25/04/2024

Προπονήσου όπως οι Κουβανοί: Οι βασικές αρχές μίας…πυγμαχομάνας

Οι Κουβανοί μποξέρ είναι αυτοί που ξεχωρίζουν στο ερασιτεχνικό μποξ παγκοσμίως και αποτελούν ένα αξιόπιστο «εργοστάσιο» πρωταθλητών.


Στα γυμναστήρια τους έχουν την ίδια μεθοδολογία και δίνουν μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια από την πρώτη μέρα της προπόνησης ενός αρχάριου. Ο στόχος είναι να αποβάλλουν τις περιττές ενέργειες που μπορεί να κάνει ένας πυγμάχος και να επικεντρωθούν σε αυτά που εκείνοι θεωρούν βασικές αρχές.

Ο μεγάλος στόχος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ασκούμενος να κατέχει τα βασικά. Πάμε να δούμε μερικά σημαντικά στοιχεία:

Η στάση του πυγμάχου

Για τους Κουβανούς η στάση του πυγμάχου είναι πολύ σημαντική και πάνω σε αυτή «ξετυλίγουν» τις ικανότητες του μποξέρ. Η σωστή στάση θα προστατέψει τον μποξέρ από τις επιθέσεις και παράλληλα θα του δώσει την κατάλληλη θέση για να επιτεθεί.

Το άνοιγμα των ποδιών πρέπει να είναι σταθερό(να μην κλείνουν τα πόδια) και ποτέ πιο κλειστά από τους ώμους. Το μπροστινό πόδι πρέπει να πατάει καλά στο έδαφος. Οι μύτες των ποδιών πρέπει να είναι ελαφρώς διαγώνια. Το πίσω πόδι πρέπει να είναι ελαφρώς προς τα έξω για καλύτερη ισορροπία.

Φανταστεί πως περπατάτε πάνω σε ράγες ενός τρένου. Τα πόδια πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα. Το σώμα είναι ελαφρώς μαζεμένο για να μην αποτελεί στόχο. Το μπροστινό χέρι πρέπει να βρίσκεται περίπου 10 εκατοστά από το σώμα και ψηλά. Οι παλάμες είναι κλειστές και οι καρποί και δικέφαλοι κοιτούν ευθεία. Το πίσω χέρι κλείνει το σαγόνι.

Το σαγόνι είναι προς τα κάτω. Τα χέρια είναι στο ίδιο ύψος μπροστά μας.

Κλασικά λάθη στην στάση: 

Χέρια κατεβασμένα

Αγκώνες ανοιχτοί

Ψηλά το σαγόνι

Η απόσταση των ποδιών είναι τεράστια ή μικρή.

Και τα δύο πόδια είναι ριζωμένα στο έδαφος

Κίνηση

Αφού βρούμε την σωστή γκαρντ ο επόμενος στόχος είναι η κίνηση με τα πόδια. Το λεγόμενο footwork είναι τεράστιο κεφάλαιο για τους Κουβανούς. Ο μποξέρ μαθαίνει να κινείται πλάγια, πίσω ή από πλευρά σε πλευρά. Το επόμενο βήμα είναι το λεγόμενο  el paso péndulo(μέσα-έξω) που έχουμε δει να κάνει άψογα ο Guillermo Rigondeaux. Ο Κουβανός μποξέρ δεν είναι ποτέ ακίνητος.

Γυρίσματα:

To pivot είναι μία από τις αγαπημένες κινήσεις των Κουβανών. Η αλλαγή κατεύθυνσης δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον μποξέρ που βρίσκει το κατάλληλο timing να χτυπήσει. Ο Κουβανός μποξέρ μαθαίνει πρώτα το pivot και μετά να χτυπάει!

Ίσιες γροθιές:

Jab στο κεφάλι και jab στο σώμα. Straight στο κεφάλι και straight στο σώμα

Άπερκατ:

Άπερκατ με το μπροστινό χέρι στο κεφάλι. Άπερκατ με το μπροστινό χέρι στο σώμα. Άπερκατ με το πίσω χέρι στο κεφάλι και στο σώμα.

Hooks:

Και εδώ ο στόχος είναι το κεφάλι και το σώμα.

Άμυνες με τα χέρια:

Το parry και τα μπλοκαρίσματα είναι σε πρώτο πλάνο. Άμυνες με τα πόδια(βήμα πλάγια, πίσω και pivots).

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία και ύστερα σημαντικό μάθημα είναι να αποβάλλουν τις περιττές ενέργειες που σπαταλούν δυνάμεις και αντοχές. Για τους Κουβανούς όλα πρέπει να γίνονται απλά και ποτέ υπερβολικά.

O Rigondeaux έχει προσαρμόσει το στυλ του στον επαγγελματικό κόσμο κάτι που είναι απαραίτητο για να επιβιώσει και θα δείτε αρκετές διαφορές σε σχέση με τα ερασιτεχνικά του παιχνίδια. Έχει κρατήσει όμως κάποια σημαντικά στοιχεία όπως την καλή άμυνα που ξεκινάει μία εξίσου καλή επίθεση και του δίνει το πλεονέκτημα.