28/03/2024

Μάθε να χτυπάς γρήγορα στο μποξ!

Το να βγάλεις μία γρήγορη γροθιά στο μποξ είναι καθαρά θέμα προπόνησης. Η ταχύτητα του χτυπήματος στο μποξ είναι κάτι που παίρνει βελτίωσης. Έχουμε παραδείγματα τεράστιων αθλητών τύπου Αli η Roy Jones που πήγαν μπροστά δουλεύοντας την ταχύτητα τους. ΤΟ ίδιο ισχύει και για τον Floyd Mayweather.

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου, είναι τι έχεις κάνεις όλο αυτό τον καιρό για να βελτιωθείς. Μαζί με τους μυς,θα πρέπει να γυμνάζεις και το μάτι. Το μάτι θα σου δώσει την δυνατότητα να αναγνωρίζεις τον στόχο γρηγορότερα κι από ότι χτυπάς. Ταχύτητα πρώτα στο μυαλό και μετά στο σώμα. Για να χτυπήσεις γρηγορότερα πρέπει να αφήσεις τα χέρια σου με ταχύτητα. To “αχλάδι» μπορεί να γίνεις ο νέος καλός σου φίλος. Θα γυμνάσει το μάτι και το μυαλό σου για να μπορείς να διακρίνεις με ταχύτητα τον κινούμενο στόχο.

Από την άλλη, ο έτερος φίλος σου πρέπει να γίνει το double-end bag. Εκεί δεν σε νοιάζει να κάνεις γρήγορους συνδυασμούς αλλά να παρακολουθείς τον σάκο και να ρίχνεις το πολύ ένα- δύο χτυπήματα γρήγορα. Ακόμα κι όταν δεν χτυπάς επικεντρώσου παρακολουθώντας τον στόχο.

Σωστός ρυθμός

Πολλές φορές βλέπεις τους ασκούμενος να προσπαθούν να διαλύσουν τον σάκο όταν ζητάς να δουλέψουν με ταχύτητα. Όταν μιλάμε όμως για ταχύτητα δεν εννοούμε δυνατά! Το να φορτώσεις το χτύπημα σου ενώ δουλεύεις ταχύτητα δεν θα σε βοηθήσει να γίνεις γρήγορος. Ο σωστός ρυθμός των χτυπημάτων, συνεπάγεται με την αφοσίωση στον στόχο δουλεύοντας γρήγορα με μυαλό και σώμα. Φαντάσου τον αντίπαλο απέναντι σου όχι με στόχο να τον πληγώσεις αλλά να τον χτυπήσεις χωρίς να δει το χτύπημα.Ο στόχος δεν είναι να του σπάσεις το σαγόνι αλλά να του κλέψεις την μασέλα. Προσπαθείς να τον αιφνιδιάσεις. Το ίδιο κάνεις σε επίπεδο σκιαμαχίας αλλά και στον σάκο όταν δουλεύεις σε αυτόν τον τομέα.

Χαλάρωσε όταν χτυπάς

Είναι κάτι που φωνάζουν οι προπονητές σου από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ο μόνος τρόπος να κινείσαι γρήγορα είναι να χαλαρώσεις. Δεν ισχύει μόνο στην πυγμαχία αυτό αλλά σε όλα τα αθλήματα. Όσο πιο χαλαρός τόσο πιο αποδοτικός. Οι πιο χαλαροί σπρίντερ είναι και οι καλύτεροι σπρίντερ.

Υπάρχει βέβαια μία θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του χαλαρού και του τεμπέλικου. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργείς χωρίς άγχος αλλά δεν κινείσαι νευρικά και χωρίς λόγο. Χαλάρωσε τους ώμους σου και μην σφίγγεις το χέρι σου πριν χτυπήσεις.

Απελευθέρωσε την γροθιά σου

Όπως είπαμε και παραπάνω όταν χτυπάς γρήγορα δεν έχεις στόχο να καταστρέψεις τον ατνίπαλο. Επικεντρώσου στις αναπνοές σου και όταν απελευθερώνεις το χτύπημα αυτό να να επιστρέφει άμεσα για να έχεις την δυνατότητα και να αμυνθείς αλλά και να χτυπήσεις εκ νέου. Μην φορτώνεις το χέρι από πίσω για να χτυπήσεις, αυτό καθυστερεί το χτύπημα σου.

Γρήγορες αναπνοές για γρήγορα χτυπήματα

Η ανάσα πρέπει να είναι ανάλογη και του χτυπήματος σου. Το χτύπημα είναι εκρηκτικό; Κάτι ανάλογο πρέπει να ισχύει και με την ανάσα σου. Το ίδιο ισχύει και με την ταχύτητα και την δύναμη. Δοκίμασε να χτυπήσεις γρήγορα, παίρνοντας βαθιά ανάσα. Δεν θα είναι καλό το αποτέλεσμα. Οι επαγγελματίες πυγμάχοι όταν βγάζουν έναν συνδυασμό πέντε χτυπημάτων βγάζουν ανάσα πέντε φορές!