα δεν αντικαθιστά την πραγματική πρακτική και την προπόνηση που θα σε κάνει να έχεις τουλάχιστον αυτοπεποίθηση και «χτύπα ξύλο» αν συμβεί κάτι να σωθείς, γιατί δούλευες αδιάκοπα.Αν φας και καμιά μπουνιά παραπάνω, δεν θα πάθεις κάτι.

Αντιθέτως αν νομίζεις πως είσαι πολύ εκπαιδευμένος και όμως δεν είσαι, τότε κινδυνεύεις. Αξιολόγησε τον βαθμό ετοιμότητας σου, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φέρσου ανάλογα με τις δυνάμεις σου. Αν θεωρείς ότι δεν είσαι έτοιμος απλά απέφυγε την συμπλοκή.