19/04/2024

Σοβαρές «σκιές» στην σχέση Mayweather και άντι Ντόπινγκ!

Πολλά ερωτήματα για το πόσο αξιόπιστα είναι τα αντιντόπινγκ αποτελέσματα που βγάζει η USADA στο αμερικάνικο μπόξινγκ, καταθέτει ένα φοβερό άρθρο στο αθλητικό σάιτ  SBNATION.

Η USADA είναι η πιο ισχυρή εταιρία ελέγχου για απαγορευμένες ουσίες στις ΗΠΑ και «υποτίθεται» ότι ακολουθεί 100% τα αυστηρά στάνταρ της αντίστοιχης Ολυμπιακής Επιτροπής Αντιντόπινγκ, της WADA.

Γράφω «υποτίθεται» γιατί από ότι φαίνεται από το άρθρο, τελικά η λειτουργία της είναι γεμάτη σκιές και πολλά σοβαρά προβλήματα που θίγουν την αξιοπιστία της.

Το άρθρο έχει στο επίκεντρο της σχέση της συγκεκριμένης εταιρίας με τον Floyd Mayweather, το πιο επιφανή πυγμάχο και έναν αθλητή που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαία του πόσο καθαρός είναι γιατί ακολουθεί «Ολυμπιακού επιπέδου» έλεγχους στους αγώνες του.  Είναι έτσι όμως;

Μάλλον όχι.

Ο παράνομος ορός που έγινε νόμιμος… αναδρομικά

Το  πιο πρόσφατο περιστατικό που δείχνει την πολύ «βολική» σχέση του Floyd με την USADA έχει να κάνει με την χρήση ενός ενδοφλέβιου ορού από τον Αμερικάνο πυγμάχο αμέσως μετά την ζύγισή του με τον Manny Pacquiao. Η χρήση οποιασδήποτε ενδοφλέβιας ουσίας απαγορεύεται κατηγορηματικά από την WADA ακόμη και αν η ουσία είναι απλά νερό αφού η διαδικασία αυτή μπορεί πολύ εύκολα να καλύψει (Masking) άλλες απαγορευμένες ουσίες.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι ατζέντηδες της USADA επισκέφτηκαν εκτάκτως τον Mayweather μετά την ζύγιση και βρήκαν στοιχεία πρόσφατης χρήσης ενδοφλέβιου ορού (IV) στον Floyd. H ομάδα του δικαιολογήθηκε ότι το έκαναν γιατί ήταν αφυδατωμένος και ότι ο ορός περιείχε απλά βιταμίνες.

Αυτό έγινε την 1η Μαΐου το βράδυ ενώ ο αγώνας ήταν την επόμενη, 2 Μαΐου. Από τότε και για 20 ολόκληρες μέρες η USADA ΔΕΝ ενημέρωσε όπως όφειλε την αθλητική επιτροπή του Las Vegas για το εύρημα, ούτε φυσικά την πλευρά του Manny Pacquiao. Αυτό το έκαναν  την 21η με την υποσημείωση ότι η USADA έδωσε άδεια για ιατρικούς λόγους στον Floyd ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ. Δηλαδή, η αίτηση και η έκδοση της άδειας έγινε 20  μέρες αφού πραγματοποιήθηκε η απαγορευμένη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή,  το αίτημα του Manny Pacquiao να κάνει την μέρα του αγώνα μια ένεση με μια νόμιμη ουσία για να μην πονάει το τραυματισμένο χέρι του, απορρίφθηκε από την USADA γιατί η αίτηση δεν έγινε εγκαίρως…

Επιπλέον, η USADA ΔΕΝ είναι η αρμόδια να δίνει τέτοιες άδειες για ιατρικούς λόγους και οι κρατικές αθλητικές επιτροπές έχουν αρχίσει και παίρνουν τα μέτρα τους.
Ο έλεγχος στην διακριτική ευχέρεια του Floyd

Ένα άλλο βασικό στοιχείο που δείχνει πόσο.. επωφελής είναι για τον Floyd Mayweather η σχέση του με την USADA έχει να κάνει με το πότε ακριβώς του γίνονται οι έλεγχοι.

Η USADA ανακοινώνει ότι ακολουθεί τα στάνταρ της WADA τα οποία όμως απαιτούν ο αθλητής να είναι διαθέσιμος 365 μέρες το χρόνο, 7 μέρες την εβδομάδα και 24 ώρες την ημέρα στους ελεγκτές της. Δηλαδή ένας αθλητής Ολυμπιακού επιπέδου ελέγχεται εκτάκτως και χωρίς να έχει κάποια ειδοποίηση σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Ενώ όμως η πλευρά του Floyd λέει ότι γίνεται το ίδιο και σε αυτόν και το χρησιμοποιεί και σαν απόδειξη της καθαρότητάς του η αλήθεια είναι διαφορετική. Σύμφωνα με τα συμβόλαια που υπογράφουν μεταξύ τους, ο έλεγχος στον Floyd ξεκινάει μόλις ανακοινωθεί επίσημα ο αγώνας του. Όχι πιο πριν. Σε αυτή την μάχη με τον Berto δηλαδή, η περίοδος των ελέγχων δεν θα είναι…365 μέρες αλλά μόλις 39 αφού τότε ανακοινώθηκε…

Το καλύτερο σχόλιο είναι αυτό του Victor Conte, του ανθρώπου πίσω από το τεράστιο ντόπινγκ σκάνδαλο της BALCO που πια έχει περάσει στην αντι-ντόπινγκ πλευρά.

« Τα οφέλη των αναβολικών συνεχίζονται για πολλούς μήνες μετά την λήψη τους. Όσοι γνωρίζουν για το θέμα ξέρουν ότι την καλύτερη απόδοση δεν την έχεις όταν είσαι φορτωμένος με αναβολικά αλλά αφού τα σταματήσεις. Δεν ξέρω τι κάνει και τι δεν κάνει ο Mayweather αλλά θα μπορούσε να είναι το εξής: Μόλις τελειώσει ένας αγώνας  χρησιμοποιεί τις ουσίες για γρήγορη αποθεραπεία και ίαση. Έτσι μπορεί να παραμείνει ανενόχλητος μέχρι την ανακοίνωση του επόμενου αγώνα του όταν θα ξεκινήσει ξανά ο έλεγχος και τότε οι ουσίες θα έχουν βγει από τον οργανισμό του. Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει, ξέρω όμως ότι η περίοδος ελέγχου του Floyd γίνεται όλο και πιο μικρή και η USADA του επιτρέπει να το κάνει».

 ….

Αυτά δεν είναι τα μόνα ζητήματα που θίγει το άρθρο για τον Mayweather. Αναφέρεται και σε δημοσιογραφικές πληροφορίες που είχε ο συντάκτης το 2012 όταν ήταν να παίξουν για πρώτη φορά Mayweather και Pacquiao ότι ο πρώτος, στις 3 προηγούμενες μάχες του υπό την USADA με τους Shane Mosley, Victor Ortiz και Miguel Cotto, είχε βρεθεί και τις 3 φορές θετικός σε απαγορευμένες ουσίες στο Α δείγμα τους. Οι πληροφορίες του λένε ότι και τις 3 φορές η USADA χρησιμοποίησε ένα παραθυράκι στον κανονισμό και έδωσε μόνη της στον Floyd «δικαιολογητικό» ότι η χρήση των απαγορευμένων ουσιών έγινε χωρίς την γνώση του ή «κατά λάθος». Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι αν έγιναν έτσι τα πράγματα, δεν χρειάστηκε να ελεγχθεί και το Β δείγμα σε κάθε έλεγχο. Σύμφωνα με τον κανονισμό της WADA πρέπει και το Β να δείξει απαγορευμένες ουσίες. Έτσι, ο Mayweather φέρεται ότι την γλίτωνε κάθε φορά αφού χωρίς Β δεν μπορεί να βγει απόφαση.

Τέλος, η USADA σύμφωνα με το άρθρο έχει πολλές σκιώδεις λειτουργίες. Δεν δίνει στη δημοσιότητα, ούτε καν στην υπεύθυνες αθλητικές επιτροπές, αναλυτικά τα αποτελέσματα των τεστ παρά μόνο δικές της  «περιλήψεις» των αποτελεσμάτων που φυσικά δεν περιέχουν τις ποιοτικές λεπτομέρειες που μπορεί να υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Συντελεστές δηλαδή που ονομάζονται κόκκινες σημαίες (red flags) και δείχνουν στους εξεταστές ότι πρέπει να γίνουν πιο ενδελεχείς έλεγχοι. Όπως πχ το ποσοστό τεστοστερόνης/επιτεστοστερόνη του Floyd στους αγώνες με Ortiz και Guerrero που σαν ποσοστό ήταν μέσα στα όρια αλλά τα επιμέρους ποσά σηκώνουν μια red flag αλλά δεν ελέγχθηκαν ποτέ παραπάνω.

Εξάλλου η USADA δεν κάνει έλεγχο με ισότοπα άνθρακα (carbon isotopes) που είναι πολύ πιο ακριβή στα αποτελέσματα γιατί λένε ότι το κόστος τους είναι πολύ μεγάλο. Όμως η VADA ( ανάλογη εταιρία με την USADA) που κάνει τέτοιο έλεγχο, χρεώνει πολύ μικρότερα ποσά από ότι η USADA στους αγώνες που αναλαμβάνει.

Θέλετε να δείτε και άλλα νούμερα; Η VADA σε 18 αγώνες έχει βρει 3 παραβάτες. Η USADA σε 48 αγώνες μόνο έναν και αυτός ανακοινώθηκε αφού πρώτα το «έβγαλε» δημοσιογράφος.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ, με πολύ μεγαλύτερη ανάλυση και περισσότερα στοιχεία που εμπλέκουν όχι μόνο τον Floyd και την ομάδα του αλλά και άλλους μεγάλους του αθλήματος.