19/03/2024

Η συγκλονιστική ιστορία του Barry McGuigan που σκότωσε πυγμάχο με τις γροθιές του και τα φαντάσματα του παρελθόντος τον κυνηγούν

Πόσο δύσκολο είναι το διαχειριστεί κανείς; Ο Barry McGuigan είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να απαντήσει πως μπορεί να πνίξει κάποιος την ευθύνη για τον θάνατο ενός νεαρού μποξέρ όπως ο  Young Ali.


Ήταν ο έκτος γύρος όταν ο McGuigan  επιχείρησε ένα αριστερό χτύπημα. Ο νεαρός Ali δεν μπόρεσε να αμυνθεί και το χτύπημα προσγειώθηκε στο πρόσωπο του με αποτέλεσμα να πέσει στο καναβάτσο και να μην σηκωθεί ξανά.

Μετά από 35 ολόκληρα χρόνια ο  McGuigan δεν μπορεί να το ξεχάσει και τα φαντάσματα του παρελθόντος τον ακολουθούν.«Τον χτύπησα ακριβώς πάνω στην μύτη», τονίζει ο Barry που πλέον διατηρεί το promotion The Clones Cyclone.«Γύρισαν τα μάτια του και αυτή η στιγμή με στοιχειώνει μέχρι σήμερα. Το ήξερα ότι δεν θα σηκωνόταν ξανά», καταλήγει.

Ένα μήνα μετά και ενώ βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη στην χώρα του στην Νιγηρία, υπέκυψε στο τραύμα του. Ο Asymin Mustapha όπως ήταν το κανονικό του όνομα ήταν μόλις 21 ετών και έπαιζε πυγμαχία γιατί η γυναίκα του ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Όταν ο Barry κατάφερε να χαρεί το παιδί του με την Sandra μία τραγωδία ακολουθούσε την οικογένεια του αντιπάλου του που έμελλε να μην γνωρίσει ποτέ πατέρα.

Περίπου 500 πυγμάχοι έχουν χάσει την ζωή τους πάνω στο ρινγκ από το 1884. Οι θύτες συχνά κατέληγαν σε γιατρούς γιατί δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν. Πολλοί σταμάτησαν το μποξ αμέσως μετά.

Το 1985 όταν ανέβηκε ξανά στο ρινγκ αφιέρωσε την νίκη του επί του Eusebio Pedroza μπροστά σε 26.000 οπαδούς στην μνήμη του νεαρού πυγμάχου.