28/03/2024

Πουλίκος Τσαγκράκος: H Eλλάδα δεν ευνοεί τους πρωταθλητές

Ο Πουλίκος Τσαγκράκος σπανίως δίνει συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, ωστόσο η πυγμαχική του αξία και ήθος, τον κάνει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες αθλητές στην Ελλάδα. Με μία ντουζίνα τίτλους και με αρκετά ακόμη πυγμαχικά χρόνια μπροστά του, ο Έλληνας πρωταθλητής μίλησε για τις δυσκολίες του αθλήματος, όντας στην χώρα μας και τους στόχους του το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πουλίκο θα θέλαμε αρχικά να μας αναφέρεις το κίνητρο που σε ώθησε να ξεκινήσεις την πυγμαχία;
«Το γεγονός ότι όλοι στην οικογένεια μου ήταν πυγμάχοι, με έκανε και έμενα να ασχοληθώ κ να την αγαπήσω λες και το έκανα μια ζωή»!
Είσαι ένα από τα τοπ ονόματα αν όχι ο κορυφαίος στην Ελλάδα… Πως μπορεί κάποιος να σταθεί σε υψηλό επίπεδο;;
«Καταρχήν σ’ ευχαριστώ!!! Είναι πολύ δύσκολο να ανέβεις ψηλά στην πυγμαχία, αλλά το πιο δύσκολο είναι να μείνεις στην κορυφή, γιατί πέρα απ’ τις συνθήκες που δεν σου επιτρέπουν στην Ελλάδα να κάνεις πρωταθλητισμό, είναι το γεγονός ότι όλοι περιμένουν στην… γωνία για ένα λάθος ή μία κακή σου εμφάνιση, ακόμη και τραυματισμό για να σε «πατήσουν», ώστε να επωφεληθούν. Όχι μόνοι οι αντίπαλοι, γιατί γι’ αυτούς είναι λογικό να θέλουν να κερδίσουν για να πάρουν την θέση σου, αλλά και οι εξωγενείς παράγοντες του αθλήματος».
Θα σε δούμε σε επαγγελματικούς αγώνες η στο εξωτερικό;
«Ελπίζω φέτος να πάει καλά η προετοιμασία μου, μετά απ’ τον σοβαρό τραυματισμό που είχα πέρσι και με κράτησε μακριά απ’ την πρόκριση στους Ολυμπιακούς, διότι τέλος Οκτωβρίου, διεξάγεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Καζακστάν. Τώρα όσον αφορά τους επαγγελματικούς αγώνες, υπάρχει η ΑΙΒΑ( παγκόσμια ομοσπονδία ερασιτεχνικής πυγμαχίας), που διοργανώνει τέτοιους αγώνες χωρίς να σου στερεί το δικαίωμα να πάρεις μέρος στους Ολυμπιακούς. Το επίπεδο εκεί είναι πολύ ψηλό και θα ήθελα να συμμετάσχω».
Προέρχεσαι από άκρως πυγμαχική οικογένεια και ο ξάδερφος σου είναι εξίσου εξαιρετικός. Έχει βοηθήσει όλο αυτό και την δική σου πορεία;;;
«Φυσικά… Απ’ αυτήν έμαθα κιόλας. Ο πατέρας μου κυρίως, σαν προπονητής με έχει φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο. Όσον αφορά τον ξάδερφο μου, ο ένας βοηθάει τον άλλον. Επίσης ο αδερφός μου είναι μικρός δεν έχει παίξει σε πρωτάθλημα ακόμα, όμως τον προετοιμάζουμε»!
Ποιος είναι ο στόχος σου αγωνιστικά και προπονητικά;
« Αγωνιστικά όπως σου είπα θέλω να επανέλθω με μία καλή θέση στο παγκόσμιο αρχικά. Μετά κοιτάζω αυτό με την επαγγελματική ομοσπονδία της ΑΙΒΑ. Προπονητικά, μέσω του γυμναστηρίου μου, που έχω στη Μάνη, ελπίζω τα νέα παιδιά να αγαπήσουν κι αυτά την πυγμαχία και να ασχοληθούν αγωνιστικά, βγάζοντας νέους πρωταθλητές».
Κάποιους Έλληνες αθλητές που ξεχωρίζεις στην πυγμαχία;
« Θα σου πω μόνο για τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι ο Τιγκράν Ουσλιάν, ο οποίος με βοήθησε κιόλας πολύ στην πορείας μου, είναι απ’ τους καλύτερους που έχουν περάσει μαζί με τον Αρτούρ Μικαελιάν, τον Μιχάλη Αρναούτη που κι αυτός με έχει βοηθήσει κι όλοι ξέρουν την πορεία του στον χώρο. Ο Γιώργος Γαζής, Γιώργος Χοτζ, πολύ καλοί πυγμάχοι και αθλητές. Δεν θα σου πω άλλους γιατί έχουμε πολλά ονόματα, κι αυτό δείχνει πως η πυγμαχία στην Ελλάδα μπορεί να έρθει σε καλύτερη θέση, στο διεθνές Ολυμπιακό προσκήνιο, αλλά δεν μας βοηθάει το κράτος».

Κίμωνας Οζζ.