19/03/2024

Στέλιος Θεοδωρίδης: Δεν μπορεί να κατηγορηθεί η πυγμαχία για τα τελευταία περιστατικά θανάτου

Ο έμπειρος διαιτητής μιλάει στο Fightsports.gr για τα τέσσερα περιστατικά θανάτου και τον ρόλο της διαιτησίας

Τα συνεχόμενα περιστατικά θανάτων στο σπορ της πυγμαχίας έχουν κλονίσει τον χώρο και ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι είναι αυτό της διαιτησίας.

Δηλαδή αν ο ρόλος του διαιτητή θα μπορούσε να είναι καθοριστικός στην προστασία του αθλητή κατά την διάρκεια του αγώνα. Το 2019 χάθηκαν τέσσερις ζωές και η αύξηση των περιστατικών ήταν ξαφνική και δραματική. Ο Στέλιος Θεοδωρίδης έχει διαιτητεύσει πολλούς αγώνες και μας δίνει την δική του θέση για τα ατυχή περιστατικά.

«Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν της επαγγελματικής πυγμαχίας θα δούμε ότι εδώ και 40 χρόνια που παρακολουθώ ανελλιπώς αγώνες σε όλο τον κόσμο είχαμε ελάχιστα περιστατικά θανάτων. Δεν μπορούμε να συνδέσουμε τα τέσσερα αυτά περιστατικά με γενίκευση.

Δηλαδή θέλω να πω ότι έως σήμερα που μιλάμε έχουν διεξαχθεί χιλιάδες αγώνες χωρίς να συμβεί τίποτα. Αυτό και πάλι δεν σημαίνει ότι το άθλημα αυτό είναι εντελώς ακίνδυνο.

Ποτέ δεν θα το έλεγα αυτό. Ίσα ίσα που είναι από τα πιο δύσκολα και σκληρά αθλήματα στον κόσμο. Αλλά δεν μπορούμε να συνδέσουμε κάποια περιστατικά με γενίκευση . Είναι λάθος και δεν προκύπτει από πουθενά», αναφέρει στα πρώτα του λόγια ο διαιτητής.

Στο κομμάτι της διαιτησίας υπάρχουν σαφείς κανόνες για το πως πρέπει να δράσει ο ρέφερι του αγώνα, κάτι το οποίο υπογραμμίζει στις δηλώσεις του ο κ. Θεοδωρίδης. 

«Στο θέμα διαιτησίας που εκπροσωπώ κιόλας εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Είναι σαφείς οι κανόνες και πολλοί σκληροί θα μπορούσα να πω, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των αθλητών και φυσικά του θεάματος.

Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τεράστια promotions και εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο. Σίγουρα είναι ατυχές το ότι είχαμε τέτοιου είδους ατυχήματα αλλά δεν μπορείς να κατηγορήσεις την πυγμαχία

Όπως και σε πολλά άλλα εξίσου σκληρά αθλήματα υπάρχει πάντα πιθανότητα ατυχήματος έτσι και στην πυγμαχία μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.Δεν μπορείς να αποκλείσεις 100% την πιθανότητα να μην συμβεί κάτι τέτοιο από την άλλη σε τόσο σκληρά αθλήματα πάντα μπορεί να συμβεί κάτι μοιραίο.

Έχουν γίνει πολλές αλλαγές όσον το δυνατόν να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος μέσα από αλλαγές στους κανονισμούς διαχρονικά με υποχρεωτικές εξετάσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για τυχόν πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να προκαλέσει ατύχημα..

Παρόλα αυτά κάποια πράγματα δεν μπορούν να αποφευχθούν  με κανένα τρόπο και κανένα κανόνα. Είναι άτυχης στιγμή που όμως στην ζωή που ζούμε συμβαίνει καθημερινά με χιλιάδες άλλους τρόπους.

Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για ένα άθλημα σπορ που έχει αφήσει ανεξίτηλες στην ιστορία μοναδικές στιγμές από μάχες και από πρόσωπα που ξεχώρισαν και μέσα στο ρινγκ αλλά και έξω σαν μεγάλες προσωπικότητες.

Ελπίζω και εύχομαι να μην έχουμε άλλο τέτοιου είδους περιστατικά. Όλοι εμείς που αγαπάμε την επαγγελματική πυγμαχία ευχόμαστε να είναι όλοι οι αθλητές καλά στην υγεία τους και να μας προσφέρουν το απίστευτο και μοναδικό αυτό θέαμα που κατακλύζει γήπεδα και εντυπωσιάζει όλον τον κόσμο παντού σε όλες τις χώρες».