26/04/2024

Οδηγός για προπόνηση στο σπίτι: Τα τέσσερα σημαντικά βήματα

Μην χάνεις την πίστη σου και πίεσε τον εαυτό σου όπου κι αν βρίσκεσαι

Η περίοδος αυτή ενδείκνυται για προπονήσεις στο σπίτι κι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα και δεν θέλουν να ρισκάρουν ιδιαίτερα, βγαίνοντας έξω, μπορούν να βρουν τρόπους να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση.

Η γυμναστική όμως δεν αφορά μόνο την σωματική υγεία αλλά και την πνευματική. Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που χρειάζεται Ιώβεια υπομονή, η σωματική άσκηση θα είναι ένα εφόδιο. Σε κάθε γύρο που ακολουθούμε είναι τρίλεπτος με ένα λεπτό ξεκούραση. Ιδανικά όλοι οι γύροι μαζί μπορούν να φτάσουν τους οκτώ με δέκα. Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε βήμα-βήμα.

Ένα χρονόμετρο

Υπάρχουν πολλά application για το κινητό ή ακόμα και ένα απλό χρονόμετρο που θα μας χρησιμεύσει. Για παράδειγμα το Boxing Round Interval Timer, είναι ένα πολύ απλό app που μετράει τους γύρους που θα κάνεις. 

Για να υπάρχει ακρίβεια στους γύρους και στην γυμναστική σου, απαραιτήτως πρέπει να έχεις χρονόμετρο.

Σκοινάκι

Το σκοινάκι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ζεσταθείς πριν την προπόνηση. Ένας πολύ καλός τρόπος επίσης να αυξήσεις την αντοχή σου και να βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση. Eίτε με επιτόπια άλματα αν δεν διαθέτεις σκοινάκι, είναι ότι καλύτερο για να μπεις στα δύσκολα. Αυτό μπορείς να το κάνεις πέντε λεπτά κάθε μέρα. 

Σκιαμαχία

Κράτα τα χέρια σου ψηλά, κλείσε τους αγκώνες τους και ξεκίνα. Την ώρα που σκιαμαχείς απαραιτήτως θα πρέπει να κινείσαι προς όλες τις κατευθύνσεις, γιατί τα πόδια είναι αυτά που φέρουν και τα χέρια, σε κάθε επίθεση. 

Ο σκοπός είναι να ανεβάσεις παλμούς, ενώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ελαφριά βαράκια για να σε πιάσει περισσότερο. Μπουκαλάκια με νερό, ή κονσέρβες μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν τα βαράκια, που ίσως να μην διαθέτεις.

Πέντε με επτά γύρους σκιαμαχίας, ακολουθώντας μάλιστα και κάποιους συγκεκριμένους συνδυασμούς είναι ιδανικοί. Μπορείτε εδώ να βρείτε έναν σχετικό οδηγό τεχνικών. O λόγος που κάνουμε σκιαμαχία είναι για να βελτιώσουμε την τεχνική μας ώστε αργότερα να μας βγει καλύτερα το πλάνο πάνω στο ρινγκ.

Γυμναστική, ασκήσεις για τον κορμό

Η γυμναστική είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και ιδιαίτερα για τον κορμό. Σανίδα, καθίσματα, κοιλιακοί, Push Ups, είναι οι βασικές ασκήσεις που πρέπει να κάνεις καθημερινά. Τρία σετ από ένα λεπτό για την κάθε άσκηση είναι ιδανικά.

Γνωρίζουμε πως μπορεί να σου λείπουν σημαντικά «εργαλεία» που χρησιμοποιούσες στο γυμναστήριο και ίσως τώρα να μην τα έχεις(Σάκος, στόχοι κτλ). Μην χάνεις την όρεξη σου όμως γιατί η γυμναστική είναι αυτή που θα σε εκτονώσει. Οτιδήποτε από αυτά και να ακολουθήσεις θα είναι πιο ωφέλιμο από το να κάθεσαι στον καναπέ.