18/04/2024

Νοκ άουτ (Κ.Ο): Προστατευτικά μέτρα για την υγεία του πυγμάχου

Eπιμέλεια του άρθρου, ο Βασίλης Οικονόμου επικεφαλής του Fight Academy. 


 

Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για τη μη προστασία των πυγμάχων και γενικότερα των αθλητών πολεμικών τεχνών & μαχητικών σπορ στην Ελλάδα και το κατά πόσο τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία τους. Δυστυχώς αυτό έρχεται πάντα μετά από κάποιο δυσάρεστο γεγονός που μας θυμίζει την έλλειψη και πολύ σύντομα ξεχνιέται αφού η μνήμη χρυσόψαρου μας χαρακτηρίζει ως νεοέλληνες.

Οι περισσότεροι έχουμε γίνει μάρτυρες κακής διαχείρισης από τους προπονητές. Αυτό γίνεται είτε σε προπονήσεις με υπερβολικά σε αριθμό σπάρινγκ, ένταση, πολλούς γύρους, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (μικρά γάντια, χωρίς κάσκα κλπ), σπάρινγκ με μεγάλη διαφορά στο επίπεδο των αθλητών, είτε σε αγώνες που βλέπουμε αθλητές μετά από Νοκ-άουτ ή βαριά Νοκ-ντάουν να ξανά παίζουν μέσα σε λιγότερο από δυο εβδομάδες.

Ένας παράγοντας που παίζει ρόλο σε αυτό είναι σίγουρα η εγκληματική αδιαφορία, αλλά σε έναν εξίσου μεγάλο βαθμό παίζει ρόλο η άγνοια.

Τα παρακάτω προστατευτικά μέτρα είναι αυτά που ισχύουν για τις διοργανώσεις της AIBA (International Boxing Association) και είναι ένας πολύ καλός μπούσουλας για να ακλουθούμε όλοι οι προπονητές που ενδιαφερόμαστε πρώτα για την υγεία των αθλητών μας και μετά για οποιοδήποτε ιδιοτελή στόχο.

 AIBA Προστατευτικά Yγειονομικά Mέτρα

  • Ένα Νοκ-άουτ

Ένας πυγμάχος που έχει χάσει με Νοκ-άουτ ως αποτέλεσμα χτυπημάτων στο κεφάλι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή που ο Διαιτητής έχει σταματήσει τον αγώνα λόγω σκληρών χτυπημάτων στο κεφάλι, καθιστώντας τον πυγμάχο ανυπεράσπιστο ή ανίκανο να συνεχίσει, δεν θα επιτρέπεται να λάβει μέρος σε αγώνες πυγμαχίας ή σπάρινγκ για περίοδο τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες μετά την ήττα του πυγμάχου με Νοκ-άουτ.

  • Δύο Νοκ-άουτ

Ένας πυγμάχος που έχει χάσει με Νοκ-άουτ ως αποτέλεσμα χτυπημάτων στο κεφάλι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή που ο Διαιτητής έχει σταματήσει τον αγώνα λόγω σκληρών χτυπημάτων στο κεφάλι, καθιστώντας τον πυγμάχο ανυπεράσπιστο ή ανίκανο να συνεχίσει, δύο φορές σε διάστημα 3 μηνών, δεν θα επιτρέπεται να λάβει μέρος σε αγώνες πυγμαχίας ή σπάρινγκ για περίοδο τουλάχιστον ενενήντα (90) ημερών από την δεύτερη ήττα του πυγμάχου με Νοκ-άουτ.

  • Τρία Νοκ-άουτ

Ένας πυγμάχος που έχει χάσει με Νοκ-άουτ ως αποτέλεσμα χτυπημάτων στο κεφάλι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή που ο Διαιτητής έχει σταματήσει τον αγώνα λόγω σκληρών χτυπημάτων στο κεφάλι, καθιστώντας τον πυγμάχο ανυπεράσπιστο ή ανίκανο να συνεχίσει, τρεις φορές σε διάστημα 12 μηνών, δεν θα επιτρέπεται να λάβει μέρος σε αγώνες πυγμαχίας ή σπάρινγκ για περίοδο τουλάχιστον ενός (1) χρόνου από την τρίτη ήττα του πυγμάχου με Νοκ-άουτ.

Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν αρκετά για την προστασία του πυγμάχου σε σχέση με το είδος του Νοκ-άουτ και πιο συγκεκριμένα με το αν υπήρξε απώλεια των αισθήσεων του αθλητή και τον χρόνο αυτής. Έτσι, ο γιατρός του αγώνα θα αξιολογήσει τη σοβαρότητα και θα θέσει τον περιορισμό ως εξής:

  • Στην περίπτωση λοιπόν μη απώλειας συνείδησης (LOC), ένα ελάχιστο περιορισμό τριάντα (30) ημέρες.
  • Στην περίπτωση απώλειας συνείδησης (LOC) για λιγότερο από ένα (1) λεπτό, ελάχιστος περιορισμός ενενήντα (90) ημέρες.
  • Στην περίπτωση απώλειας συνείδησης (LOC) περισσότερο από ένα (1) λεπτό, ένας ελάχιστος περιορισμός εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.

Και αυτό όμως αυξάνεται σε σχέση με το αν έχει δεχτεί δεύτερο ή και τρίτο Νοκ-άουτ με απώλεια συνείδησης (LOC).

  • Κάθε πυγμάχος που θα δεχτεί ένα δεύτερο LOC εντός τριών (3) μηνών από τη συνεχίσει της πυγμαχίας μετά από μια πρώτη LOC του χορηγείται διπλασιασμένος ο υψηλότερος ιατρικός περιορισμός
  • Στην περίπτωση που υποστεί τρεις (3) LOC εντός δώδεκα (12) μηνών θα αποκλείεται για τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία της τρίτης LOC.

Όλα τα προστατευτικά μέτρα θα πρέπει, επίσης, να ισχύουν εάν ένα Νοκ-άουτ ή διάσειση συμβούν κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή οπουδήποτε αλλού. Ο προπονητής θα είναι υπεύθυνος να το αναφέρει στην εθνική ομοσπονδία.

Σε περίπτωση χτυπημάτων στο σώμα, η περίοδος ανάπαυσης ή τα προστατευτικά μέτρα υγείας  θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του γιατρού των αγώνων μετά από ιατρικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν μετά τον αγώνα.

ΠΗΓΗ:AIBA