24/04/2024

Πυγμαχία: Τρεις Ασκήσεις για την αύξηση της Ιδιοδεκτικότητας

Επιμέλεια: Βασίλης Οικονόμου- επικεφαλής του Fight Academy


Τι είναι η Ιδιοδεκτικότητα;

«Ιδιοδεκτικότητα είναι η ασυνείδητη αντίληψη της κίνησης και του προσανατολισμού στον χώρο, τα οποία προκύπτουν από ερεθίσματα μέσα στο ίδιο το σώμα. Στους ανθρώπους, αυτά τα ερεθίσματα ανιχνεύονται από τα νεύρα του σώματος, καθώς επίσης και από τα ημικυκλικά κανάλια εσωτερικά του αυτιού.»
-The American Heritage® Επιστημονικό λεξικό

Ιδιοδεκτικότητα είναι η αίσθηση του εαυτού. Το σώμα σας έχει ιδιοδεκτικούς υποδοχείς, οι οποίοι είναι αισθητήρες που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την γωνία των αρθρώσεων, το μήκος και την ένταση στους μύες. Αυτό δίνει στον εγκέφαλο υποσυνείδητα επίγνωση του κάθε μέρους του σώματος.
Παρακάτω είναι ένα σύντομο βίντεο για την Ιδιοδεκτικότητα!

Παρακάτω εξηγούμε τρεις τρόπους για να αυξήσουμε την ιδιοδεκτική ικανότητα.

  1. Σκοινάκι

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί πληροφορίες απ’ τις αισθήσεις για να παράγει με ακρίβεια κινητικές εντολές. Κάθε άσκηση που αφορά επαναλαμβανόμενα μοτίβα συντονισμού και κίνησης μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την κιναισθητική και την επίγνωση του χώρου. Το σκοινάκι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκηθούμε στην επίγνωση του χώρου. Παρόμοιες ασκήσεις, όπως οι πλειομετρικές και οι ασκήσεις ευκινησίας συμβάλουν στη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ των μυών και των νεύρων.Επιβάλουμε στο σώμα για να εκτελέσει και να απομνημονεύσει ορισμένες κινήσεις. Με τον καιρό, γίνεται ευκολότερη η εκτέλεση των ασκήσεις αυτών χωρίς πολλή σκέψη, γίνεται δηλαδή μια υποσυνείδητη ρουτίνα.Το σκοινάκι σε συνδυασμό με την πυγμαχία σε τακτική βάση θα αυξήσει την υποσυνείδητη επίγνωση.

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να δείτε ένα παράδειγμα πυγμαχικής άσκησης με σκοινάκι.

Περιστρέφουμε το σκοινάκι μπροστά ενώ βρισκόμαστε σε πυγμαχική στάση, εκτελώντας οποιαδήποτε  γροθιά προς αυτό, χωρίς να χάσουμε την περιστροφική κίνηση ή να μας χτυπήσει το σκοινάκι. Παρακολουθήστε το βίντεο για να πάρετε μια ιδέα!

  1. Πυγμαχία με στόχους

Η Ιδιοδεκτικότητα μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκεται κάθε μέρος του σώματός μας στον χώρο, χωρίς να πρέπει να το κοιτάμε. Ένα απλό παράδειγμα είναι η ικανότητα περπατήματος.

Αυτό το βίντεο δείχνει την ικανότητα ιδιοδεκτικότητας ενός ατόμου. Παρατηρήστε ότι οι κινήσεις του σώματός της είναι όλες από τη μνήμη των μυών. Η στάση, ο βηματισμός, τα χτυπήματα, η ισορροπία, οι κινήσεις του κεφαλιού, και η συνολική θέση του σώματός της στους στόχους απαιτούν ιδιοδεκτικότητα.

 

Η προπόνηση στους στόχους αυξάνουν τις ιδιοδεκτικές απαιτήσεις, βοηθώντας να επιτευχθεί καλύτερη

κατανόηση των κινήσεων του σώματος.

  1. Σκιαμαχία με τα μάτια κλειστά

Το τελευταίο παράδειγμα είναι η εκτέλεση μιας άσκησης με τα μάτια κλειστά. Αυτό επιτρέπει στις άλλες αισθήσεις να είναι πιο οξυμένες. Αυτό επιτρέπει την εκτέλεση κάθε δραστηριότητας χωρίς στην ουσία να υπάρχει παρατήρηση της κίνησης που απαιτείται. Η σκιαμαχία με τα μάτια κλειστά είναι μια ιδανική άσκηση για την αύξηση της ιδιοδεκτικότητας. Δοκιμάστε το σε ασφαλή χώρο και βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χώρο γύρω σας! Κλείστε τα μάτια σας και πυγμαχήστε στον αέρα. Παρατηρείστε  τι αισθάνεστε την ώρα που χτυπάτε. Αυτός είναι ένας γρήγορος και από τους πιο εύκολους τρόπους ενίσχυσης της ιδιοδεκτικότητας.Το κλείσιμο των ματιών θα ενισχύσει και άλλες αισθήσεις και θα αυξήσει την αυτογνωσία, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχετε πιο σταθερές τις επιδιωκόμενες κινήσεις.

Τελευταίες Σκέψεις

Η ανάπτυξη ενός υψηλού επιπέδου ιδιοδεκτικότητας όχι μόνο θα βελτιώσει την αθλητική σας απόδοσης στην κίνηση των ποδιών τους συνδυασμούς και την ισορροπία, αλλά θα σας κάνει πιο χαλαρούς και επιδέξιους σε ότι κάνετε!