29/03/2024

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια του Manny Pacquiao

Σε ένα μικρό χωριό των Φιλιππίνων σε μία φτωχική γειτονιά γεννιόταν πριν από χρόνια ο πρωταθλητής που θα διαφήμιζε την πυγμαχία σε όλο τον κόσμο. 


Ο Manny Pacquiao είναι ένας άνθρωπος αυτοδημιούργητος που ξεκίνησε από το…μηδέν και έφτασε να βρίσκεται στις λίστες με τους πιο πλούσιους αθλητές του πλανήτη κι όλα αυτά με…ταπεινότητα. Ξεκίνησε την πυγμαχία το 1990 όταν ήταν 12 ετών.Κινητήρια δύναμη ο θείος του, με τον Pacman να αποφασίζει τότε να παρατήσει το σχολείο.

Στην αυλή του σπιτιού κυριαρχούσαν τα κοτέτσια. Μία μικρή αυλή που θα μεγάλωνε έναν πρωταθλητή.«Αν δεν ήμουν εγώ δεν θα υπήρχε πρωταθλητής ονόματι Manny Pacquiao», λέει με περηφάνια ο θείος του σήμερα.

Ο Pacquiao περιγράφει το πρώτο παιχνίδι που του κίνησε την περιέργεια.«Όταν είδα το ματς του Buster Douglas με τον Mike Tyson ήμουν σίγουρος πως θα γινόμουν μαχητής. Ήξερα πως τα αουτσάιντερ μπορούν να κερδίζουν συχνά», αναφέρει.

Ο θείος του έστησε ένα δωμάτιο για εκείνον ώστε να κάνει τις προπονήσεις του. Ο Sardo Mejia, το είχε πάρει το ίδιο σοβαρά με τον ανιψιό του και του αγόρασε τα πρώτα του γάντια. 

Ο Pacquiao υστερούσε πολύ σε μυική μάζα και δεν φαινόταν πως θα μπορούσε πετύχει. Μετά από έξι μήνες ο θείος του είχε πειστεί για το αντίθετο.«Είχε φοβερή πειθαρχία. Μάθαινε τα πάντα γρήγορα. Σηκωνόταν στις 04:00 το πρωί να πάει για τζόκινγκ και έκανε μία άσκηση 1000 φορές»!

Στην αρχή η μητέρα του δεν ήθελε ο Manny να γίνει πυγμάχος αλλά παππάς! Όμως η επιμονή του Mejia να τον κάνει μποξέρ υπερίσχυσε μαζί με τις δεκάδες κασέτες του Tyson που έβλεπαν μαζί.

Μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να κερδίσει όλα τα νεανικά τουρνουά στις Φιλιππίνες. Στα 15 βρισκόταν στην Manila, κοιμόταν μέσα στο γυμναστήριο ή στους δρόμους με την γιγάντια επιθυμία να πετύχει.

Άλλωστε του έλειπαν πολλά από μία φυσιολογική ηλικία. Μέχρι τα 10 δεν είχε δει ποτέ του τηλεόραση και δεν είχε πατήσει το πόδι του ποτέ σε μία μεγαλούπολη.  Σε ένα δωμάτιο μαζί με τα τρία του αδέρφια.

Ποιος θα φανταζόταν πως σήμερα έχει μία έπαυλη στο Μπέβερλι Χιλς αξίας 12 εκατομμύρια δολάρια. Για να τον μεγαλώσουν μόχθησαν οι γονείς του και ο πατέρας του έκοβε 70 δέντρα την ημέρα για να ταΐσει την οικογένεια του.

Ήταν τόσο φτωχοί που δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο ρύζι όπως λέει ο χαρακτηριστικά ο άλλος θείος του  Benito Bequilla.

«Ο Manny δεν έχει αλλάξει καθόλου. Ποτέ δεν μας ξέχασε και ο Θεός του έδωσε ότι άξιζε. Πάντα νοιάζεται για τους δικούς του. Είμαστε τόσο περήφανοι».

Ο Pacquiao όταν έγινε πλούσιος έφτιαξε το χωριό του από την αρχή, έδωσε σπίτια και δεν ήθελε καμία ανταμοιβή παρά μόνο την αγάπη των συγχωριανών του. Στο χωριό του άλλωστε δεν υπάρχουν και πολλά να ασχοληθείς. Η θα ψαρέψεις ή θα μαζεύεις καρύδες.

O Pacquiao διανύει πλέον τα 40 του έτη και πάντα επέλεγε καλούς αθλητές και μεγάλα ματς στην πυγμαχία. Έτσι θα κάνει και με τον Adrien Broner είτε χάσει, είτε κερδίσει την επόμενη εβδομάδα, στην συνείδηση μας είναι ένας από τους κορυφαίους μποξέρ που έχει δει ποτέ η γη.