26/04/2024

Οι αδερφές Rahimi έφυγαν κυνηγημένες από τους Ταλιμπάν επειδή πυγμαχούσαν!

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία βλέπει το φως της δημοσιότητας για την αγριότητα που επικρατεί στο Αφγανιστάν

Ποια είναι τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν;

Οι αδερφές Rahimi ρίχνουν φως σε μία ιστορία που φαίνεται εξωφρενική για τα δικά μας δεδομένα και όμως είναι μία ωμή αλήθεια που επικρατεί σε πολλές χώρες του Ισλάμ. Οι αδελφές Rahimi σήμερα βρίσκονται στην Ισπανία όπου τους έχει παραχωρηθεί άσυλο, λόγω του ότι ήταν κυνηγημένες από τους Ταλιμπάν επειδή έκαναν προπονήσεις πυγμαχίας!

«Δεν μπορούσαμε να μείνουμε εκεί», εξηγεί η  Shabnam.»Στο Αφγανιστάν δεν έχουμε δικαιώματα, δεν έχουμε ζωή. Κουράστηκα να κλαίω μέρα νύχτα και να φοβάμαι για την ζωή μου. Βγαίναμε το πρωί για να πάμε να προπονηθούμε και δεν ξέραμε αν θα γυρίσουμε ζωντανές», αναφέρει.

Εκείνη και η αδερφή της  Sadaf εγκατέλειψαν την χώρα το 2016 φτάνοντας στην Μαδρίτη και γνωρίζοντας πως δεν θα ξαναδούν την οικογένεια τους, που έμεινε πίσω. Αυτό έγινε υπό άκρα μυστικότητα διότι ακόμα και οι γείτονες συνωμοτούσαν υπέρ των Ταλιμπάν!

Οι δύο αδερφές είναι ευτυχισμένες στην Ισπανία αφού έχουν το δικαίωμα να εργαστούν και να κάνουν το αγαπημένο τους σπορ την πυγμαχία. Η Sadaf ήταν η πρώτη γυναίκα που αγωνίστηκε για την Εθνική ομάδα του Αφγανιστάν αλλά αυτό έγινε με πολύ…αγώνα.

«Φοβόμουν πολύ. Κάποιος από την ομοσπονδία με είχε απειλήσει πως θα μου ρίξει οξύ αν με πετύχει στον δρόμο! Έπρεπε να κρυβόμαστε γιατί οι Ταλιμπάν θεωρούσαν πως είναι φεμινιστικό να κάνουμε πυγμαχία. Δεν θέλουν η γυναίκα να έχει ρόλο στην κοινωνία. Μας έστειλαν ένα γράμμα και μας έλεγαν πως θα μας κάνουν επίθεση εκεί που προπονούμαστε», υπογραμμίζει.

Ο προπονητής των δύο κοριτσιών ο Sabir, ήταν ο ο μόνος που πάλευε γι’αυτή την κατάσταση μαζί με την οικογένεια των κοριτσιών που αρνήθηκαν να τις παντρέψουν όπως επιτάσσει η παράδοση.«Έβλεπα την Laila Ali και ονειρευόμουν κι εγώ να κάνω κάτι αντίστοιχο μία μέρα», αναφέρει η Sadaf.

H Sadaf επιλέχθηκε στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου να εκπροσωπήσει την χώρα της και τελικά αντικαταστάθηκε από έναν άντρα μποξέρ!«Δεν ακολουθήσαμε την παράδοση, να παντρευτούμε, να κάνουμε παιδιά, δουλειές στο σπίτι», τονίζει.

Σε μία περίπτωση το ένα από τα κορίτσια βρισκόταν σε λεωφορείο όταν της έπεσε το γάντι από την τσάντα. Τότε μία γυναίκα άρχισε να φωνάζει πως εντόπισε μία…μποξέρ. Την περικύκλωσαν πολλοί άντρες και την απειλούσαν. 

«Μας κατηγόρησαν σε κάποιους αγώνες στην Μογγολία πως κάναμε σεξ με έναν προπονητή για να μας σταματήσουν. Εμείς δεν είχαμε κάνει τίποτα αλλά η φήμη είχε εξαπλωθεί για εμάς», τονίζουν.

 Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο όμως σαν… από μηχανής Θεός προέκυψε μία ευκαιρία για ένα ντοκιμαντέρ στην Ισπανία. Εκεί ζήτησαν άσυλο και τελικά τους δόθηκε από τους παραγωγούς.«Πήραμε απόφαση να το κάνουμε γιατί η ζωή μας θα ήταν ένα μαρτύριο», καταλήγουν.

Η Sadaf δουλεύει σαν οδοκαθαρίστρια στην Μαδρίτη και παράλληλα προπονείται. Αντίστοιχα η Shabnam είναι ταμίας σε σουπερμάρκετ και κάνει το σπορ που αγαπάει. Είναι και οι δύο ευτυχισμένες που έχουν τουλάχιστον τα στοιχειώδη..

Η ιστορία τους έχει γίνει ευρέως γνωστή και είναι μία από τις χιλιάδες που αποδεικνύουν πως το μεγαλύτερο αγαθό στην ζωή είναι η ελευθερία.