20/04/2024

Ιστορία του ΜΠΟΞ 100 χρόνια πριν: Ο αγώνας τίτλου που κράτησε 26 γύρους! (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν από 100 χρόνια περίπου ο θρύλος της πυγμαχίας και πρώτος έγχρωμος παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, Jack Johnson, έχανε τον τίτλο από τον λευκό cowboy Jess Willard που ξεκίνησε την πυγμαχία στα 27 του! Ο Johnson ήταν ήδη τότε για 7 χρόνια πρωταθλητής αλλά έχασε την ζώνη σε μια μάχη που κράτησε 26 ολόκληρους γύρους από τους συνολικά 45 προγραμματισμένους!

Αν και στους πρώτους 20 ο Johnson ήταν καλύτερος, προς το τέλος άρχισε να κουράζεται αρκετά και έπεσε με ΚΟ στον 26ο γύρο. Ο ίδιος αργότερα υποστήριξε ότι «έδωσε» τον αγώνα γιατί εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε νομικές διώξεις με ρατσιστικά κίνητρα ενώ ήδη από πολλά χρόνια πριν η «λευκή» πλευρά της πυγμαχίας προσπαθούσε να τον εκθρονίσει με διάφορους τρόπους. Παρόλα αυτά η γενική παραδοχή είναι ότι ο Johnson έχασε δίκαια.

Μέχρι τον «γίγαντα του Galveston» οι μαύροι πυγμάχοι δεν είχαν δικαίωμα να διεκδικήσουν τον επίσημο παγκόσμιο τίτλο αλλά έπρεπε να αγωνιστούν για τον πολύ πιο «αδιάφορο» στο ευρύ κοινό τίτλου του «έγχρωμου» παγκόσμιου πρωταθλητή.  Λόγω αυτού του… διαχωρισμού, σπουδαίοι λευκοί πρωταθλητές όπως ο Jack Dempsey μπορούσαν να αποφύγουν τους τοπ έγχρωμους μαχητές χωρίς προβλήματα για την ζώνη τους.