20/04/2024

Πέντε λόγοι να επιλέξεις το μποξ για να γυμναστείς

Είναι βάρβαρο; Είναι επικίνδυνο; Για όσους έχουν κάνει μία προπόνηση πυγμαχίας, θα σας διαψεύσουν κατηγορηματικά. 


Αρκεί να αναρωτηθεί κάποιος γιατί αυτού του είδους η προπόνηση είναι πρώτη επιλογή για τους διάσημους. Τα σέξι κορίτσια της Victoria’s Secret, o Tom Hardy και εκατοντάδες celebrities από διάφορους τομείς, έχουν στο πρόγραμμα τους την πυγμαχία.

Αν τους ρωτήσεις θα σου πουν πως είναι το «φάρμακο» για την καταπολέμηση των κρίσεων πανικού, του στρες και δυναμώνει την αυτοπεποίθηση.

Αν ανησυχείς για το μαυρισμένο μάτι που θα αποκομίσεις, πέραν του ότι πρέπει να είσαι άτυχος, πλέον τα σύγχρονα γυμναστήρια σε γυμνάζουν χωρίς επαφή. Είναι λοιπόν επιλογή σου το πόσο θα ανεβάσεις την ένταση. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.

Δυναμώνεις τον κορμό σου

Το ωραίο σώμα είναι πάντα ένα μεγάλο κίνητρο για τους ασκούμενος. Ο τρόπος που κάποιος πυγμαχεί, η στάση του σώματος και η δύναμη που μεταφέρεται από το σώμα στην γροθιά συμβάλλουν για να δυναμώσεις τον κορμό σου και κατ’επέκταση να σμιλεύσεις το σώμα.

Και υπάρχει και ένα πολύ καλό νέο για όλους. Δεν χρειάζεται να είσαι ο Tyson για να δεις τα οφέλη. Μπορείς και σε επίπεδο προπόνησης να γυμνάζεσαι και να δυναμώσεις εξίσου.

Γυμνάζεσαι απ’ την κορυφή μέχρι τα…νύχια

Είναι τρομερό το γεγονός πως η πυγμαχία απασχολεί μέχρι και το μικρό δάχτυλο του ποδιού σας. Εκτός από την φυσική κατάσταση που μπορεί να αποκτήσει κανείς, με προπονήσεις υψηλής έντασης έχει αποδειχτεί πως την ώρα της προπόνησης δεν απομονώνεται κάποιος μυς όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα βάρη. Όταν ρίχνεις μία γροθιά, συμβάλλουν μέχρι και τα δάχτυλα των ποδιών, οι ώμοι, η μέση κτλ.

Βοηθάει στην εγρήγορση του μυαλού

Την αποκαλούν «γλυκιά επιστήμη». Γιατί άραγε; Η πυγμαχία είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αποφορτίσει κάποιος το μυαλό του από τις ευθύνες της καθημερινότητας.

Άνθρωπος χωρίς άγχος είναι ο ευτυχισμένος. Το μποξ σε αναγκάζει να έχεις την ευθύνη του σώματος σου κατά την διάρκεια που πυγμαχείς.

Που πρέπει να βρίσκεται το σώμα, πως πρέπει να προστατευτεί. Το μυαλό δουλεύει για καλό σκοπό και σε «ξυπνάει» από το λήθαργο της ρουτίνας που μπορεί να μπαίνεις καθημερινά.

Χτίζεις χαρακτήρα

Η εποχή που ζούμε γεννά ευάλωτους ανθρώπους. Δεν είναι κακό να είναι κάποιος ευαίσθητος αλλά δυστυχώς στην ζωή πρέπει να δίνουμε μάχες καθημερινά. Τα εφόδια για μία μάχη τα δίνει το μποξ που είναι η προσομοίωση της ζωής.

Οι γυναίκες για παράδειγμα το επιλέγουν διότι θέλουν να νιώθουν αυτοπεποίθηση και να μπορούν να αμυνθούν. Το μποξ δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως θα γλιτώσεις μία επίθεση, αλλά σίγουρα θα σε μάθει να διαχειρίζεσαι διαφορετικά τις δύσκολες καταστάσεις.

Είναι μία φτηνή ενασχόληση

Δεν χρειάζεσαι μία περιουσία ούτε θεωρείται ακριβό σπορ το μποξ. Ο εξοπλισμός με τα βασικά, γάντια, μπαντάζ, μασελάκι, κάσκα να σου βγει κοντά στα 70 ευρώ.

Τα πληρώνεις μία φορά και μετά η συνδρομή σου. Υπάρχουν γυμναστήρια προσιτά και άλλα πιο ακριβά αλλά ακόμα κι αν επιλέξεις «πολυτέλεια» είναι και πάλι προσιτή σε σχέση με άλλα σπορ που πραγματικά ένας μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να πληρώσει.

Τις καλύτερες σχολές boxing μπορείτε να βρείτε στον μαχητικό οδηγό του Fightsports.gr εδώ.