25/04/2024

Τα μυστικά μίας πυγμαχικής προπόνησης

Ο Βασίλης Οικονόμου επικεφαλής της πυγμαχικής ομάδας Fight Academy επιμελείται του παρακάτω άρθρου που αφορά την ιδανική πυγμαχική προπόνηση. 


Ένα πρόγραμμα πυγμαχικής προπόνησης  πρέπει να επικεντρώνεται στη δύναμη αντίδρασης, αντοχή στη δύναμη, μυϊκή αντοχή, αναερόβια αντοχή και αερόβια αντοχή.

All About Boxing

Η μοναδικότητα της πυγμαχίας έγκειται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με τα περισσότερα ομαδικά και ατομικά αθλήματα, οι αγώνες είναι περιορισμένοι κατά τη διάρκεια του έτους. Το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου πλάνου δαπανάται στις προπαρασκευαστικές προπονητικές φάσεις που είναι δομημένες έτσι ώστε ο πυγμάχος να βρίσκεται σε φυσική – σωματική κορύφωση στον αγώνα. Η ερασιτεχνική πυγμαχία αποτελείται από έναν μεγαλύτερο αριθμό αγωνιστικών περιόδων κατά το έτος, έτσι η περιοδικότητα του προπονητικού προγράμματος μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική.

Οι πυγμάχοι χρησιμοποιούν αερόβιες και αναερόβιες ενεργειακές οδούς κατά τη διάρκεια ενός μόνο αγώνα και πρέπει να είναι σε θέση να αντέξουν υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος και υψηλό καρδιακό ρυθμό. Η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου VO2max και το αναερόβιο κατώφλι έχουν σχέση με την απόδοση στο πυγμαχικό ρίνγκ με την αερόβια αντοχή να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην επαγγελματική πυγμαχία.

Η προπόνηση θα πρέπει να αναπτύξει τόσο τα αερόβια όσο και τα αναερόβια ενεργειακά συστήματα. Οι πυγμάχοι πρέπει, επίσης, να είναι σε θέση να αντιδρούν γρήγορα και δυναμικά στην επίθεση του αντιπάλου. Ένα πυγμαχικό πρόγραμμα προετοιμασίας που αποτελείται αποκλειστικά από προπόνηση στην αντοχή της δύναμης (όπως μια κλασική κυκλική προπόνηση), αποτυγχάνει να αναπτύξει επαρκώς τη δύναμη αντίδρασης που είναι σημαντική στο άθλημα.

Τέλος, η ευελιξία και ο χρόνος αντίδρασης είναι ζωτικής σημασίας στοιχεία στο οπλοστάσιο του πυγμάχου. Η ταχύτητα ποδιών και χεριών, η δύναμη αντίδρασης και ο συντονισμός χεριών ματιών μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με σωστή προετοιμασία.

ΠΗΓΗ:https://www.sport-fitness-advisor.com/