28/03/2024

Πυγμαχία: Οι Αυστραλοί διεξάγουν παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας για γκέι

Η πυγμαχία είναι για όλους και οι Αυστραλοί κάνουν ένα βήμα παραπέρα

Οι Αυστραλοί θέλουν να στείλουν το μήνυμα τους κατά της ομοφοβίας με το παγκόσμιο πρωτάθλημα ομοφυλόφιλων που διοργανώνουν στο Σίδνεϋ το 2023. Για πρώτη φορά γίνεται ένα τουρνουά που περιλαμβάνει γκέι πυγμάχους με την κυβέρνηση των Αυστραλών να στηρίζει αυτή την πρόταση.

Η ομοσπονδία πυγμαχίας θα υποστηρίξει τις προσπάθειες του Gay Boxing (WGBC), που είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε από τον Αυστραλό μποξέρ Martin Stark με στόχο την καταπολέμηση της ομοφοβίας και τρανσοφοβίας στο άθλημα.

Ο συγκεκριμένος αθλητής πάσχει από την ασθένεια Addison, μια σπάνια νόσος που χαρακτηρίζεται από προοδευτική και βαθμιαία ανεπάρκεια των επινεφριδίων και ανεπαρκή παραγωγή στεροειδών ορμονών. Ο Stark μπήκε στην πυγμαχία για να μάθει αυτοάμυνα και να αντιμετωπίζει τις ομοφοβικές επιθέσεις.

Η ερασιτεχνική κοινότητα των γκέι στην πυγμαχία της Αυστραλίας βρίσκεται στο αρχικό στάδιο. Δεν υπάρχουν καθιερωμένοι σύλλογοι, όπως στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. 

Η Βρετανή μποξέρ Nicola Adams είναι η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια ομοφυλόφιλη που εκπροσώπησε την Μεγάλη Βρετανία. Κατέχει και δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο και του Λονδίνου.

Η πυγμαχία στην Αυστραλία, δεν είναι μεταξύ των αθλημάτων που έχουν πάρει το ελεύθερο για την συμμετοχή τρανσέξουαλ αθλητών όπως συμβαίνει με το ράγκμπι, το τένις ή το Αυστραλιανού ποδοσφαίρο, ωστόσο η διεξαγωγή των αγώνων πυγμαχίας με γκέι θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα.

Το 2015 σε έρευνα που έγινε, το 80% των αθλητών που είναι ομοφυλόφιλοι αντιμετώπισαν ρατσιστική βία ενώ το 75% που ήταν δηλωμένοι γκέι δεν ήταν ασφαλής ως οπαδοί σε κάποιο event.