24/04/2024

Πυγμαχία: Γιατί ξεχωρίζει από τα άλλα σπορ…

Η υπεροχή της «άγριας ομορφιάς» είναι εδώ και λέγεται πυγμαχία

Ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα μέχρι σήμερα αποδίδει σπουδαίο θέαμα και κερδίζει εκατομμύρια οπαδούς. Η πυγμαχία είναι ένα δύσκολο σπορ με ιδιαιτερότητες όμως γιατί ξεχωρίζει από άλλα δημοφιλή σπορ; Θα προσπαθήσουμε παρακάτω να δώσουμε μία ερμηνεία στις έρευνες που το αναδεικνύουν ως ένα από τα κορυφαία.

Από την στιγμή που δεν είναι ομαδικό σπορ, αναδεικνύεται η πραγματική αξία ενός αθλητή. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα ατομικά αθλήματα που φαίνονται οι επιδόσεις του αθλητή. Τα άλλα δημοφιλή σπορ όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ είναι ομαδικά σπορ και ο παίκτης αποτελεί γρανάζι μίας μηχανής. 

Για παράδειγμα όσο σπουδαίοι και να είναι οι Michael Jordan και Lionel Messi, έχουν δίπλα τους κάποιον που τους καλύπτει, τους βοηθάει. Στην κορύφωση ενός αγώνα στην πυγμαχία, βλέπουμε την πραγματική αξία του αθλητή, που δεν έχει την δυνατότητα να καλύψει τις ατέλειες του. 

Όσον αφορά την σύγκριση με άλλα ατομικά σπορ όπως το τένις ή το γκολφ, η πυγμαχία στηρίζεται πολύ στα βασικά ανθρώπινα ένστικτα. Αν ο Andrea Gassi ή ο Tiger Woods δεν είναι σε καλή μέρα, δεν κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα με τον τρόπο που αγωνίζεται ένας μποξέρ. Αυτό δείχνει τον δείκτη δυσκολίας του αθλήματος. Έχουμε δει πυγμάχους πάνω στο ρινγκ να δίνουν την…ζωή τους για να επιβιώσουν.

Είναι το σπορ που αναδεικνύει την ποικιλία μίας προσωπικότητας. Ο Floyd Mayweather για παράδειγμα είναι εκτός ρινγκ φωνακλάς, προκλητικός, αυτάρεσκος. Μέσα στο ρινγκ είναι πειθαρχημένος, μέστος, ώριμος και με πλάνο. 

Στο σπορ αυτό βλέπουμε να διαπρέπουν άνθρωποι που προέρχονται από φτωχές οικογένειες, ξεκινούν από το μηδέν και φτάνουν στην κορυφή. Άνθρωποι σαν τον Mike Tyson ή τον Bernard Hopkins. Κάποιοι γίνονται παραδείγματα για τους νέους(Manny Pacquiao). 

Mπορεί κάποιος να έχει ζήσει τα χειρότερα παιδικά χρόνια, να έχει ακατάλληλους γονείς, να μην έχει τελειώσει το σχολείο, να καταλήξει στην φυλακή και αυτό το σπορ να του δώσει την δυνατότητα να τα ξεπεράσει χάρη στην θέληση και το ταλέντο.

Μπορεί η πυγμαχία να μην είναι το δημοφιλέστερο σπορ στον πλανήτη αλλά είναι σίγουρα αυτό που απαιτεί και τελικά σου δίνει πολλά…