20/04/2024

Οι μυς που βοηθούν για να πυγχαχείς σωστά

Ποιοι είναι άραγε οι πιο σημαντικοί μυς για να πυγμαχείς σωστά; Κάποιος ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εκγύμναση του σώματος του θα έλεγε πως αρκούν τα δυνατά χέρια για να πυγμαχεί κανείς. Κι όμως δεν είναι τόσο απλό. Πάμε να δούμε ποιοι μυς συμβάλλουν για να πυγμαχείς σωστά.

Πόδια

Όλη η δύναμη του σώματος προέρχεται από το έδαφος. Είναι κάτι που ισχυρίζονται και οι Κινέζοι. Τα πόδια συνδέουν το σώμα με το έδαφος και ως εκ τούτου είναι μείζονος σημασίας για να γίνεις δυνατός πυγμάχος. Τα πόδια σε βοηθούν να χτυπήσεις, να στρίψεις και γενικότερα να γίνεις αποτελεσματικός.

 Μέση

Η μέση κρατάει το πάνω μέρος του σώματος αλλά και το κάτω. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του σώματος που όπως γνωρίζεις αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να πυγμαχείς. Επίσης συμβάλλει στην δύναμη του χτυπήματος. Δυνατή μέση σημαίνει δυνατά χτυπήματα.

 Κοιλιακοί

Οι κοιλιακοί επίσης κρατούν όλο το σώμα δυνατό. Δεν μιλάμε για καλλίγραμμους κοιλιακούς αλλά για δυνατούς. Σε βοηθούν να αναπνέεις σωστά όταν χτυπάς.

 Πλάτη

Η πλάτη κρατάει σε συνοχή όλο το σώμα σου όταν χτυπάει και παίζει επίσης σπουδαίο ρόλο σε αυτό που Punch Recovery. Η ταχύτητα του χτυπήματος πρέπει να είναι η σωστή τόσο στην επαφή όσο και στην επιστροφή του. Πολλές φορές βλέπουμε αθλητές με υπερβολικούς μυς και μεγάλες πλάτες να είναι αργοί. Αυτό δεν είναι το ιδανικό. Δυνατή πλάτη χωρίς υπερβολές για ταχύτητα και δύναμη.

 Ώμοι

Οι σημαντικότεροι μυς για το χτύπημα. Όταν βλέπεις έναν πυγμάχο κουρασμένο μετά από αρκετούς γύρους συνήθως είναι διότι δεν τον κρατούν οι ώμοι του. Αν θέλεις λοιπόν να χτυπάς δυνατά και να κρατάς τα χέρια ψηλά, δυνάμωσε τους ώμους σου.

Χέρια

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά αφού αυτά κάνουν την άμεση επαφή. Μπορεί να μην είναι αυτά που παράγουν την δύναμη των χτυπημάτων, αλλά αυτά είναι που την εκφράζουν. Το σημαντικότερο είναι τα χέρια να είναι γρήγορα και όχι δυνατά. Άλλωστε η ταχύτητα είναι αυτό που θα δώσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Όπως είπαμε και παραπάνω το ζητούμενο δεν είναι μόνο να χτυπάς αλλά να μαζεύεις και τα χέρια σου άμεσα.

 Στήθος

Το στήθος συνδέει ώμους, χέρια και συνδυαστικά σου δίνει δύναμη στα χτυπήματα. Πολλοί θεωρούν πως το στήθος είναι αυτό που σου δίνει την έκρηξη στο χτύπημα.

Μικροί μυς

Ο λαιμός για παράδειγμα. Πολλοί αθλητές βασίζουν τις προσποιήσεις και την κίνηση τους στο κεφάλι για να γίνονται απρόβλεπτοι. Οι κινήσεις αυτές απαιτούν δυνατό λαιμό. Επίσης οι αρχάριοι που είναι συνήθως σφιγμένοι όταν χτυπούν σφίγγουν και τον λαιμό τους με αποτέλεσμα να χάνεται η δύναμη μέχρι την επαφή. Αν καταφέρει ο πυγμάχος να μαλακώσει σωματικά και δη στον λαιμό, το χτύπημα του θα είναι σίγουρα αποτελεσματικότερο.