25/04/2024

Προετοιμάσου για τους Ολυμπιακούς αγώνες στην πυγμαχία

johnys-personal-training

Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Βασίλη Οικονόμου επικεφαλής του Fight Academy:

Η πυγμαχία (boxing) είναι διαφορετικό από τα άλλα αθλήματα στο ότι ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι πολύ περιορισμένος και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του αθλητή δαπανάται για την προπόνηση. Ο στόχος για τον πυγμάχο  πρέπει να είναι σε άριστη φυσική κατάσταση όταν έρθει η ώρα να ανταγωνιστεί. Οι πυγμάχοι ολυμπιάδας  πρέπει να διαθέτουν μια σειρά από αθλητικές δεξιότητες για να είναι ανταγωνιστικοί. Θα πρέπει να αναπτύξουν τόσο την αερόβια και αναερόβια ικανότητα, καθώς και τα αντανακλαστικά και ευελιξία, κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

 

Αερόβια / Aerobic Boxing Training

Αερόβια αντοχή στην πυγμαχία (boxing) είναι απαραίτητο να διαρκεί στο ρινγκ. Ο αγώνας  αποτελείται από τρείς  γύρους των  τριών  λεπτών με ένα μόνο λεπτό ξεκούρασης μεταξύ των γύρων. Η αερόβια αντοχή  θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλές διαδρομές. Προσπαθήστε να ολοκληρώσετε τέσσερις  μεγάλες διαδρομές τρεξίματος  την εβδομάδα και  κατά μέσο όρο τουλάχιστον πέντε μίλια ανά διαδρομή. Για να βοηθήσουμε  την καλή τεχνική αναπνοής  όταν πυγμαχούμε, ενσωματώστε την  κολύμβηση σε εβδομαδιαία βάση. Κολυμπάτε με ποικίλες τεχνικές  σε όλη την προπόνηση ώστε να εκπαιδεύετε διάφορους μύες, ενώ ταυτόχρονα βοηθάτε την ανάπτυξη καρδιαγγειακής υγείας. Τέλος, σχεδόν κάθε πυγμάχος κατέχει  την τέχνη στο σχοινάκι. Το σχοινάκι  δεν είναι μόνο μια ιδανική αερόβια δραστηριότητα, αλλά επίσης βελτιώνει την ταχύτητα και τα αντανακλαστικά σας.

 

Αναερόβια / Anaerobic Boxing Training

Η αναερόβια προπόνηση πυγμαχίας (boxing) αποτελείται κατά κύριο λόγο από την ανάπτυξη δύναμης και φυσικής κατάστασης. Αυτό σημαίνει δουλειά με τα βάρη. Πρόγραμμα
για την κατάρτιση δύναμης τουλάχιστον τέσσερις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα, με κάθε προπόνηση να διαρκεί περίπου δύο με τρεις ώρες. Μερικοί  πυγμάχοι  μπορούν να αφιερώσουν διπλάσιο χρόνο σε ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ο πυγμάχος δεν μπορεί να παραβλέψει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όταν σηκώνει  βάρη. Η  ανάπτυξη  στα χέρια, τους ώμους και το στήθος είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας όταν ρίχνει γροθιές. Ο κορμός  πρέπει να είναι ισχυρός για να αντέξει στις  γροθιές και να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σώματος σας καθώς ρίξει γροθιές. Τα πόδια πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσουν γρήγορα όταν τοποθετείτε τον εαυτό σας  σε  θέση για γροθιά. Επίσης, θα πρέπει να είναι αρκετά δυνατά  για να σας βοηθήσουν  να παραμείνετε όρθιοι, όταν προσγειώνει ο αντίπαλός σας  μια γροθιά.

 

Αντανακλαστικά / Boxing Reflexes

Τα αξιοσημείωτα  αντανακλαστικά ενός πυγμάχου τον διαφοροποιούν από άλλους τους αθλητές. Ο πυγμάχος  πρέπει να είναι σε θέση να αποφύγει μια επερχόμενη γροθιά και να ρίξει μια CounterPunch μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Για να αναπτύξει τέτοια γρήγορα αντανακλαστικά, εκτελούν τακτικά ασκήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του χρόνου αντίδρασης. Το  Jumping rope (σχοινάκι) είναι ένα από τις  πιο παραδοσιακές  και αποτελεσματικές ασκήσεις που αναπτύσσει τον συντονισμό σας, την ισορροπία και τα αντανακλαστικά. Μία άλλη βασική άσκηση είναι χτυπήματα σε  speed bag (σάκο ταχύτητας) με ρυθμό , γρήγορα. Ο σάκος ταχύτητας (speed bag)  εκπαιδεύει το συντονισμό (timing) σας και τη συνεργασία  χεριού-ματιού. Τέλος, το sparring  (φιλικός αγώνας) σας επιτρέπει  να δοκιμάσετε και να βελτιώσει τα αντανακλαστικά σας ενάντια σε έναν συναθλητή που κινείται και χτυπάει απρόσμενα.

 

Ευκαμψία / Boxing Flexibility

Το να είσαι ανταγωνιστικός στην πυγμαχία (boxing)  είναι σχεδόν αδύνατο αν δεν είσαι ευέλικτος. Το σώμα σας υποβάλλει σε αυστηρή δοκιμασία την ευελιξία κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, και οι μύες σας θα πρέπει να ζεσταθούν  και να τεντωθούν σωστά τη μάχη. Απλά το τέντωμα μόνο πριν από ένα αγώνα δεν είναι αρκετό. Οι διατάσεις ( Stretching ) θα πρέπει να είναι ένα ουσιαστικό μέρος της συνολικής κατάρτισης σας για να εγκλιματίσετε τους μυς σας για του μεγάλου εύρους  κινήσεις των ελιγμών που η πυγμαχία περιέχει. Ποτέ μην τεντώσετε κρύους  μύες, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για τραυματισμό. Εκτελέστε μια ελαφριά αερόβια προθέρμανση, στη συνέχεια μπορεί να αρχίσει το τέντωμα του άνω και κάτω μέρους του σώματος.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://www.livestrong.com/article/466645-olympic-boxing-training-methods/