18/04/2024

Η τρελή ιστορία του Ali που έτρεχε κάθε μέρα 22 χιλιόμετρα!

Η προπόνηση του Muhammad Ali δεν ήταν ένας αστικός μύθος αλλά τρόπος ζωής ενός αληθινού πρωταθλητή, που όμοιος δεν θα βγει ξανά στην πυγμαχία. 


«Όταν δεν είχε μέσο για να πάει στο γυμναστήριο, το έκανε τροχάδην περίπου 11 χιλιόμετρα κάθε μέρα! 11 να πάει και 11 να γυρίσει», αναφέρουν φυλλάδες της εποχής.

Ήταν δεδομένες οι έξι μέρες προπόνησης την εβδομάδα και μία μέρα ήταν…off. Ήθελε όπως λέει να ηρεμεί το σώμα και το μυαλό. Όταν γυμναζόταν προσπαθούσε όχι μόνο να γυμνάζει τους μύες του, αλλά και τα εσωτερικά του όργανα. Ήταν πολύ τυπικός και στην διατροφή και στην γυμναστική του.

Απέφευγε τα βάρη διότι θεωρούσε πως τον επιβραδύνουν. Το τρίωρο της προπόνησης περιλάμβανε Καλλισθενικές ασκήσεις κυρίως και σάκο. Πριν την προπόνηση έτρωγε ένα δυνατό πρωινό με φρούτα, πορτοκαλάδες και νερό.

Στο τέλος πάντα έκανε μασάζ και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας διασκέδαζε, είτε διαβάζοντας, είτε τρώγοντας με φίλους. Αγαπημένα του φαγητά ήταν το κοτόπουλο, οι μπριζόλες, τα πράσινα φασόλια, οι πατάτες, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι χυμοί και το νερό.

Ενα ενδεικτικό πρόγραμμα μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Zέσταμα: Κοιλιακοί με μπάλα σε κάθε πλευρά και άλματα.

Σκιαμαχία: Πέντε τρίλεπτα, footwork και ταχύτητα χτυπημάτων. 30 δεύτερα ξεκούραση ανάμεσα στα σετ.

Σάκος: Έξι τρίλεπτα, με συνδυασμούς και αντοχή(30 δεύτερα ξεκούραση ανάμεσα στους γύρους)

Σπαρινγκ: Ανεβάζει ένταση σε κάθε γύρο

Ασκήσεις εδάφους: 15 λεπτά, κοιλιακοί, καθίσματα, κάτω κοιλιακοί(τα πόδια στην ανάταση)

Speed Bag-Αχλάδι: Εννέα λεπτά με ένα λεπτό ξεκούραση.

Skipping: 20 λεπτά με κίνηση όχι στο ίδιο σημείο.

Σκιαμαχία: Ένα λεπτό, χαλαρά περπατώντας στο γυμναστήριο.