26/04/2024

Σκοτεινές ιστορίες από τις επικές μάχες Leonard και Duran

Το 1980 για πρώτη φορά ο Roberto Duran από τον Παναμά συναντούσε το αγαπημένο παιδί των Αμερικανών τον Sugar Ray Leonard. 


Οι μάχες τους στην πυγμαχία έγιναν…μύθος και οι ιστορίες που τις συνοδεύουν είναι άκρως ενδιαφέρουσες.

Ο Duran στην πρώτη μάχη ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ καθώς προερχόταν από χαμηλότερη κατηγορία την lightweight για να αγωνιστεί με τον καλύτερο της welterweight. Εκείνη η νύχτα όμως ανήκε στον…Παναμέζο που σόκαρε τον πλανήτη και κέρδισε το ματς.Η εκδίκηση ήρθε λίγους μήνες αργότερα.

Bob Arum(ατζέντης του Leonard)

«Ο Leonard ήταν ένας ήρωας για τους Αμερικανούς. Από την άλλη ήταν ένας τύπος που δεν ήξερε κανείς. Ένας λατίνος που ξεχώριζε για την δύναμη του».

Roberto Duran:

«Mου είπαν πως είναι ένας Αμερικανός πολύ καλός πυγμάχος. Πολύ γρήγορος κτλ. Τους είπα να μου τον φέρουν. Έτσι έκλεισε το ματς». 

Sugar Ray Leonard:

«Δεν τον έβλεπα σαν σοβαρό αντίπαλο. Δεν ήξερα τίποτα γι’αυτόν. Ήταν lightweight κατηγορία και δεν τον υπολόγιζα».

Bob Arum:

«Ένας γιατρός βρήκε πρόβλημα στην καρδιά του Duran πριν το ματς. Η ομάδα του πίστευε πως ήταν…δάκτυλος των Αμερικανών για να ακυρωθεί το παιχνίδι. Έφεραν δικός τους γιατρό από τον Παναμά για να τον εξετάσει.Τα αποτελέσματα έδωσαν το…πράσινο φως για να αγωνιστεί». 

Bob Arum:

«Θυμάμαι τον Duran να κατασκοπεύει συνέχεια την γυναίκα του Leonard ακόμα και όταν πήγαινε για ψώνια. Της έλεγε τρελά πράγματα. Πως ο άντρας της είναι άχρηστος και πως μόλις τον δείρει θα έρθει να την βρει»!

Αngelo Dundee(Προπονητής του Leonard)

«Προσπάθησα να ηρεμήσω τον Leonard, αλλά είχε μπει μέσα στο κεφάλι του ο Duran. Τον προσέβαλε μπροστά σε όλο του την οικογένεια. Πως θα μπορούσε να το διαχειριστεί πάνω στο ρινγκ, όταν δεν μπορούσε έξω από αυτό»;

Sugar Ray Leonard

«Προκάλεσε τον ανδρισμό μου ο Duran. Ήταν μεγάλο θέμα για μένα. Δεν ήθελα να πάω στην συνέντευξη τύπου. Δεν ήθελα να έχω σχέση με αυτόν τον άνθρωπο».

Fula Duran(Σύζυγος του Roberto)

«Η κυβέρνηση του Παναμά μας έστειλε σεκιούριτι να μας προσέχουν. Ο Roberto έκανε προπόνηση χωρίς…αύριο. Έφτασε στις ΗΠΑ τρεις εβδομάδες νωρίτερα και κατάφερε να κερδίσει τους…πάντες. Περιμέναμε να στηρίζουν τον Leonard περισσότερο αλλά αγάπησαν τον Duran».

Sugar Ray Leonard: 

«Αυτά που έκανε μου φαίνονταν παράξενα. Κανένας δεν με είχε προσεγγίσει με αυτό τον τρόπο. Κοιτώντας το παρελθόν βλέπω πως το διαχειρίστηκε άψογα. Μπήκε μέσα στο κεφάλι μου».

Joe Frazier(Βετεράνος πρωταθλητής)

«O Roberto Duran μου θύμιζε τον Charles Manson όταν ανέβαινε στο ρινγκ».

Sugar Ray Leonard

«Δεν ήξερα ότι μπορούσε να χτυπήσει τόσο δυνατά. Για 15 γύρους με χτυπούσε ασταμάτητα. Ήθελα να τον εκδικηθώ που ήταν τόσο αγενής. Θύμωσα και ήθελα να τον αντιμετωπίσω με τον δικό του τρόπο. Έκανα μεγάλο λάθος».

Roberto Duran

«Ρώτησα τον εαυτό μου αν μπορώ να τον κερδίσω. Αναρωτήθηκα αν είναι φάντασμα και δεν μπορεί κανείς να τον χτυπήσει. Θα με έδερνε μόνο αν είχα δεμένα χέρια. Αν ήμουν δεμένος σε ένα δέντρο. Ήταν δυνατός αλλά δεν με πλήγωσε. Είχα τόση οργή. Όταν ανεβαίνω πάνω στο ρινγκ θέλω να είμαι ο καλύτερος».

Sugar Ray Leonard

«Ήταν κοντινό ματς αλλά πολύ σκληρό. Θυμάμαι τους γιατρούς να έρχονται στο ξενοδοχείο. Έβγαζαν αίμα τα αυτιά μου μετά το παιχνίδι».

Roberto Durán

«Ήταν ο καλύτερος μαχητής που συνάντησα ποτέ. Χτυπούσε δυνατά μερικές φορές αλλά δεν με βρήκε σε χαλαρή φάση. Ήταν σε καλή κατάσταση, όμως δεν γινόταν αλλιώς αφού θα έπαιζε μαζί μου».

Νοέμβριος του 1980(ρεβάνς)

Roberto Durán

«Nίκησα το είδωλο των ΗΠΑ και αντί να πάω στον Παναμά, πήγα στην Νέα Υόρκη και άρχισα να πίνω ποτά, να τρώω και να κάνω πάρτι με τους εκατομμυριούχους φίλους  μου».

Sugar Ray Leonard

«Πήρα την γυναίκα μου και πήγαμε στην Χαβάη για δύο εβδομάδες. Έτρεχα στην παραλία και κάθε 100 μέτρα συναντούσα κάποιον που μου έλεγε πως στην ρεβάνς θα δείρω τον Duran. Πήγα πίσω στο ξενοδοχείο και ζήτησα να παίξω άμεσα μαζί του»!

Robin Durán(Γιος του Roberto)

«Eίδα ένα ντοκιμαντέρ του Pacquiao να τρέχει με 20 άτομα. Μου θύμισε τον πατέρα μου. Τον ακολουθούσε ένας που κράταγε την τσάντα του, ένας άλλος με κασετόφωνο, και άλλος ένας με ρούχα. Πάλευαν να φτάσουν τον Duran στο τρέξιμο για να είναι κοντά του». 

Fula Duran

«Δεν μπορούσα να τον κουμαντάρω την μέρα του αγώνα. Έτρωγε ότι έβρισκε μπροστά του. Όταν έφτασε η ώρα μου έλεγε πως πονάει το στομάχι του και δεν νιώθει καλά».

Roberto Duran

«Aν με χτυπούσε μωρό θα έπεφτα κάτω. Ήμουν ταλαιπωρημένος. Δε μπορούσα να κάνω τίποτα».

Sugar Ray Leonard

«Eκείνη την νύχτα ήξερα πως θα κερδίσω τον Duran. Θα έδερνα ακόμα και τον Tyson. Όταν τον συνάντησα στο ρινγκ είδα στα μάτια του πως δεν ήταν έτοιμος. Έμοιαζε σαν κουταβάκι. Ήταν ξεκάθαρο πως δεν μπορούσε να παίξει». 

Fula Durán

«Κοίταγα τον Roberto την ώρα που του έδεναν τα χέρια. Έκανε γκριμάτσες και έδειχνε κουρασμένος. Η βραδιά ήταν μία καταστροφή». 

Sugar Ray Leonard

«Ήμουν σίγουρος πως θα τον δείρω. Ξεκίνησε το ματς και ήταν διαφορετικό από το πρώτο. Δεν ήμουν σταθερός στόχος. Έκανα κίνηση συνέχεια. Εκεί απέδειξα πως το μποξ είναι επιστήμη». 

Roberto Durán

«Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Δεν είχα δύναμη. Δεν είχα ενέργεια. Δεν είχα τίποτα και το εκμεταλλεύτηκε». 

Angelo Dundee

«Ένιωσα άσχημα για τον Duran. Ήταν ένας θρύλος που δεν τα παράταγε. Δεν ήθελε όμως να πέσει νοκ άουτ γιατί προς τα εκεί πήγαινε το ματς. Θα ντροπιαζόταν».

Bob Arum

«Ήταν προφανές πως ο Duran δεν μπορούσε να διαχειριστεί την ταχύτητα του Leonard. Όταν τα παράτησε όλοι έμειναν εμβρόντητοι. Για εμάς ήταν κάτι αναμενόμενο».

«Τον έκανα να τα παρατήσει. Για έναν άντρα σαν τον Duran αυτό είναι χειρότερο από το νοκ άουτ».
Ray Arcel
«Κάναμε όλα τα ιατρικά τεστ και ήταν εντάξει. Ίσως έπρεπε να περάσουμε τον Duran από ψυχολογικά τεστ». 
Freddie Brown(βοηθός προπονητή)
«Toν γνώριζα εννέα χρόνια και δεν μπορώ να το εξηγήσω. Υποτίθεται ότι έπρεπε να ήταν τέρας μέσα στο ρινγκ και τα παράτησε. Περιμέναμε πως θα παίξει μέχρι τελικής πτώσεως».
Sugar Ray Leonard 
«Νομίζω ότι έκανα τον Duran να μοιάζει ερασιτέχνης και ο κόσμος δεν μπορεί να το αποδεχτεί εύκολα. Έδειρα έναν θρύλο και τώρα βρίσκουν δικαιολογίες».
Roberto Durán:
«Με παράτησαν μετά το ματς. O Don King με εγκατέλειψε. Δεν μου άφησαν ούτε λεφτά για την πτήση. Γύρισα με ένα βανάκι ενός φίλου μαζί με την οικογένεια μου».
Ray Arcel
«Τον είχα σαν γιο και δεν με απογοήτευσε. Δεν τον κατηγορώ. Δεν τα παρατάει ο Duran. Έφερε δόξα στον Παναμα. Απλά ήταν θύμα των φίλων του. Τον εκμεταλλεύτηκαν».
Don King
«Την επόμενη φορά που θα εκπροσωπήσω τον Duran θα είναι στον πλανήτη Πλούτωνα».