27/04/2024

Πυγμαχία, βιασμός και καταδίκη: Η άνοδος και η πτώση του Mike Tyson

Μία ιστορία με τα πάνω και τα…κάτω της

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε χθες στο Fox Sports και αναφέρεται στην άνοδο και την πτώση του Mike Tyson με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πως δεν φοβάται τον…θάνατο.

Ο θρυλικός μποξέρ όπως αναφέρει το δημοσίευμα έζησε τρεις ζωές ενός κανονικού ανθρώπου, λόγω της έντονης προσωπικότητας του. Γεννημένος στο Μπρούκλιν ο Iron Mike είχε τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης του θυμού του. Αυτός ίσως ήταν και ένας λόγος που κατέληξε στο ρινγκ και μάλιστα κατάφερε στα 20 χρόνια του να γίνει ο νεότερος heavyweight πρωταθλητής του κόσμου. Έφτασε να διαθέτει μεζονέτες, χρήματα, γυναίκες, όμως έπιασε…πάτο σε σημείο να πάει στην φυλακή, να παραδεχτεί τον εθισμό του στα ναρκωτικά και να χάσει όλα του τα χρήματα. 

Η γειτονιά του Brownsville ήταν από τις πιο κακόφημες οπότε η αφετηρία για εκείνον ήταν γεμάτη εμπόδια. Δεν γνώρισε τον πραγματικό του πατέρα και ο πατριός του σύντομα τους παράτησε. «Ο πατριός μου ήταν ένας συνηθισμένος αλήτης του δρόμου που έμπλεξε», θυμάται. Ο Tyson όπως ήταν επόμενο μπήκε σε συμμορίες ανηλίκων της περιοχής. Πολλές φορές μάλιστα έπεφτε θύμα μπούλινγκ λόγω του ότι ήταν ψευδός και είχε λεπτή φωνή. Αυτό οδήγησε σε πολλούς καυγάδες. Ο Tyson πριν τα 13 του χρόνια συνελήφθη 38 φορές και στάλθηκε στο ίδρυσα Tryson.Είχε κόλλημα με τα περιστέρια και σε μία περίπτωση συνεπλάκη με ένα μεγαλύτερο παιδί επειδή πείραξε ένα από αυτά.

Στα 16 του χρόνια έχασε την μητέρα του.«Δεν είδα ποτέ την μητέρα μου να είναι χαρούμενη για μένα ή να είναι περήφανη για κάτι που έκανα. Με ήξερε σαν ένα παιδί που ήταν στους δρόμους και επέστρεφε με νέα ρούχα κάθε φορά, τα οποία γνώριζε πως δεν είχα πληρώσει. Δεν είχα την ευκαιρία ποτέ να μιλήσω μαζί της. Στην καριέρα μου δεν είχε κάποια επίδραση αυτό, αλλά συναισθηματικά με διέλυσε», αναφέρει.

Στο ίδρυμα συνέβη και κάτι καλό… Γνώρισε τον  Bobby Stewart που ήταν σύμβουλος εκείνη την εποχή και τον μύησε στο μποξ. Ο Stewart είδε σε εκείνον μεγάλες ικανότητες και την επιθετικότητα που θα μπορούσε να μετατρέψει σε κάτι ωφέλιμο. Τότε τον σύστησε στον Cus D’Amato που έγινε ο μέντορας του. Μετά τον θάνατο της μητέρας του Tyson το συναισθηματικό δέσιμο με τον D’ Amato ήταν μεγαλύτερο.

Στο Catskill Boxing Club δούλεψαν ατελείωτες ώρες το  peek-a-boo style(τα χέρια μπροστά στο πρόσωπο) για να πετύχουν. Το 1986 ο Tyson μετρούσε 27 νίκες 25 εκ των οποίων με νοκ άουτ. Ο μποξέρ πήρε την ευκαιρία για έναν παγκόσμιο τίτλο αυτός της WBC. Ήδη πάντως είχε γίνει γνωστό το όνομα του λόγω των εντυπωσιακών τελειωμάτων στα παιχνίδια του. Το ματς του με τονTrevor Berbick προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού. Δύο γύρους άντεξε ο αντίπαλος και ο Tyson τον έστειλε στο καναβάτσο.  Έτσι έγινε ο νεότερος πρωταθλητής στα 20. Μερικές νίκες ακόμη του έφεραν και άλλους τίτλους της WBA, IBF. Όμως ψυχολογικά παρά τις επιτυχίες, ο Tyson υπέφερε. Μετά την κατάκτηση του πρώτου τίτλου έχασε τον μέντορα του Cus D’ Amato που έφυγε από την ζωή. Αυτός ο θάνατος ήταν καταλυτικός για την πτώση του Iron Mike.

Στα τέλη του ’80 και στις αρχές του ’90 ξέφυγε η κατάσταση. Ο πρώτος γάμος με την ηθοποιό Robin Givens τελείωσε σε έναν χρόνο με κατηγορίες για βιαιοπραγίες και κακοποίηση. Η ίδια έλεγε ενώ ήταν μαζί του σε συνέντευξη.«Ζω μία αληθινή κόλαση. Δεν μπορούσα να φανταστώ κάτι χειρότερο».

Ο Tyson καθόταν δίπλα της ανήμπορος να αντιδράσει την ώρα που τον κατηγορούσε πως είναι μανιοκαταθλιπτικός. Αργότερα ο Tyson αποκάλυψε πως της έριξε γροθιά και την αποκάλεσε ως την… πιο απολαυστική που είχε ρίξει στην ζωή του! Το 1991 φτάνει στον… πάτο όταν συλλαμβάνεται για βιασμό της 18χρονης Desiree Washington, η οποία τον κατηγόρησε πως ασέλγησε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου το οποίο βρέθηκαν στην Ινδιανάπολη. 

Ο Tyson τιμωρήθηκε με έξι χρόνια εγκλεισμού. Μετά από τρία χρόνια βγήκε από την φυλακή και ξεκίνησε τους αγώνες. Η επιστροφή προκάλεσε φρενίτιδα και ο Tyson αντάμειψε τους φανς του με νίκες. Το ματς με τον Peter McNeeley έσπασε μάλιστα…ταμεία. Το 1996 κατακτά ξανά την WBC με την νίκη επί του Frank Bruno. H ήττα όμως ο από τον Evander Holyfield αποτέλεσε τροχοπέδη.  Στο δεύτερο ματς που υποτίθεται πως ο Tyson θα έπαιρνε την ρεβάνς, δάγκωσε τα αυτιά του αντιπάλου του. Κομμάτι του αυτού βρέθηκε αργότερα στο καναβάτσο.

Του αφαίρεσαν την άδεια να πυγμαχεί και μαζί ένα βαρύτατο πρόστιμο 2 εκατομμυρίων το οποίο του υπεβλήθη. Στα πικ της καριέρας του τον βλέπουμε να κάνει έξαλλα πάρτι στην βίλα του, όπου επιστράτευε από γυναίκες μέχρι και… τίγρης για να περνάει καλά.  Το 2003 η τράπεζα τον αναγκάζει να κηρύξει πτώχευση κι ας πέρασαν από τα χέρια του 200 εκατομμύρια. Το χρέος του έφτασε τα 15 εκατομμύρια. «Η ζωή είναι ένα χάσιμο χρόνου. Είμαι μία αποτυχία», παραδέχεται αργότερα.«Θέλω να ξεφύγω από αυτή την κατάσταση. Ντρέπομαι για τον εαυτό μου», oμολογεί.

Το 2009 ξεκινάει μία νέα καριέρα στο Χόλιγουντ. Συμμετέχει στην ταινία Hangover όπου ο ρόλος του ήταν ένας αυθεντικός…Tyson. Aργότερα ακολούθησαν και άλλες με τον πυγμάχο να επιστρέφει κάπως στην κανονικότητα.  Σήμερα διατηρεί ένα ράντσο που παράγει μαριχουάνα και φαίνεται να έχει ξεφύγει από τα προβλήματα του παρελθόντος. Εμείς θα μείνουμε στο γεγονός πως ο Tyson σαν αθλητής και πυγμάχος ήταν…αξεπέραστος.