24/04/2024

Τα καλοκαίρια χτίζουν πρωταθλητές

Άρθρο της Νικολέτας Γκαρέτσου

Οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους έφτασαν στο τέλος. Μια περίοδος μεταβατική, που προσπαθεί ο καθένας να αποθηκεύσει βαθιά στο μυαλό του τις αναμνήσεις του καλοκαιριού και σιγά σιγά να μπει σε ρυθμούς καθημερινότητας και…χειμώνα. 


Για τους πρωταθλητές, τους αθλητές με στόχους και τους μαχητές οι καλοκαιρινές διακοπές ήταν η ευκαιρία να γίνουν καλύτεροι. Να πάρουν μια ανάσα, να δουλέψουν χαλαρά αερόβιο και να θέσουν νέους στόχους. Οι περισσότερες σχολές από τέλη Ιουλίου μέχρι και αρχές Σεπτέμβρη παραμένουν κλειστές. Όμως ο σωστός μαχητής γνωρίζει ότι μακριά από την πόλη, κοντά στη θάλασσα, σε κάποιο βουνό, εκεί που θα περάσει το καλοκαίρι του, μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερος.

Αυτές οι χαλαρές, δίχως πίεση προπονήσεις, οι διαδρομές από την παραλία μέχρι το εξοχικό με ήρεμο τρέξιμο, οι σκιαμαχίες στους πρόποδες ενός βουνού, τα πρωινά γκρουπάκια γυμναστικής που διοργανώνονται ανάμεσα σε φίλους, όλα τα παραπάνω βοηθάνε στο να επιστρέψει κανείς πιο έτοιμος το Σεπτέμβριο για προπόνηση.

Οι στιγμές που ένας αθλητής περνάει με τον εαυτό του, σκεπτόμενος τους στόχους, οι μέρες χωρίς προπόνηση στη σχολή που σου λείπει τόσο πολύ να βάλεις γάντια μα συγχρόνως σε κάνουν να νοσταλγήσεις το άθλημα.

Δεν είναι τυχαίο που οι σχολές και τα γυμναστήρια κάθε Σεπτέμβριο γεμίζουν από φιλόδοξους νέους. Το φθινόπωρο είναι μήνας που πολλοί ονειρεύονται βάθρα, πολύωρες προπονήσεις και συνεχόμενα σπάρινγκ. Βέβαια το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες είναι άλλο κεφάλαιο.

Αν και εσύ είσαι από τους μαχητές εκείνους που θες να πετύχεις, που το χειμώνα προπονείσαι διαρκώς, τότε σίγουρα το καλοκαίρι σου θα προπονήθηκες καλά. Αυτές οι προπονήσεις που εσύ είσαι δάσκαλος του εαυτού σου. Τα τριήμερα στα οποία οι κολλητοί φίλοι δυσανασχετούν επειδή θέλεις να ξυπνάς ξημέρωμα να πας για τρέξιμο.

Τα απογεύματα εκείνα που πήγες για ένα ήρεμο κολύμπι αλλά κατέληξες να κολυμπάς μια ώρα και παραπάνω. Οι στιγμές που προπονήθηκες για σένα, επειδή αγαπάς το σώμα σου και επειδή σέβεσαι τους στόχους που έχεις θέσει για την νέα σεζόν.

Αυτά τα καλοκαίρια τα νοσταλγείς όταν τα πρώτα κρύα εμφανιστούν. Τούτες τις προπονήσεις συντήρησης τις αγαπάς και τις εκτιμάς. Κάπου στη φύση, στην αυλή του εξοχικού, σε ένα μικρό μπαλκόνι ξενοδοχείου, εκεί που ίδρωσες, εκεί που  υποσχέθηκες στον εαυτό σου ότι θα κάνεις 2 σετ κοιλιακών αλλά τελικά έκανες 5. Αυτές οι προπονήσεις σε κάνουν καλύτερο, σου μαθαίνουν να μην αφήνεσαι ποτέ και σε κρατάνε σε φόρμα.

Όταν πια φτάσει εκείνη η Δευτέρα που το γυμναστήριο ή η σχολή σου ανοίξει, στις αρχές του Σεπτέμβρη τότε εσύ θα νιώθεις έτοιμος μα συγχρόνως γεμάτος ενέργεια. Γιατί από τη μια προπονήθηκες από την άλλη όμως δεν ξόδεψες πολύ ενέργεια.

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι σπουδαίο πράγμα για κάθε πρωταθλητή, είναι οι μέρες εκείνες που το σώμα χαλαρώνει, οι συνδυασμοί δουλεύονται στο μυαλό, οι μύες ξεκουράζονται και η φυσική κατάσταση δουλεύεται με σταθερό και χαλαρό τρόπο.

Τώρα που πλέον ο Σεπτέμβρης έχει μπει για τα καλά, έχεις ήδη βάλει στην άκρη τα γάντια, τα μπαντάζ και την κάσκα και είσαι έτοιμος για την πρώτη προπόνηση του χρόνου. Μα βαθιά μέσα σου έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου ότι θα συνεχίσεις τα πρωινά τρεξίματα, ότι θα κολυμπήσεις όλον το χειμώνα, μια υπόσχεση που κάθε χρόνο βάζεις και πως θα συνεχίσεις τις απογευματινές γυμναστικές με τα φιλαράκια στο στίβο.

Το πιο σίγουρο είναι πως όταν το πρόγραμμα δουλειάς και προπόνησης μπουν σε κανονικούς ρυθμούς δεν θα μπορέσεις να ακολουθήσεις τις καλοκαιρινές σου δραστηριότητες.

Μα δεν έχει σημασία αυτή η ιστορία με τις προπονήσεις καλοκαιριού είναι το πιο γλυκό πράγμα ενός πρωταθλητή.
Θυμήσου τη στιγμή που κάνοντας το τρέξιμο σου στις διακοπές συνάντησες κάποιον με τους ίδιους στόχους να τρέχει κοντά σου. Κοιταχτήκατε, χαμογελάσατε και ξέρατε πως οι πρωταθλητές ποτέ δεν το βάζουν κάτω.