25/04/2024

Τα πιο σοκαριστικά σκάνδαλα στην ιστορία του μποξ

Ιστορίες βγαλμένες από την ζώνη του λυκόφωτος όμως είναι πέρα για πέρα αληθινές και σημάδεψαν την ιστορία της πυγμαχίας.


Πάμε να δούμε σοκαριστικές υποθέσεις που αφορούν το μποξ και τους μεγάλους αθλητές που σίγουρα θα σας είναι γνωστοί.

Ο Muhammad Ali χάνει την άδεια πυγμαχίας επειδή αρνείται να πολεμήσει

Ο Muhammad Ali είναι ένα σύμβολο για την πυγμαχία και πρωταθλητής βαρέων βαρών το 1967. Είχε φήμη, χρήμα, αλλά το πρόβλημα προέκυψε όταν του ζήτησαν να συμμετάσχει στην επίθεση του Βιετνάμ. Ο Ali δεν πίστευε επ’ ουδενί στην ιδέα του πολέμου κατά του Βιετνάμ. Όταν κλήθηκε, εκείνος αρνήθηκε να εμφανιστεί με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

Η επιτροπή της Νέας Υόρκης αποφάσισε να του πάρει την άδεια πυγμαχίας. Αυτό κράτησε για τρία χρόνια και ο Άλι αναγκάστηκε να κάνει διάφορες ομιλίες σε κολέγια για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Το 1970 όταν επέστρεψε στην πυγμαχία, υποστήριζε πως τα τρία χρόνια αποχής που έχασε θα ήταν από τα πιο αποδοτικά. Ήταν πλέον πιο κοντά στα 30 και ο κόσμος αναρωτιόταν τι παραπάνω θα πετύχαινε αν αγωνιζόταν.

Ο περίφημος γύψος στα γάντια του Margarito

Όταν παίζονται λεφτά σε τέτοιο επίπεδο μπορεί να υπάρξει δόλος, αλλά ο Antonio Margarito το παράκανε. Πριν τον αγώνα με τον Shane Mosley, ο προπονητής του πρόσεξε μία άσπρη σκόνη στα γάντια του Margarito.

Τελικά αποκαλύφθηκε πως έβαζε γύψο μέσα στα γάντια για να είναι πιο ισχυρά τα χτυπήματα του. Πιθανολογείται πως έτσι κέρδισε τον Miguel Cotto το 2008. Ο Margarito αμφισβητήθηκε έντονα και πολλές νίκες του είναι ελεγχόμενες.

Δωροδοκίες στην IBF

Στην πυγμαχία υπάρχουν τέσσερις μεγάλες ομοσπονδίες, η WBC , WBA, η WBO και η IBF. Η τελευταία ξεκίνησε την δραστηριότητα της το 1984. Η συγκεκριμένη ομοσπονδία αποδείχτηκε πως δεχόταν δωροδοκίες από γνωστούς μάνατζερ ώστε να προωθεί αθλητές.

Ο πρόεδρος της IBF, Robert Lee, συνελήφθη, ενώ ενεπλάκησαν 23 πυγμάχοι και μάνατζερ όπως ο Don King και ο Bob Arum. O Αrum σε μία φάση παραδέχτηκε πως πλήρωσε 100.000 δολάρια για να μην χρειαστεί να παίξει ο George Foreman με δύσκολο αντίπαλο.

O Shane Mosley παραδέχεται πως…έκλεψε το παιχνίδι με τον De la Hoya

O Shane Mosley ομολογεί ενώπιον του δικαστηρίου πως το 2003 χρησιμοποίησε απαγορευμένες ουσίες για να νικήσει τον Oscar De La Hoya. O Mosley υποστήριξε πως έκανε χρήση για να είναι πιο ανθεκτικός και να έχει τους λεγόμενους «γύρους του πρωταθλητή».

Το ματς το κέρδισε τελικά αλλά ο κόσμος μετά την ομολογία του ξεσηκώθηκε εναντίον του.

Η σχέση του Liston με την μαφία και οι ήττες από τoν Muhammad Ali

Το Ali vs Liston 2 ήταν η μεγάλη ρεβάνς που έγινε το 1965. Ο Liston ήδη είχε χάσει μία φορά στον έκτο γύρο όταν του βγήκε ο ώμος, ωστόσο πολλοί υποστήριξαν πως το έκανε επίτηδες για να πάει σε δεύτερο ματς.

Στο δεύτερο παιχνίδι ο Ali ήταν σαρωτικός και έριξε ξανά τον Liston που αρνήθηκε να σηκωθεί. Τότε υπήρχε η φημολογία πως το έκανε λόγω στοιχηματισμών από την μαφία, με την οποία είχε σχέση.

Ακόμα και η σύζυγος του αμφισβήτησε το αποτέλεσμα. Μερικά χρόνια αργότερα ο Liston έφυγε από την ζωή από υπερβολική χρήση ηρωίνης που πάλι το συνέδεσαν με την μαφία.

To δάγκωμα του Tyson στον Holyfield

Η συγκεκριμένη ιστορία αποτέλεσε πλήγμα για το μποξ. Ο Tyson έπαιζε δεύτερο ματς για να πάρει την ρεβάνς από τον Holyfield. Μία κεφαλιά που δέχτηκε στον δεύτερο γύρο τον εξόργισε με αποτέλεσμα στον τρίτο να δαγκώσει το αυτί του Holyfield.

Στον επόμενο γύρο δάγκωσε το άλλο αυτί του Holyfield και το ματς έγινε…ροντέο. Ο Τyson αποβλήθηκε από το παιχνίδι και τιμωρήθηκε με 3 εκατομμύρια δολάρια και προσωρινό αποκλεισμό.

O παράξενος θάνατος του Edwin Valero

Ο Valero ήταν ένας φοβερός μποξέρ στα ελαφριά κιλά. Οι αντίπαλοι συνήθως κατέληγαν στο καναβάτσο. Όλα κατέρρευσαν όταν συνελήφθη ως βασικός ύποπτος για την δολοφονία της συζύγου του. Αργότερα ο Valero βρισκόταν κρεμασμένος στο κελί του και η φημολογία πως τον σκότωσαν οι εχθροί του φούντωνε.

Το ίδιο πίστευε και ο τότε πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες που δήλωσε πως τον Valero και την γυναίκα του σκότωσαν «εχθροί του κράτους».

Το στημένο παιχνίδι του LaMotta

Το 1947 ο Jake LaMotta ήταν ένας από τους καλύτερους μποξέρ της εποχής. Το πρόβλημα ήταν, πως είχε σχέση με την διαφθορά και την μαφία. Αυτό έγινε εξόφθαλμο στον αγώνα με τον Billy Fox που έπρεπε να χάσει, αλλά κατά λάθος τον ζάλισε.

Στην συνέχεια έφτασε σε σημείο σχεδόν να τον κουβαλήσει, να κάτσει στα σκοινιά και να χάσει! Το FBI ερεύνησε τον συγκεκριμένο μποξέρ καθώς το ματς φαινόταν καθαρά στημένο.

O Monzon πετάει την γυναίκα του από το μπαλκόνι

Ο κορυφαίος Αργεντινός μποξέρ όλων των εποχών όταν σταμάτησε την καριέρα του ήταν καταστροφικός. Οι προσωπικές του σχέσεις ήταν εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα σε ένα επεισόδιο να πετάξει την γυναίκα του, Alicia Munoz, από το μπαλκόνι.

Ο Monzon κατέληξε στην φυλακή και σε μία άδεια, πηγαίνοντας να δει την οικογένεια του, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.