29/03/2024

Ιστορία του ΜΠΟΞ: Σκότωσε τον αντίπαλο του δύο φορές!

Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από τον τελευταίο του αγώνα το 1965 αλλά ακόμη και σήμερα το όνομα του «Sugar» Ray Robinson έρχεται συνήθως πρώτο στις επιλογές των ανθρώπων του αθλήματος για τον κορυφαίο πυγμάχο όλων των εποχών. Πως να μην είναι έτσι όταν ο «Sugar» ξεκίνησε την καριέρα του στα 19 του και στα 30 είχε ρεκόρ 128–1 με 84 νοκ άουτ και είχε κατακτήσει τίτλους σε δύο διαφορετικές κατηγορίες την εποχή που αυτές ήταν λίγες και με πολλά κιλά διαφοράς μεταξύ τους. Αυτές οι επιτυχίες του μάλιστα οδήγησαν τους δημοσιογράφους της εποχής να φτιάξουν για πρώτη φορά τις pound for pound λίστες και να συγκρίνουν πυγμάχους ανεξαρτήτως κιλών. Από το 1943 μέχρι το 1951 έκανε 91 μάχες σερί αήττητος που σημαίνει ότι έπαιζε πάνω από 10 αγώνες την χρονιά!

dome2

Ο ίδιος δεν διέπρεψε μόνο μέσα στο ρινγκ αλλά και έξω από αυτό αφού ήταν ουσιαστικά ο δημιουργός της έννοιας της κουστωδίας του πυγμάχου, αλλιώς γνωστή και ως entourage, τις μόνιμης συνοδείας ΄των φίλων, φροντιστών και λοιπών συνεργατών που φροντίζουν να έχει ο πρωταθλητής ότι χρειάζεται όταν το χρειάζεται. Μια ματιά στο πως κινείται ο Floyd Mayweather jr σήμερα και θα καταλάβετε.

Sugar-Ray-Robinson4
Ήταν ένας από τους πρώτους αφροαμερικάνους στάρ στις ΗΠΑ και οι παρέες του είχαν ονόματα όπως ο Frank Sinatra, o Nat King Cole, είχε ως σήμα κατατεθέν μια ροζ κάντιλακ και ήταν συχνά πρωτοσέλιδο σε περιοδικά Lifestyle όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη.

Όμως σήμερα δεν θα θυμηθούμε κάποια από τις μεγάλες του επιτυχίες.

Σήμερα θα μιλήσουμε για μια φοβερή σύμπτωση και την τραγική ιστορία του αγώνα του με τον Jimmy Doyle που κόστισε την ζωή του δεύτερο δύο φορές. Μια φορά στα όνειρα του Robinson και μια φορά στον αγώνα.

tumblr_ny52ehtMNN1uaq7mqo2_400

Ήταν μόλις 2 βράδια πριν την υπεράσπιση του τίτλου του ενάντια στον Jimmy Doyle και ο Sugar Ray Robinson είδε στον ύπνο του τον αγώνα που θα έπαιζε μαζί του. Στο όνειρό του χτύπησε τον Doyle με ένα αριστερό hook και τον έβγαλε νοκ άουτ κερδίζοντας τον αγώνα. Αυτός έπεσε στο καναβάτσο και δεν σηκώθηκε ποτέ ξανά.

Ξύπνησε ταραγμένος και το επόμενο πρωί, θεωρώντας ότι το όνειρο ήταν κάποιου είδους προμήνυμα ότι κάτι θα πάει στραβά δηλώνει στους promoters ότι δεν θα αγωνιστεί τελικά. Αυτοί αγχώθηκαν ότι θα χάσουν τα λεφτά τους και προσπαθώντας να τον πείσουν του φέρνουν έναν καθολικό ιερέα ο οποίος τον διαβεβαιώνει ότι αυτά είναι δεισιδαιμονίες και ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Αφού τον πείθει τελικά, η μάχη γίνεται κανονικά.

Έρχεται η μέρα του αγώνα και όλα πάνε όπως ήταν αναμενόμενο. Οι δύο πυγμάχοι δίνουν τα δυνατά τους και ο κόσμος βλέπει μια ωραία μάχη. Όλα αυτά για τους πρώτους 7 γύρους, φτάνοντας στον 8ο όμως,  ο Robinson θα περάσει ένα καθαρό αριστερό Hook στον Doyle και θα τον ξαπλώσει στο καναβάτσο. Ο διαιτητής θα μετρήσει μέχρι το 10 και όταν ο Doyle δεν σηκωθεί δίνει την νίκη στον Robinson με ΤΚΟ. Αυτός, σοκαρισμένος βλέπει τους τραυματιοφορείς να φορτώνουν τον αντίπαλο του στο ασθενοφόρο και να τον τρέχουν στο νοσοκομείο. Αυτή τη φορά δεν ήταν όνειρο ήταν πραγματικότητα. Μερικές ώρες αργότερα ο Doyle ήταν νεκρός.

sugar ray1

O Robinson, εμφανώς σοκαρισμένος, θα πει την ιστορία με το όνειρο έξω από το δωμάτιο του νοσοκομείου σε έναν δημοσιογράφο.

Τις επόμενες μέρες οι αρχές του Cleveland σκέφτονται να απαγγείλουν κατηγορίες στον Sugar Ray για ανθρωποκτονία αλλά τελικά δεν προχωράνε στην πράξη. Αργότερα θα μαθευτεί ότι ο Doyle δεν μπορούσε να βγάλει άδεια και να αγωνιστεί στο Λας Βέγκας γιατί είχε δεχθεί πολλά νοκ άουτ στις προηγούμενες μάχες του και είχε εγκεφαλικά τραύματα. Παρόλα αυτά έπαιξε με τον Robinson αφού υποσχέθηκε στην μητέρα του ότι με τα κέρδη θα της αγόραζε ένα σπίτι.

Όταν το έμαθε αυτό ο Robinson, αποφάσισε να δώσει στην μητέρα του Doyle τα κέρδη του από τις επόμενες μάχες του ώστε να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα.

Ο Doyle ήταν 22 ετών.

mallios2-768x230