04/05/2024

Μιχάλης Αρναούτης: «Η πυγμαχία έχει αλλάξει και δεν δίνουν πλέον βαρύτητα στην τεχνική»

Πολλά και ενδιαφέροντα είπε ο Μιχάλης Αρνούτης σε δηλώσεις του στο Fightsports.gr για το πόσο έχει αλλάξει σήμερα η πυγμαχία

Πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις έκανε ο Μιχάλης Αρναούτης στο Fightsports.gr τόσο για την σημερινή κατάσταση στο μποξ, τους αιφνίδιους θανάτους που είχαμε μέσα στο 2019 ενώ δηλώνει πίστη πως η Λιναρδάτου θα κάνει την ζημιά στην Katie Taylor.

O Aρναούτης έκανε μία τεράστια πορεία στο επαγγελματικό μποξ και αναλύει τους λόγους που είδαμε αυτά τα ατυχή περιστατικά με τους νέους πυγμάχους να φεύγουν από την ζωή.

«Δεν μπορεί να πει κανείς πως δεν κάνουν εξετάσεις οι αθλητές. Είναι το πιο αυστηρό άθλημα σε αυτά τα θέματα. Αν δεν πάρεις το ΟΚ της ομοσπονδίας δεν πυγμαχείς. 

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει ένας πυγμάχος στο ρινγκ και να είναι άρρωστος ή να μην είναι καλές οι εξετάσεις του. Δεν υπάρχει αυτό. Κάθε θάνατος σε κάθε αγώνα μπορεί να είναι για διαφορετικό λόγο. Κάποιοι κάνουν απότομο κόψιμο κιλών και είναι λάθος. Δεν προλαβαίνει ο οργανισμός να επανέλθει. Αν είναι δυνατός ο αγώνας το σώμα παθαίνει σοκ. Τα χτυπήματα μπορεί να είναι συνεχόμενα στο κεφάλι και έρχεται η ζημιά.

Άλλος λόγος είναι πως οι δύο από τους άτυχους αθλητές είχαν ένα background ερασιτεχνικό αλλά το να γίνεις επαγγελματίας και να παίζεις Α’ Class αγώνες χωρίς να έχεις κάνει σωστή μετάβαση, κι αυτός είναι ένας λόγος. Όταν οι αθλητές είναι αγύμναστοι πως θα ανταπεξέλθουν; Όταν είσαι αγύμναστος μπορεί να συμβεί το κακό.

Μπορεί να φταίει ο διαιτητής. Θα πρέπει να παρέμβει αν πρέπει να σταματήσει ο αγώνας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε τόσος ντόρος. Κάθε χρόνο μπορεί να υπάρξουν τέτοια περιστατικά. Όταν είχα παίξει με τον Josesito Lopez στο co main event, ο αθλητής έπαθε αιμορραγία και εξέπνευσε αργότερα. Αυτά συμβαίνουν και τα γνωρίζουν οι αθλητές», τονίζει ο Αρναούτης ενώ δίνει μεγάλη βαρύτητα στον τρόπο που προετοιμάζονται πλέον οι αθλητές και πόσο έχει αλλάξει αυτό σε σχέση με πριν 20 με 30 χρόνια. 

«Όταν είσαι γυμνασμένος όπως γυμναζόντουσαν παλιά οι αθλητές το ’90 με τους old school τρόπους αυτά μπορείς να τα αποφύγεις. Έχει αλλάξει ο τρόπος που γυμνάζονται οι αθλητές λόγω της τεχνολογίας.

Έχουν μπει στην πυγμαχία άνθρωποι που δεν σχετίζονται με αυτήν. Ο δρόμος για τον πρωταθλητισμό είναι ένας. Μία είναι η γυμναστική και μπορούμε να την δούμε από το 1940 μέχρι το 1990 και λίγο μετέπειτα.

Η πυγμαχία άλλαξε γιατί έφυγαν οι άνθρωποι που ήξεραν να φτιάχνουν πρωταθλητές. Έχει γίνει δυναμικό άθλημα και δεν βλέπουμε ιδιαίτερη τεχνική. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στην φυσική κατάσταση και στην ενδυνάμωση και καθόλου στην τεχνική. Δεν βλέπεις πλέον το μποξ του παρελθόντος. Βλέπεις δύο ανθρώπους να αλληλοχτυπιούνται», υπογραμμίζει.

Τέλος για τον αγώνα της Λιναρδάτου με την Taylor στις Νοεμβρίου ανέφερε.

«Η προετοιμασία πάει καλά, κάνει τα σπάρινγκ της είναι δυνατή. Παίζει με την καλύτερη στην κατηγορία της. Αν μπει και πιάσει το παιχνίδι που κάνουμε στις προπονήσεις θα είναι φοβερό ματς. Είναι 50-50. Θα κάνουμε την υπέρβαση.

Καλή αθλήτρια η Taylor με πολύ καλά πόδια, γρήγορα χτυπήματα αλλά δεν κάνει ζημιά όσο την έχω δει. Συνήθως οι αντίπαλοι της κουράζονται και σταματάει ο διαιτητής τα παιχνίδια.

Η Λιναρδάτου είναι πολύ δυνατή. Ξέρει να παίξει μεσαία και κοντινή απόσταση πολύ καλά. Δεν πρέπει να της αφήσει περιθώρια της Taylor. Πρέπει να κόψει σωστά το ρινγκ και να την πιέσει. Η Λιναρδάτου μπορώ να σας πω πως κάνει σπάρινγκ με άντρες και τους πάει διακοπή στην προετοιμασία της».