29/03/2024

Ποιοι ανακάλυψαν τον Mike Tyson;

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία αντλούμε από το βιβλίο του Richard Williams ονόματι «Scream: The Tyson Tapes by Jonathan Rendall» για το πως ανακαλύφθηκε ο Mike Tyson στην ηλικία των 12. 


Η ιστορία αυτή γίνεται γνωστή από τους κοντινούς ανθρώπους του Tyson. Ήταν Μάρτιος του 1981 και ο Mike Tyson καθόταν ως επιβάτης σε λεωφορείο που πήγαινε στο αναμορφωτήριο του Tryon. Εκεί γνώρισε τον σύμβουλο και πρώην μποξέρ Bobby Stewart. Ο άνθρωπος που αργότερα θα άνοιγε την πόρτα στον Tyson για την πυγμαχία. Ο Tyson ξεχώριζε από τα άλλα παιδιά, καθώς παρά το νεαρό της ηλικίας του(12 ετών) έδειχνε τουλάχιστον 20 ετών.

Ο Tyson δεν είχε ιδιαίτερες επαφές με την μητέρα του ωστόσο έτρεφε τεράστια αγάπη για την αδερφή του Denise. Εκείνη έλεγε πως ήταν περήφανη για τον αδερφό της. Ο Stewart στο μεταξύ που είχε κάποιους επαγγελματικούς αγώνες αποφάσισε να πάει για οντισιόν(σπάρινγκ) τον Tyson σε ένα γυμναστήριο όπου θα ήταν ο Cus D’amato. Ο άνθρωπος που πίστεψε στον Tyson και έφτασε μέχρι την υιοθεσία του.

Ο Stewart σκόπευε να τους πει πως ο Tyson δεν έχει κάνει προπονήσεις και πως είναι πηγαίο ταλέντο. Ο Stewart και ο Tyson ανέπτυξαν μία στενή σχέση και παρά το ότι o ένας ήταν λευκός και ο άλλος μαύρος τα πήγαιναν περίφημα. Eκείνη την εποχή υπήρχε τεράστια προκατάληψη και πάντα ο κόσμος έβλεπε με καχυποψία τέτοιες σχέσεις.  Ο Stewart είχε οικονομική άνεση, ο Tyson ήταν απλά ένας πιτσιρικάς που περιφερόταν στους δρόμους όμως είχαν «χημεία».

Όταν έφτασαν στo Catskill gym για να δοκιμαστεί, ο Tyson εξεπλάγην με την ομορφιά της γειτονιάς. Άλλωστε στο Μπρούκλιν απ’ όπου προερχόταν, συνήθιζε να γυρίζει με τους Puma Boys το μόνο που είχε μάθει ήταν να κλέβει πορτοφόλια. Ήταν ο πιο γρήγορος της παρέας γι’αυτό και τα αγόρια της υπόλοιπης συμμορίας ήθελαν να τον έχουν μαζί τους.

Το «παράσημο» για εκείνον ήταν να μην πιαστεί από τους αστυνομικούς και να κρατήσει την λεία. Αρκετές φορές δεν το κατάφερε(40 συλλήψεις).

Kevin Rooney(Πρώην προπονητής): Ο Tyson ήταν ένας απλός αλήτης

«Ο Tyson ήταν ένας αλήτης. Έλεγε ότι είχε κάνει πολλά εγκλήματα αλλά δεν τον πιστεύαμε. Η μητέρα του και ο πατέρας του δεν ενδιαφέρονταν για εκείνον. Είχε ήδη φάκελο στην αστυνομία από τα εννιά. Ο Stewart τον ανέλαβε με τον όρο να κόψει τις παρανομίες.

Μου είπε ο Stewart πως θα τον έφερνε στο γυμναστήριο για να κάνει σπάρινγκ με τον ίδιο. Ήταν ενδιαφέρον και ήθελα να το δω».

Teddy Atlas(Πρώην προπονητής)

«Καταλάβαινα από που προερχόταν ο Tyson, πως παρά την ηλικία του είχε κάνει φυλακή. Εμείς θέλαμε απλά να τον δούμε. Δεν θα τον προπονούσαμε σίγουρα. Και αν τον βάζαμε στην ομάδα δεν θα ξεκινούσε αμέσως την πυγμαχία. Έτσι λειτουργούσαμε».

Johnny Bos(Matchmaker): Τελικά δεν ήταν τόσο κακός όσο έλεγε

«Νομίζαμε πως ήταν ένα κακό παιδί, αλλά έχω δει και χειρότερα. Από εκεί που ήμουν εγώ είχε πολλούς σαν και αυτόν. Δεν ήταν τελικά τόσο κακός όσο το… έπαιζε».

Ο Tyson και ο Stewart έκαναν δύο γύρους μόνο. H μύτη του Tyson αιμορραγούσε και οι μάρτυρες λένε πως περίμενε πως και πως να διακοπεί το σπάρινγκ. Ο Tyson πήγε στα αποδυτήρια απογοητευμένος και τότε ο Cus D’Amato είπε:«Αυτός είναι ο επόμενος πρωταθλητής της βαριάς κατηγορίας», εκπλήσσοντας τους πάντες.

Τeddy Atlas: Για δύο χρόνια δεν έβγαλε σταγόνα αίμα ο Tyson!

«Όταν έγινε το σπάρινγκ με τον Stewart το σταμάτησα εγώ. Του είπα να κατέβει από το ρινγκ αλλά ο Tyson αρνήθηκε γιατί ήθελε να δείξει πως μπορεί να περάσει την οντισιόν. Έκτοτε πέρασαν δύο χρόνια και δεν κατάφερε κανείς άλλος να του ανοίξει την μύτη»!

*Παρά το ότι το σπάρινγκ δεν πήγε καλά(ο Tyson ήταν μόλις 12 ετών και ο αντίπαλος 27), ο D’Amato πίστεψε σε εκείνον. Είδε τα φυσικά του προσόντα και θεωρούσε  πως μπορούσε να τα εξελίξει. Τελικά δικαιώθηκε καθ’ότι ο Tyson άφησε εποχή και έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους μποξέρ του πλανήτη.