20/04/2024

Πως θα επιλέξεις το σωστό γυμναστήριο για να προπονηθείς

Τα μαχητικά αθλήματα είναι επικίνδυνα εφόσον διδάσκονται από ακατάλληλους ανθρώπους και θέτουν σε κίνδυνο τους ασκούμενους.


Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ο προπονητής να εμπνέει τον ασκούμενο ώστε να έχει την διάθεση να κάνει ένα μαχητικό σπορ, που απαιτεί δυνάμεις, σθένος και ζήλο.

Ο προπονητής πρέπει αρχικά να κρίνει ποιες είναι οι δυνατότητες σου και ανάλογα να σε προπονεί. Μετά από μερικές προπονήσεις έχει πλέον μία σφαιρική εικόνα για το που βρίσκεσαι.

Σημαντικό επίσης είναι να ξεκαθαρίσεις και εσύ μέσα σου τον πραγματικό στόχο. Θέλει να κάνεις πρωταθλητισμό; Είσαι χομπίστας; Θέλεις απλά να γυμναστείς; Ο κάθε στόχος απαιτεί διαφορετική προσέγγιση από τον προπονητή.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ πως κάθε γυμναστήριο έχει την φιλοσοφία του. Μπορεί ένα μαχητικό γυμναστήριο να εστιάζει περισσότερο στο fitness κομμάτι και όχι τόσο στο μαχητικό.

Υπάρχουν πολλά τέτοια γυμναστήρια και είναι μία καλή επιλογή για κάποιον που δεν θέλει να χτυπηθεί.  Ευτυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν καλοί γυμναστές και προπονητές πυγμαχίας. Μπορούν να φτιάξουν μία τέλεια εικόνα, έναν γυμνασμένο ασκούμενο, που όμως δεν κάνει σπάρινγκ και είναι ικανοποιημένος σε αυτό το επίπεδο.

Υπάρχει και αυτός που θέλει να κάνει καριέρα, θα δοκιμαστεί σε πιο δύσκολα επίπεδα, θα κάνει συχνά σπάρινγκ και θα είναι αποφασισμένος να χτυπηθεί. Υπάρχουν επαγγελματικά γυμναστήρια στην Ελλάδα που μπορούν να σε χτίσουν βήμα-βήμα με αυτό τον σκοπό. Το ξεκαθαρίζεις από την αρχή στον κόουτς και εκείνος λαμβάνει τα μέτρα του και αποφασίζει πόσο πρέπει να σε πιέσει.

Η γνωριμία με τον προπονητή από την πρώτη στιγμή είναι καθοριστική. Κάποιοι χαρακτήρες δεν ταιριάζουν από την αρχή. Θα πρέπει απαραιτήτως ο προπονητής να σου είναι συμπαθής. Ακόμα και απρόσιτος να είναι θα πρέπει να κάνεις ένα…τσεκ. Πολλοί προπονητές είναι απόμακροι αλλά σε εμπνέουν κατά την διάρκεια της προπόνησης. Έχεις την δική σου κρίση και αποφασίζεις.

Είναι σημαντικό να δεις μία προπόνηση πριν ξεκινήσεις. Να παρακολουθήσεις ένα σπάρινγκ και να δεις αν ο προπονητής έχει τον έλεγχο αυτού του σπάρινγκ. Αν δεις πως όλα είναι υπό έλεγχο αυτό το γυμναστήριο είναι το κατάλληλο. Αν βλέπεις τους ασκούμενους να χτυπιούνται αλόγιστα ίσως αυτό το γυμναστήριο να μην είναι για σένα.

Πέρασαν οι εποχές που έμπαινες στα γυμναστήρια και σε έδερναν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τα μαχητικά αθλήματα πλέον είναι για όλους και πιστέψτε μας οι προπονητές που δεν έχουν…ρέγουλα στα σπάρινγκ θα χάνουν κόσμο.

Τον αθλητή μπορείς να τον σκληραγωγήσεις μέσω της προπόνησης, βλέποντας τα όρια του. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Ένα ατίθασο παιδί που μπαίνει στο γυμναστήριο αν δεν περιοριστεί πιθανότατα να γίνει και χειρότερο έξω στην ζωή του. Ένας ήπιος άνθρωπος επίσης αν χτυπηθεί πολύ, δεν θα σκληραγωγηθεί, απλά θα φύγει από το gym.

Όλα θέλουν έλεγχο και την βοήθεια του προπονητή, μέσω του διαλόγου. Δεν είναι παράλογο, ο προπονητής πρέπει να είναι ψυχολόγος, παιδαγωγός, γυμναστής και μέντορας. Να εμπνέει σεβασμό και να κάνει τους ασκούμενους να πηγαίνουν με όρεξη στο γυμναστήριο.

Ένα συχνό φαινόμενο που βλέπουμε στα γυμναστήρια είναι η αδιαφορία των προπονητών προς κάποιους ασκούμενους που δεν θεωρούν τόσο ικανούς. Από την στιγμή που κάποιος πληρώνει συνδρομή και βρίσκεται εκεί για να μάθει, αξίζει έστω και λίγης προσοχής σε κάθε προπόνηση όσο κακός παίκτης και να είναι. Πάντα υπάρχουν οι «αγαπημένοι» των προπονητών αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι υπόλοιποι θα είναι φτωχοί συγγενείς.

Αν ένας προπονητής δεν σου δίνει σημασία τότε πρέπει να ανησυχήσεις. Καλύτερα να σου κάνει συνεχώς παρατηρήσεις παρά να σε αγνοεί. Αυτό είναι σήμα πως πρέπει να αλλάξεις gym.

Ο προπονητής πρέπει να ακούει τα «θέλω» του ασκούμενου. Αν δεν νιώθει καλά για να κάνει σπάρινγκ, δεν θα κάνει. Αν δεν μπορεί να κάνει αυτά που κάνει ο διπλανός του, δεν θα τα κάνει. Όλοι έχουν όρια και το ιδεατό είναι ο προπονητής να σου προσφέρει «προκλήσεις» χωρίς να ξεπερνάς τα όρια σου.

Μπορείτε να μπείτε στον μαχητικό οδηγό του Fightsports.gr και να εντοπίσετε την σχολή της αρεσκείας σας ανάλογα με την περιοχή που μένετε εδώ.