08/05/2024

Τα αβαντάζ ενός αριστερόχειρα στο μποξ

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει ένας προπονητής σε έναν ασκούμενο όταν μπει στο γυμναστήριο είναι για το ποιο χέρι είναι το…καλό του.


Οι αριστερόχειρες φαίνεται πως έχουν κάποια πλεονεκτήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πάνω στην μάχη για να έχουν αβαντάζ έναντι των αντιπάλων στην πυγμαχία. Πάμε να δούμε μερικές ιδέες.

Αριστερόχειρας με κανονική γκαρντ

Στην ιστορία της πυγμαχίας υπάρχουν σπουδαίοι αθλητές που το δυνατό τους χέρι είναι το αριστερό όμως κρατούσαν ορθόδοξη στάση για να μπερδέψουν τον αντίπαλο.

Ενώ οι κλασσικοί αριστερόχειρες αλλάζουν γκαρντ, μερικοί κρατούσαν την ορθόδοξη, ώστε το μπροστινό τους χέρι να διαλύει τον αντίπαλο. Miguel Cotto, Oscar De La Hoya και Mike Tyson ακολουθούσαν το τρικ.

Αλλαγή γκαρντ διαρκώς

Η ευχέρεια που δίνεται στον αριστερόχειρα κατά την διάρκεια του αγώνα είναι να αλλάζει γκαρντ εύκολα, μπερδεύοντας τον αντίπαλο και να γίνεται απρόβλεπτος. Μετρ του είδους ο φοβερός Vasyl Lomachenko αλλά και ο Nonito Donaire που είναι οι μεγαλύτεροι switch-hitters του πλανήτη. Όπως αντιλαμβάνεστε όταν και τα δύο χέρια είναι λειτουργικά μπορούν να γίνουν εξίσου επικίνδυνα.

Το μπροστινό χέρι είναι…όπλο

Η απόσταση που διανύει το μπροστινό χέρι για να καταλήξει στο κεφάλι ή το σώμα του αντιπάλου είναι μικρή σε σχέση με το πίσω χέρι. Αν το αριστερό σου χέρι είναι το καλό θα κάνει σοβαρή ζημιά. Λειτουργεί σαν…βέλος και μπορεί να τρυπήσει την άμυνα του αντιπάλου. Ένας εξαίρετος διεμβολιστής ήταν ο Andre Ward.